MojAndroid
(x) hirdetés

Melyek azok az elemek, amelyek már ma mutatják a pénzügyi appjaink jövőjét? Elsősorban olyanok, melyek az ügyfelek egyre jobb és szofisztikáltabb automatikus kiszolgálását hozzák el. Ilyenek a blokkfényképek tárolása, a tranzakciók tag-elése, a diagramok, a tranzakciók megosztása másokkal, vagy éppen az appok kiszínezése. A harmadik feles tartalomszolgáltatók megjelenése is a jövőről szól, már négy ilyen magyar mobilapp is van.

A legelső banki mobilappoknál óriási előny volt, hogy böngésző nélkül is el lehetett érni az egyenleget és a számlatörténetet, mely a kis képernyőre volt optimalizálva, vagy gyorsan indíthattunk egy átutalást.

Noha ez nem volt még túl régen, azóta az igények gyökeresen megváltoztak. Ha még mindig itt tartana a banki mobilappok fejlettsége, az ügyfelek talán nem is szívesen használnák őket.

De nemcsak az ügyféligények változása, hanem a banki ösztönzés is abba az irányba tolta a fejlesztéseket, hogy azok minél nagyobb mértékben automatizáltak legyenek és az ügyfél minél több dolgot el tudjon intézni az applikációval. Az emberi erőforrás ugyanis minden szervezetnek, így a banknak is az egyik legnagyobb költség.

A digitalizáció és a költséghatékonyság így olyan megoldásokat szült, amelyekre korábban gondolni sem mertünk volna.

Tag-eld a tranzakcióidat!

Tag-elsz az Instagramon vagy a Facebookon? Akkor használd ezt a funkciót a bankod mobilappjában is! Ennek az elsőre nem túl életszerűnek tűnő ötletnek akkor lesz meg az értelme, ha a felhasználó elkezdi csoportosítani, pontokba szedni a költéseit. Ekkor jön jól az a funkció, mely a 10 hazai nagybank applikációja közül az Erste és az OTP számlacsomagoknál érhető el. 

Ezen bankok mobilalkalmazásaiban bármilyen tetszőleges szöveggel megjelölheted a tranzakcióidat, melyekre aztán szűrhetsz is. Így tudod egyszerűen áttekinteni a bizonyos helyről érkező vagy bizonyos célra szánt költségeidet. Például a rezsiszámláid fizetését vagy a gyermekednek adott pénzeidet.

Ha ez nem lenne elég, akkor az áttekintés – egyelőre csak az Erste Bank George névre hallgató mobilalkalmazásában – kiterjeszthető a pénztárgépes blokkokra is. Az adott tranzakcióhoz ugyanis a blokk fényképe rögzíthető, így később visszanézhetők az egyes vásárlási tételek. A módszer előnye, hogy a digitális tárolás miatt nem kell ezentúl gyűjtögetni azokat papír alapon, bár az esetleges reklamáció érdekében legalább a nagyobb összegekről célszerű eltenni a papír alapú blokkot is.

Grafikus költségelemzések

A grafikus költségelemzés egy olyan újdonság, mely gombamódra terjed a mobilapplikációk között. Ahogy újulnak meg a mobilapplikációk, egyre több alkalmazásnál jelennek meg a kördiagramok, oszlopok, illetve az egyes fizetési kategóriák.

Az UniCredit Bank megoldása az egyik legfejlettebb költségelemző szolgáltatás a hazai banki mobilappok közül. Költésekkel arányos oszlopok mutatják a havi bevételeket és a költségeket. Alatta láthatók az adott hónapban bekategorizált költések. Mindez a bal-jobb oldali lapozással átváltható a hónapok között.

Az UniCreditnél ráadásul egyedüliként a készpénzes költéseket is lehet rögzíteni a teljes statisztikai elemzés érdekében.

Fejlett még ez a fajta elemzés a Raiffeisen Banknál és az OTP Banknál is. Ezeknél a bankoknál a tranzakciók automatikus besorolást kapnak és csoportokba kerülnek. A Raiffeisen Banknál fogyasztói kategóriák ugyan nem jelennek meg, de kis és nagy összegekre szétbontja az elemzést az applikáció és külön veszi a készpénzfelvételeket is. Az OTP Bank applikációja automatikusan besorolja az egyes költéseket a bankkártyahasználat üzletprofilja, illetve az átutalások közületi címzettje alapján.

Ezek az elemzések nem alkalmasak komoly analizálásra és túl nagy részleteket sem kínálnak, arra mégis alkalmasak, hogy egy-egy hónap kiadásainak eloszlását jobban szemügyre vedd és megpróbálj olyan következtetéseket levonni belőle, amely hozzásegít a takarékoskodáshoz, vagy a költségek eloszlásának jobb megértéséhez.

Oszd meg a tranzakcióidat!

A mai világ már régóta a megosztásokról szól, miért pont a banki tranzakcióink lennének a kivételek? Megoszthatsz egy tranzakciót a barátaiddal a közös éttermi számla rendezése céljából, vagy ezzel igazolhatod valamilyen kötelezettség kifizetését, de még arra is jó, hogy átküldd a bankszámlaszámod, vagy más bankszámlaszámát.

Ez a funkció a CIB, Erste és Raiffeisen bankok applikációiban, a számlatörténetben érhető el.

 

Ha pedig szeretnéd a kedvedre hangolni a banki mobilappod, ezt is megteheted. Több banknál (OTP, Erste, Raiffeisen RaiPay) is választhatsz a világos vagy sötét téma között, az Erste George mobilappot pedig a felkínált színpaletta színeiből tetszés szerint választva színezheted át a neked tetsző színre.

Más bankok tranzakcióit is megtekintheted a kedvenc mobilappodban

Végezetül egy olyan érdekességre hívja fel a figyelmed a pénzügyi szolgáltatások összehasonlításával foglalkozó BiztosDöntés.hu, amely már kifejezetten a jövőt hozza el a mában.

Az Európai Unió fontos törekvése a szolgáltatások átjárhatósága, összehasonlíthatósága és ezzel a verseny erősítése és a fogyasztók tudatosságának növelése.

Mindez a bankszolgáltatásokban is megjelenik. A jövőben általánosabbá válhat, hogy az egyik banknál vezetett számlád egyenlegét, számlatörténetét egy másik bank mobilalkalmazásában nézed meg, vagy onnan indítasz tranzakciót a másik számládról.

A Budapest Bank, a K&H Bank és a UniCredit Bank mobilalkalmazásaiban találsz olyan lehetőségeket, amelyekkel külső (harmadik feles) pénzügyi szolgáltatók számlaadatait láthatod, illetve annak tranzakcióit jóvá is hagyhatod.

Ez később valószínűleg sokkal általánosabbá válik majd.

Ha a bankok vonakodnak majd ettől, akkor lesznek olyan fintech cégek bőven, amelyek átveszik ezeket a lehetőségeket és felkínálják majd neked.

Ez a cikk a BiztosDöntés.hu csapatával történő együttműködésünknek köszönhetően jelent meg.

2022.03.02.

+