MojAndroid
(x) hirdetés

A hazai mobilhasználati szokásokat vizsgáló Yettel hálózati riport a nyári hónapokban mért forgalmi adatokat hasonlította össze a korábbi évek azonos időszakával. Az eredmények szerint a mobilnet iránti igény növekedése felgyorsult, de a hanghívásokban és az SMS forgalomban is növekedés látható az előző év nyarához képest. Adatforgalomban a balatoni régió és – az aszály hatásai ellenére – a Velencei-tó környéke is átlag felett növekedett.

Az idei nyár hónapjait az előző év azonos időszakával összehasonlítva országosan 32%-os növekedés figyelhető meg a Yettel hálózatán mért adatforgalomban. A 32%-os országos átlagot lebontva a Balaton környéke és a Velencei-tó számítanak adatforgalmi szempontból kiugró helyszíneknek, ahol – utóbbi a vízszint-csökkenés miatt turisztikai szempontból csorbult vonzerejének ellenére is – 40% fölötti volt a mobilnet-forgalom éves növekedése a nyári hónapok alatt.

Gyorsuló növekedés

Érdekesség, hogy míg 2020-ról 2021-re 16%-os adatforgalom-növekedést regisztrált a szolgáltató, ehhez képest 2021-ről 2022-re a növekedés üteme duplázódott, meghaladva a 32%-ot; ötéves távlatban vizsgálva (2017 nyara vs. 2022 nyara) pedig a növekedés már meghaladja az 500%-ot.

Az exponenciális növekedés hátterében az is állhat, hogy a klasszikus mobiltelefonos internetfogyasztás élményét fokozza az 5G-hálózat terjedése és a 5G-s mobilok növekvő penetrációja, valamint a korlátlan adatcsomagot kínáló tarifák terjedése. Emellett népszerűek azok a mobilinternet alapú, otthoni internet-szolgáltatások is, amik egy adott helyszínhez – lakáshoz, irányítószámhoz – kötődnek, és a stabil mobilhálózatra építve, a vezetékes netet kiváltva egy teljes háztartás otthoni internetigényét elláthatják.

„Az ügyfeleket kiszolgáló mobilhálózatra sosem mondhatjuk azt, hogy ’készen vagyunk’, inkább egy élő rendszerként tekintünk rá: fejlesztjük, monitorozzuk és az ügyfelek igényei szerint finomhangoljuk, ha szükséges. Most az 5G felfutásának lehetünk részesei; mára több száz bázisállomáson érhető el a szolgáltatás országszerte, és ez megteremtette a lehetőséget a nagy sávszélességű otthoni netszolgáltatások elindítására, amivel az 5G valódi hozzáadott értéket teremt.” – mondta el Koller György, a Yettel műszaki vezérigazgató-helyettese.

(x) hirdetés
2022.09.10.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

+