MojAndroid
(x) hirdetés

A Google magyar idő szerint hétfőn este kiadta okostelefonos operációs rendszere következő verziójának végleges kiadását. Az új Android 13-at ráadásul a cég mindjárt letölthetővé is tette Pixel telefonjaira, és hamarosan érkezik Samsung, Asus, HMD Global, iQOO, Motorola, OnePlus, Oppo, Realme, Sharp, Sony, Tecno, vivo, Xiaomi készülékekre is.

Jobb testreszabhatóság és adatvédelem

Az Android 13 többek között egy továbbfejlesztett felhasználói felülettel érkezik, amiben a felhasználók az alkalmazások megjelenését a témákon keresztül még inkább ízlésükre szabhatják át, az app-ok által használt nyelvet pedig immár külön-külön is szabályozhatják. Ezen kívül megújult a rendszer beépített médialejátszója is, éjszakára pedig a felhasználók egy, a nappalitól eltérő, sötétebb háttérképet is beállíthatnak, hogy telefonjuk képernyőjének fénye kevésbé legyen zavaró.

Ezen kívül az új rendszer jobban védi a felhasználók személyes adatait, pl. a vágólapot figyelő alkalmazásoktól is, értesítéseket pedig csak azok a programok küldhetnek benne a felhasználónak, amik erre előzetesen engedélyt kértek és kaptak. A megfelelő hardverrel rendelkező eszközökön az Android 13 képes a térbeli hangzásokat a felhasználó fejének az eszközhöz képesti pozíciójához is igazítani.

Továbbfejlesztett kommunikáció és érintésérzékelés

Szintén új, hogy a rendszer immár támogatja a Bluetooth kommunikációs szabvány legújabb, alacsony energiaigényű variánsának (BLE) használatát is, a felhasználó androidos eszközei között (pl. egy okostelefon és egy táblagép) pedig lehetővé teszi immár szövegek, képek vagy akár videók egyszerű és gyors megosztását, átmásolását.

Táblagépeken egyként továbbfejlesztésre került a multitaszking is, ahol a frissített tálcának köszönhetően azonnal láthatók a párhuzamosan futtatott alkalmazások, az érintőképernyős eszközök pedig meg tudják különböztetni a felhasználó keze és a stylus általi érintéseket. Utóbbi főleg pl. rajzprogramokban lehet érdekes, ahol a képernyő véletlen megérintése a kézfejjel nem fog belepiszkítani a rajzba, ha ahhoz egyébként stylus-t használ az ember.

(via)

2022.08.16.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

+