MojAndroid
(x) hirdetés

Negyedéves összefoglaló a magyarországi mobilbankok fejlesztéseiről.

Nap mint nap rengetegszer kézbe vesszük a mobiltelefonunkat, akár szórakozásból, akár ügyes-bajos dolgainkat intézzük vele. Emellett a pénzügyeinket is. Talán nem mindenki tudja, de kizárólag internetbankból vagy okostelefonon küldve megy át a pénz egyik magyar bankszámláról egy másikra 5 másodperc alatt, még éjjel és hétvégén is. A bő 800 000 magyar regisztráltat nyilvántartó Revolut is teljes körűen eleve csak okostelefonon használható, még laptopon sem. A mobilra épülő szolgáltatások gyors fejlődése arra ösztönzött minket, hogy górcső alá vegyük a hazai banki mobilappokat.

Minden magyar nagybanknál rendelkezünk lakossági bankszámlákkal, melyeket több éve aktívan használunk. Ezzel a háttérrel egy több száz szempontból álló adatbázist építettünk fel, melyet hetente frissítünk. Erre alapozva rendszeresen beszámolunk majd arról, milyen változások zajlanak a mobilról intézhető pénzügyeink piacán idehaza és mi az, amit hiányolunk. Minden negyedévben elmondjuk az újdonságokat, melyekből kiderül, merre halad a hazai pénzvilág fejlődése a mindennapi pénzügyekben.

Az első ilyen áttekintésben többek között egy olyan pénzügyi szolgáltatásról lesz szó, amelyet nagyon felkaptak a hazai bankok, ez a fizetési kérelem. De vajon elérnek-e vele egy kritikus tömeget? Megnézzük azt is, hogy érdemes-e a teljesen megújult OTP mobilapplikációt választani, vagy kimerül-e az Erste Bank George mobilappjának újdonsága a letisztult dizájnban.

Jól állunk a mobilfizetésben

Elég sok minden elmondható a magyar bankokról, de az biztosan nem, hogy ne álltak volna bele a mobilapplikációs univerzum fejlesztésébe. A mobilalkalmazások fejlesztése ma már kötelező. Nincs is olyan magyar nagybank, amelyik ne nyújtana ilyen szolgáltatást. Ráadásul – szerencsére – egyre jobban bővülő lehetőségekkel találkozunk a tenyerünkben elférő érintőképernyőkön.

A mobiltelefonos pénzügyek egyik funkciója, hogy a számlaegyenleg és a számlatranzakciók böngészése mellett aktívan is használhatjuk. Tehát utalhatunk vele – utasként – akár sínen, vízen, közúton, vagy bárhol várakozva. Rengeteg ilyen időrés van a napunk során, nem kell tehát, hogy a pénzügyeink intézése a családunktól vegye el az időt.

De van még valami, ami különösen érdekes ebben a mobil pénzügyes világban, az pedig a mobiltelefonnal történő fizetés, bankkártya helyett. Annak ellenére, hogy egyre gyakrabban látni fiatalokat és idősebbeket a mobiltelefont érinteni az üzletekben található POS terminálokhoz bankkártya helyett, a többség még mindig idegenkedik leváltani a plasztikot.

A szakemberek sokáig úgy gondolták, hogy a bankkártyás érintéses fizetésre sokkal nehezebb lesz átszoktatni az ügyfeleket, mint onnan a mobiltelefonra. De tévedtek. Feltevésüket arra alapozták, hogy a korábbi kártyákat általában át kellett adni a pénztárosnak, az érintőkártyát azonban nem kell kiadni a kezünkből, ahogy a mobiltelefont sem.

Gergely Péter, BiztosDöntés.hu bankszámlaszakértő

Valójában ahogy a pénzt a pénztárcából vesszük elő, úgy a benne lapuló bankkártyánkat is onnan kapjuk elő, még akkor is, ha a mobil már amúgy is ott van a kezünkben. Egyszerűen azzal a szokással kell leszámolni, hogy a fizetéshez feltétlenül pénztárca kell.

Nem kell.

Ahogy megtanultunk híreket, cikkeket olvasni mobiltelefonról újság helyett, éppúgy fizethetünk is a mobiltelefonnal a pénztárnál. Egy picit macerásabb, de a plusz macera – a képernyőfeloldás – pont, hogy a biztonságunkat szolgálja. Míg az érintéses bankkártyával azonosítás nélkül meg lehet venni bármit 15 000 forintig, addig a mobilról – megfelelő beállításokkal – egyetlen forint sem távozhat az ellenőrzésünk nélkül.

Szerencsére sokan felismerték annak élményét, hogy a pénztárcájukat otthon is hagyhatják a sarki közértbe történő leugrás során, vagy nem kell elővenni azt a szupermarketben. A számok nagyon meggyőzőek. S noha szűk bázisról mindig nagyot lehet ugrani – 2-3 százalékos piaci részesedést például még könnyű megduplázni, míg 20-30 százalékosat már nem -, a mobiltelefonnal történő fizetés szépen halad előre.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a hazai kibocsátású mobiltelefonba digitalizált bankkártyákkal történt belföldi és külföldi bolti mobilfizetés aránya több mint duplájára nőtt az összes ugyanilyen tranzakció között, tehát a plasztikkártyás érintéses fizetéseket is beleértve.

Az elérhető adatok alapján hét negyedév – azaz közel két év – adatait összevetve erős fejlődés indult meg a bolti mobiltelefonos érintéses fizetés piacán. Mind darabszám-arányban, mind érték-arányban egy masszív és töretlen fejlődés látszik, egyaránt két és félszeresére növelve a bázisértéket 21 hónap alatt.

Ehhez persze a koronavírus-járványnak is volt köze, hiszen az emberek menekültek a fertőzés terjesztésére potenciálisan képes bankjegyektől, és lemondtak arról is, hogy egy pandémiában egyszerre két olyan eszközt használjanak, amit fertőtleníteni kell, ezért győzött a mobiltelefon, amiről úgysem mond le senki. Már akinek erre alkalmas – NFC kommunikációra képes – eszköze volt. Ez az áramkör szerencsére ma már általában a középkategóriás telefonok egyik elmaradhatatlan képessége, a csúcskategóriásoknál pedig biztosan kötelező.

A pandémia hatása mellett volt még egy fontos tényező, mely megalapozta a fejlődés lehetőségét: a bankok szép lassan felzárkóztak a mobiltárcás szolgáltatást nyújtó hitelintézetekhez, mind Android, mind pedig iOS mobil operációs rendszeren.

Mára a 8 hazai nagybank között a Takarékbank az egyedüli kakukktojás, de az is csak Androidon. A hírek azonban arról szólnak, hogy ők is belefogtak a fejlesztésbe, így akár még idén zárhatják a sort.

Aki még nem próbálta, érdemes egy kísérletet tennie, mennyire más élmény mobiltelefonnal fizetni érintéssel a bankkártya helyett.

Teljesen más az ügyfélélmény: a mobiltelefonon egyből érezhető a nagyobb biztonság, hiszen beállítható, hogy 15 000 forint alatt se lehessen fizetni mobiltelefonnal kontroll nélkül. Emellett azonnal látható a vásárlás utáni egyenleg is. Ráadásként sok banknál azonnal megérkezik az ingyenes push üzenet a vásárlásról, ha beállítjuk.

Gergely Péter, BiztosDöntés.hu bankszámlaszakértő

Pénzt kérni mobilon? Egyre több banknál lehetséges, tudj meg többet erről a cikk folytatásában, a BiztosDöntés.hu-n!

Ez a cikk a BiztosDöntés.hu csapatával történő együttműködésünknek köszönhetően jelent meg.

(x) hirdetés
2022.05.06.

Ezeket már olvastad?

+