MojAndroid
(x) hirdetés

A Google ideiglenesen letiltotta a Google Térkép által kínált élő forgalmi funkciókat Ukrajnában a felhasználók biztonságának védelme érdekében.

A funkciók androidos okostelefonokról gyűjtött névtelen helyadatokat használnak, hogy megmutassák, hol vannak forgalmi késések az utakon. A szakértők szerint az ilyen adatok betekintést nyújthatnak az invázió előrehaladását illetően. A nyílt forráskódú hírszerzés (OSINT) egyik szakértője azt mondta, hogy az orosz invázió jeleit látta múlt csütörtök hajnalban, miután szokatlan „forgalmi dugókat” észlelt az ukrán határnál a Google Térképen.

„Azt hiszem, mi voltunk az elsők, akik látták az inváziót” – mondta az OSINT szakértője, Jerry Lewis, a Middlebury Institute professzora a múlt héten a Motherboardnak.

A Reuters és a Vice jelentése szerint a Google a helyi felhasználók biztonságának védelme érdekében döntött ezeknek a funkcióknak a letiltásával kapcsolatban, miután egyeztettek az ukrán hatóságokkal, azonban az élő forgalmi adatok a nemzetközi fuvarozásban résztvevők számára továbbra is elérhető maradt.

A Google korábbi konfliktusok során nem tiltotta le a Térkép szolgáltatásait.

2022.02.28.

+