MojAndroid
(x) hirdetés

Az Apple megígérte, és most beváltja: olyan alkalmazást kínál a Google mobilplatformján lévő felhasználók számára, ami lehetővé teszi, hogy nyomkövetőket keressenek a közelükben, írta meg a Hvg.hu

Még áprilisban (a Spring Loaded rendezvényen) jelentette be az Apple régvárt nyomkövető eszközét. Az AirTag egy kis kör alakú, kulcstartó méretű kütyü, amelyik arra szolgál, hogy a felhasználó az iPhone-jával tudjon nyomon követni (megtalálni) minden olyan tárgyat, amelyre egy ilyen kis eszköz van rögzítve. (Egyébként nem csupán az Apple-nek van ilyen eszköze, más gyártók is készítettek hasonló nyomkövetőt.)

Ez így remekül hangzik, azonban van egy kis probléma is: esetenként az AirTaggel nyomon követni lehet valakit, akár annak tudta nélkül, elég például egy AirTaget becsúsztatni a táskájába. A kanadai rendőrség nemrégiben be is számolt olyan esetről, amikor drága autók tulajdonosait pécézték ki bűnözők, AirTaget rögzítettek a kocsijukra, így megtudták, hol laknak, és később onnan lopták el az autót.

Ezt a biztonsági problémát az Apple is hamar felismerte, és olyan AirTag funkciókat vezetett be, amelyek segítenek csökkenteni annak az esélyét, hogy egy személyt a tudta nélkül kövessenek, például az iPhone-tulajdonosok figyelmeztetését, hogy egy ismeretlen AirTag közelében vannak. A kis eszközök azt is tudják, hogy véletlenszerűen lejátsszanak egy hangot, miután több órát távol töltöttek a tulajdonosoktól.

Na de mi a helyzet az androidosokkal? Az Apple még júniusban megígérte, hogy kiad egy alkalmazást az Android-felhasználók számára az ismeretlen, közelben lévő AirTagek észlelésére, és ugyan várni kellett rá néhány hónapot, de most már letölthető androidos készülékekre (tehát a Google Play áruházból) az Apple Tracker Detect nevű ingyenes alkalmazása. Az app azt hivatott megállapítani, követi-e esetleg valaki a telefon gazdáját AirTaggel vagy más Find My-kompatibilis nyomkövetővel. Az alkalmazás használatához nincs szükség Apple-fiókra, viszont legalább Android 9-nek kell futnia a telefonon.

A Tracker Detect tehát lehetővé teszi az Android-felhasználók számára, hogy a Find My hálózattal kompatibilis közeli nyomkövetőket keressenek, természetesen AirTageket is. Az alkalmazás megjeleníti a megtalált ismeretlen nyomkövetők listáját. A felhasználók ezután lejátszathatnak egy hangot a nyomkövetővel, ami segíthet megtalálni az eszközt, illetve kiderítheti, hogy egyszerűen elveszett az AirTag, vagy olyan kütyüről van szó, amit szándékosan rejtettek a személyes tárgyai közé.

Miután az androidosok megtalálta a nyomkövetőt, az alkalmazás segítségével hozzáférhetnek az AirTag részleteihez, megtudhatják például annak sorozatszámát. Az alkalmazás néhány korai hozzászólása szerint úgy tűnik, hogy a Tracker Detect csak kézi szkenneléssel működik, ami azt jelenti, hogy a felhasználók csak akkor fedezhetik fel a közeli ismeretlen AirTageket és más nyomkövetőket, ha megnyitják az alkalmazást, és megérintik a „Scan” gombot. Egyébként nem lennénk túlságosan meglepve, ha a Google egy hasonló funkciót építene be operációs rendszerébe.

Tracker Detect
Tracker Detect
Developer: Apple
Price: Free
  • Tracker Detect Screenshot
  • Tracker Detect Screenshot
  • Tracker Detect Screenshot
  • Tracker Detect Screenshot
  • Tracker Detect Screenshot
  • Tracker Detect Screenshot
Forrás: Hvg.hu
2021.12.19.

+