MojAndroid
(x) hirdetés

Az erősnek mondható piaci verseny ellenére a Samsung Galaxy S21 Ultra végig a legkelendőbb készülékek között maradt az elmúlt évben. Most viszont piacra kerül az utódja, a Galaxy S22 Ultra, amely érdekes fejlesztéseket hozott. Ebben a cikkben megnézzük, miben jobb vagy rosszabb az újdonság a tavalyi modellnél.

Külső

Fotó: AndroidPortal

 

A Galaxy S22 sorozat megjelenése előtt rengeteg szivárogtatás és találgatás keringett az interneten. Az egyik népszerű elmélet azt állította, hogy a Samsung a Galaxy Note sorozat befejezését tervezi, és csak a Galaxy S zászlóshajó modellekre kíván koncentrálni a jövőben. A most megjelent S22/Ultra designját elnézve ezek a meglátások nem is álltak messze az igazságtól, hiszen mindkét új telefon sokkal szögletesebb lett az előző generációhoz képest, valamint megkapták az eddigi Note specifikus S Pen-t is.

Kézbe véve a készülkéket, azonnal szembetűnik a változás a tavalyi modellhez képest. A Galaxy S22 Ultra a szögletes ház mellett elhagyta a kiemelkedő kameraszigetet, alulról pedig S Pen foglalattal rendelkezik. A két készülék kidolgozásának minősége szinte azonos, hátoldaluk üvegből készült és alumínium kerettel egészül ki. Mindkét készülkék IP68 vízállósági tanúsítvánnyal rendelkezik és természetesen Gorilla Glass Victus védi őket, ez az S22 Ultra esetében az edzett üveg új generációja, a Gorilla Glass Victus+.

A gyártó ismét új színkombinációkkal kísérletezett, míg a tavalyi Galaxy S21 Ultra csak fekete és ezüst színben, addig az újdonság fekete, fehér, zöld és bordó színben is kapható.

Kijelző és S Pen

Mindkét telefon 6,8 hüvelykes, dinamikus AMOLED 2X kijelzővel rendelkezik QHD+ felbontással, 120 Hz-es frissítési gyakorisággal és HDR10+ -al. Az új modellt azonban továbbfejlesztették a még jobb fényerő érdekében, amely 1500 szegecsről 1750 szegecsre nőtt. A Samsung változtatható frissítési gyakoriságon is dolgozott, a készülék igény szerint 1 Hz-re tudja csökkenteni a frissítési gyakoriságot.

Fotó: AndroidPortal

 

Ami az S Pen érintőpadot illeti, a gyártónak sikerült 2,8 ms-ra csökkentenie a késést a tavalyi 9 ms-os késleltetéshez képest. A Galaxy S21 Ultra-hoz is volt kapható toll, de külön kellett megvásárolni egy védőburkolattal.

Fotózás

A kamerák nem mentek át jelentősebb változáson. Hardveres oldalon ismét egy 108 MP-es elsődleges kamerával, egy 12 MP-es ultraszéles látószögű érzékelővel és két 10 MP-es felbontású teleobjektívvel találkozhatunk, amelyek közül az egyik háromszoros, a másik pedig tízszeres zoomot kínál. Az előlapi kamera felbontása 40 MP. Az igazi különbség a szoftverben rejlik: a Samsung a továbbfejlesztett képfeldolgozás miatt jobb fotó- és videóminőséget ígér az előző generációhoz képest.

Fotó: AndroidPortal

 

Processzor és RAM

Ha új model, akkor új processzor. Nincs ez másként az S22-es széria esetében sem. Míg az S21-et az Exynos 2100-as lapka hajtja, az S22-t  Exynos 2200 vagy Snapdragon 8 Gen 1 lapkakészlet fogja meghajtani.

Ha a RAM kapacitást nézzük, akkor jogos elvárás lenne – és más modellekben ez így is van – hogy az új modellek több memóriával rendelkeznek előző generációjukhoz képest, az S22 viszont ebből a szempontból visszalépést jelenthet: míg az S21 12GB vagy 16GB RAM-volt elérhető, az S22 csak 8 illetve 12GB RAM-ot kínál. Aggodalomra semmi ok, az új lapkakészletnek hála nem fogjuk érezni a különbséget, a rendszer akadásmentesen fut a készüléken. Jó hír viszont, hogy az előző modellhez képest a belső tárhely mérete viszont nőtt. Az új modell 1 TB tárhellyel rendelkező változatban is elérhető lesz,  ez a verzió azonban az európai piacot a hírek szerinte sajnos egyelőre elkerüli.

Maga az akkumulátor kapacitása nem változott, marad 5000 mAh, azonban gyorsabb lett a kábelen keresztüli töltés is. Míg a Galaxy S21 Ultra töltési teljesítménye 25 W volt, a Galaxy S22 Ultra akár 45 W-os töltést is támogat. Ezenkívül mindkét telefon támogatja a 15 W-os gyors vezeték nélküli töltést és a 4,5 W-os fordított vezeték nélküli töltést.

Fotó: AndroidPortal

 

Szoftver támogatás

A Galaxy S22 Ultra Android 12-vel jelenik meg, és ahogy a Samsung megígérte, további 4 Android OS frissítést biztosan meg fog kapni a készülék. Mivel az S21-es is 4 generációs frissítést kap, ezért annál az utolsó frissítés az Android 15, míg az újdonságnál az Android 16 lesz majd.

Összefoglalva láthatjuk, hogy a Samsung adott és el is vett. Hatalmas, egetverő újdonság most nincs, így nehéz azt mondani, hogy bárkinek megérheti váltani S21-ről S22-re. Azonban ha valaki most váltana Samsungra esetleg Androidra, akkor már érdemes lehet alapból az S22-n elgondolkodni, már amennyiben ezt a pénztárcánk megengedi, hiszen várható, hogy a kifutó S21 ára csökkeni fog.

2022.02.14.

+