MojAndroid
(x) hirdetés

Az Európai Parlament Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottsága jóváhagyta azt a javaslatot, amely az USB Type-C interfészt az Európai Unióban forgalmazott töltőkészülékek univerzális szabványaként fogadja el.

Brüsszelben a különböző elektronikus eszközök töltésére szolgáló csatlakozók szabványosítását célzó szabálymódosításról tárgyaltak; mint például az USB Type-C, Micro-USB és Lightning csatlakozók. A bizottság tagjai egyetértettek a rendelettel kapcsolatos állásponttal, amely előírja, hogy az EU-országokban forgalmazott minden okostelefonnak, táblagépnek, digitális fényképezőgépnek, fejhallgatónak és headsetnek, kézi játékkonzolnak és hordozható hangszórónak azonos töltőcsatlakozóval kell rendelkeznie. Kivételt képeznek ezalól a kisméretű eszközök, például az okosórák, fitnesz karkötők és egyéb kütyük, amelyek méretük miatt nem tudják használni az USB Type-C csatlakozót. Az USB Type-C univerzális töltési szabványként való elfogadását az Európai Parlament bizottságának 43 tagja megszavazta, ketten pedig a rendelet ellen szavaztak.

A következő lépés ebben az ügyben egy megfelelő törvény kidolgozása és elfogadása lesz, amely előreláthatólag Májusban lesz hivatalos, az Európai Parlament rendes plenáris ülése keretében. Feltételezhető, hogy az univerzális töltőcsatlakozó-szabványra való áttérés eltart egy ideig, ezért a törvény legkorábban 2024-ben léphet hatályba,  azonban az EU már azt tervezi, hogy 2026-ra a vezeték nélküli töltési technológiákat is univerzálisá teszik.

Mit gondoltok a változásokról?

2022.04.30.

+