MojAndroid
(x) hirdetés

Ha Revolut felhasználó vagy, akkor te is e-pénzt használsz. Megmutatjuk, miért köszönhet az e-pénznek olyan sokat rengeteg fintech.

Az e-pénznek semmi köze sincs a bitcoinhoz vagy egyéb kriptodevizákhoz. Az egyik legismertebb fintech, a Revolut is e-pénzt használ. Nézzük meg, hogy mennyi mindent tud az e-pénz és hogy miért használja olyan sok fintech.

Az e-pénz ötletének megszületése

Könnyű belátni, hogy vannak olyan élethelyzetek, amikor a készpénz egyszerűbb a bankkártyánál. A boltok pénztárosainál a technikai fejlődés már megoldotta, hogy kártyával vagy mobiltelefonnal – érintéssel – ugyanolyan gyorsan fizethessünk, mint a leggyorsabb készpénzes fizetéssel, azaz az előre pontosan összekészített készpénzzel, amelyből már nem kell visszaadni.

Ezzel azonban még egyáltalán nem ment végbe a készpénzmentesítési forradalom.

Pedig ez utóbbi nagyon fontos lenne, hiszen komoly társadalmi költségcsökkentést lehetne elérni, ha a készpénz helyett mindenhol elektronikusan fizetnénk. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutóbbi olyan felmérésében, amikor az elektronikus fizetés előnyeit kutatta, össztársadalmi szinten évi 103 milliárd forintnyi megtakarítható pénzt számolt össze arra az esetre, ha végleg leszámolnánk a készpénzzel.

Ehhez azonban nem kell idealizált, a valóságban soha meg nem valósuló elektronikus fizetési környezetet elképzelnünk, hiszen mindez Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban ma már valóság, a skandináv országokban pedig egyenesen a hétköznapok része.

Azonban még mindig a készpénz az úr sok területen.

Ilyen például az anonimitás igénye, ami nem azért fontos, mert feltétlenül illetéktelen pénzmozgás áll mögötte, hanem sokszor inkább csak azért, mert egyszerűbb így pénzhez jutni és költeni belőle, mint állandóan beazonosítanunk magunkat.

Ez az 5 kérdés sokakban felmerült

  1. Ha készpénzhez gyorsan, anonim módon is hozzájuthatunk, akkor a bankszámlán elektronikusan tárolt pénzhez miért nem?
  2. Miért kell már 1 forint elhelyezéséhez is bankszámlát nyitni, szerződést kötni, aláírásmintát adni, és hagyni, hogy lemásolják a személyi iratainkat, amikor mi egyszerűen csak fizetni szeretnénk belőle.
  3. Egyáltalán, miért kell ehhez bankfiókba bemenni a XXI. században? Miért nem lehet teljesen online is anonim pénzhez jutni és fizetni vele például az interneten?
  4. Miért viheti el minden bankszámlapénzünket – bárhol tároljuk is – a végrehajtó egyetlen mozdulattal, miközben a készpénzünkhöz gyakorlatilag egyáltalán nem férhet hozzá?
  5. Ha valakinek bankszámlán utalok pénzt ajándékba, arról miért értesülhet rögtön az állam, miközben a készpénz elajándékozása már történhet anonim módon is, még akkor is, ha bevallás- és adóköteles is lehet az ajándékozás?

Nos, az ilyen és hasonló igények hívták életre az elektronikus pénzt, rövidítve e-pénzt, mely egy európai uniós találmány.

(x) hirdetés
2022.03.25.

Ezeket már olvastad?

+