MojAndroid
(x) hirdetés

Az Európai Bizottság trösztellenes végrehajtói vizsgálják a Google alkalmazásbolt-szabályait két, az ügyhöz közel álló személy szerint, írja a Policito.eu

A Google riválisai bizalmas kérdőíveket kaptak Brüsszelből, amelyekben az amerikai technológiai óriás Play Store számlázási feltételeit és fejlesztői díjait vizsgálták – közölték a névtelen források.

Valószínűleg lezárják a Google Play Áruház szabályaival kapcsolatos hollandiai vizsgálatot, hogy helyet adjon az EU-vizsgálatnak, tették hozzá, mivel a versenyellenes magatartással kapcsolatos aggályokat EU-szerte meg kell vizsgálni. Az Egyesült Királyság versenyfelügyeleti hatósága szintén vizsgálatot indított a Google Play miatt.

A Google Play-hez való hozzáférés fejlesztői díja elérheti a 30 százalékot is, és a fejlesztők korábban nem használhattak alternatív számlázási rendszereket a felhasználók fizetésének beszedésére.

Az Európai Bizottság egyelőre nem volt hajlandó kommentálni az értesüléseket, azonban a Google szóvivője elmondta, hogy a vállalat „számos témában” tárgyalt a Bizottsággal, beleértve a közelmúltbeli változtatásokat, amelyek célja a Play Áruház feltételeinek igazságosabbá tétele és a fejlesztők támogatása.

Július végén a vállalat azt közölte, hogy lehetővé teszi bizonyos alkalmazásfejlesztők számára, hogy alternatív számlázási rendszereket használjanak a Play Áruházban, amikor a fizetéseket kezelik az európai felhasználóktól valamint csökkenti a fejlesztői díjakat. Ezt a lépést a Google az első lépésként javasolta annak érdekében, hogy megfeleljen a nemrégiben elfogadott, a digitális gazdaságra vonatkozó szabályoknak valamint a digitális piacokról szóló törvénynek.

A szabályok nagy vonalakban tiltások és kötelezettségek sorozatát írják elő a világ néhány legnagyobb technológiai szereplője, köztük a Google, a Meta, az Amazon, az Apple és a Microsoft számára. Az Európai Bizottság azonban az új szabályozáson dolgozik, mivel véleményük szerint a Google lépései „nem biztos, hogy elegendőek” ahhoz, hogy összhangban maradjanak a fenti szabályokkal – mondták.

A DMA-t a tervek szerint idén októberben írják be az EU szabálykönyvébe, a hatálya alá tartozó technológiai cégeket pedig 2024 elején határozzák majd meg.

(via)

2022.08.05.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

+