MojAndroid
(x) hirdetés

A  Xiaomi jól ismert a robotporszívók piacán első porszívójának, a Xiaomi Mi Robot-nak köszönhetően. Mára a gyártó a hazai piacvezető lett a szegmensben. 

 A Mi Robot bemutatása után két évvel a Xiaomi kiadott egy új robotporszívót, a Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop P / Pro-t. A Mi-Home.hu jóvoltából lehetőségünk volt tesztelni ezt a készüléket, ahol a robotporszívókon kívül persze sok más, okos terméket is találhattok!

A porszívónak több változata is létezik: STYTJ02YM (vagy STYJ02YM) – kínai változat, SKV4109GL (nemzetközi fekete) és SKV4110GL, a magyar piacon a nemzetközi global verzió kapható.

A megnövelt szívóteljesítménynek, a felmosó üzemmódban végzett hatékonyabb tisztításnak  és a több tartozéknak köszönhetően a legújabb Xiaomi Mi Robot Vacuum Pro a legjobb választás lehet azoknak, akik ilyen eszközt keresnek otthonuk tisztán tartásához. Lássuk, mitől vonzó ez a modell, és miért érdemes megvenni.

Az LDS lézerrel a tetején a robot átvizsgálja a környezetet, hogy elkészítse a takarítási terület térképét, így a robot pontosan tudja, hol kell takarítania. A feltérképezés elősegíti, hogy a porszívó az egész területet lefedje anélkül, hogy ugyanazokat a helyeket kétszer megtisztítaná, vagy egyes területeket érintetlenül hagyna.

A porszívónk 12  érzékelővel van felszerelve, amelyek segítik a navigálást anélkül, hogy a robot leesne, bútorba ütközne, de a mozgása is sokkal óvatosabb, kifinomultabb emiatt.

Amikor a robot befejezi a takarítást, létrehoz egy térképet, amely felosztható, összevonható, és lehetőségünk van elnevezni az egyes helyiségeket is. Ez a funkció nagyon hasznos, ha nem szeretnénk az egész lakást, csak bizonyos szobákat kitakarítani. A térképén az adott szobát kiválasztva a robot automatikusan oda navigál, majd a takarítást elvégezve visszatér a dokkolóhoz. 

A 2 az 1-ben víztartálynak köszönhetően a Xiaomi egyszerre tud porszívózni, felmosni, porszívózni és felmosni.

A legjelentősebb fejlesztés az előző modellekhez képest a felmosó funkció. A Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop P egyszerre tud porszívózni és felmosni is, de természetesen mindkét funkció elérhető külön-külön is. Nagy előnye ez a testvéreihez képest, hiszen sem a Xiaomi Mi Robot, sem a Xiaomi MiJia 1S Robot Vacuum nem tud felmosni.

A Xiaomi két tartállyal van felszerelve, az egyik (550 ml) a porszívózáshoz (portartály), a másik tartály (550 ml) 2 az 1-ben a felmosáshoz és a porszívózáshoz. A második tartály akkor használható, ha azt szeretnénk, hogy a robot felmosson és porszívozzon is egyszerre. A korábbi modellek egyébként 420 ml-es portartályosak.

Ha egyszerre használjuk a porszívózás-felmosás funkciót, akkor a tartály egyik felébe kerülhet a felmosáshoz szükséges víz, míg a másik rekeszbe gyűjti a robot a port.

Azt le kell szögeznünk, hogy a felmosó funkció nem alkalmas a makacsabb foltok eltávolítására, de lényegesen jobb eredményt érhetünk el a piacon található konkurens modellekhez képest, mivel a Xiaomi készüléke a felmosást imitáló mozgást végez. Akár mindennapos felmosásra alkalmas, és lényegesen meghosszabbítja a tényleges kézi felmosás közötti időt.

Mi Home és intelligens funkciók

A Mi Home alkalmazás számos lehetőséget kínál, mint például a robot valós idejű nyomon követése, mozgásának manuális vezérlése, váltás a tisztítási módok és a vízszint között, de azt is láthatjuk az alkalmazásban, hogy mikor lesz aktuális egy-egy kiegészítő cseréje. Sem maga a készülék, sem az alkalmazás nem beszél magyarul, de a leleményes hazai közönségnek hála már találhatunk hozzá megoldásokat, amellyel az angolul  nem tudó felhasználók is kényelmesen használhatják. Igen, jól gondoljátok, ebben az esetben megoldható, hogy a készülék is magyarul beszéljen.

Az alkalmazás leghasznosabb funkciója a zóna alapú takarítás (ekkor csak bizonyos területeket jár be a gép), a területek korlátozása (no-go zóna), valamint a csak egyes szobák takarítási lehetősége.  

Az alkalmazásban megtekinthetjük a takarítási előzményeket, beállíthatjuk az ütemezést, beállíthatjuk a “Ne zavarjon” módot (ebben az időszakban a robot nem fog automatikusan elindulni), beállíthatjuk a porszívózás erősségét, elmenthetjük  a lakásunk térképét vagy akár egy régebbi térképmentést is visszaállíthatunk.

Mivel a robot nem szögletes, felmerül a kérdés mi a helyzet a sarkokkal? Nos a Xiaomi erre is gondolt és az alkalmazásban elhelyezett egy „Vákuum a szélek mentén” módot, amely arra készteti a robotot, hogy végigmenjen a falak mentén másodlagos tisztítást alkalmazva. Nos ez még mindig nem az igazi megoldás, de a nehezebben hozzáférhető helyeken így is jól teljesít.  Apropó ha már nehezen hozzáférhető helyek: a robot akár 2 cm-es küszöbbel is megküzd és a széklábak sem jelentenek neki akadályt. Azonban nem szereti a kábeleket és a hosszabb függönyeket sem, ezeket szereti felszívni és belegabalyodni, így célszerű a zavaró akadályokat takarítás előtt megszüntetni.

Az első indításkor  a robot automatikusan benavigál a szobákba, majd ezeket a takarítás után külön el is menti, ebből fog összeállni a térképünk. Az alkalmazásnak köszönhetően ezeket a későbbiekben manuálisan módosíthatjuk, így például egy amerikai konyhás nappalit egyben, de akár külön-külön is kezelhetünk.

Igazi társ a nagyobb otthonokban is

Felmerül a kérdés, mi a helyzet olyan esetekben, ha a robot lemerül a takarítás közben? Nos pánikra semmi ok, mivel alacsony töltöttség esetén a robot befejezi az aktuális műveletet, visszavonul a töltőállomására, majd a feltöltés után a takarítást ott fogja folytatni, ahol abbahagyta, így tökéletesen alkalmas nagyobb alapterületű lakások takarítására is.

Összegzés

Akinek régi vágya egy robotporszívó, de nem szeretne egy vagyont kifizetni egy ilyen eszközért, annak tökéletes megoldás lehet a Xiaomi terméke. A felmosás-porszívózás funkciónak köszönhetően folyamatosan tisztán tarthatjuk otthonunkat, és sokkal kevesebb por fog keletkezni két nagyobb takarítás között. Léteznek olyan vitafórumok, ahol a felhasználók arra panaszkodnak, hogy a tartály szivároghat, azonban szerencsére mi ilyen jellegű problémát nem tapasztaltunk. Tesztjeink alapján vastagabb szárú szőnyeggel is elboldogul.

Köszönjük a készüléket a Mi-home.hu csapatának!

2022.01.24.

+