MojAndroid
(x) hirdetés

Az elmúlt években a Google az erőfölényével való visszaélése miatt kiszabott bírságokról volt ismert. Olaszországban most versenytársát, az Amazont büntették meg, a bírság a TheVerge portál szerint 1,1 milliárd eurót tesz ki.

Az Amazon arra kényszerítette a kereskedőket, hogy használják logisztikai hálózatát

Az ítélet szerint az Amazon egyesítette logisztikai hálózatának használatát olyan preferált programokhoz való hozzáféréssel, mint pl. az Amazon Prime, amely az áruk jobb láthatóságát a biztosítja a platformon. Az ilyen programhoz csatlakozni kívánó kereskedőknek megállapodást kell aláírniuk, amelyben kötelezettséget vállalnak az Amazon logisztikai szolgáltatásainak használatára.

A trösztellenes hatóság szerint az Amazon kárt okozott egyes kiskereskedőknek, logisztikai szolgáltatóknak és más cégeknek a piacon azzal, hogy közvetetten megnövelte a cégek költségeit. A milliárd dolláros bírság mellett az Amazon korrekciós intézkedéseket is tennie kell, például hozzáférést kell biztosítania a prémium programokhoz azoknak a viszonteladóknak, akik nem használják az Amazon logisztikáját.

Az Amazon fellebezett

Az Amazon szerint az e-piacon a kereskedők azért választják a megoldását, mert ez egy kényelmes és versenyképes szolgáltatás. A cég szerint a szerződés teljesen önkéntes volt, és az eladók csak egy kisebb része használta. Ezeket a szolgáltatásokat elsősorban kis- és középvállalkozások veszik igénybe, amelyek több értékesítési csatornával rendelkeznek az interneten és azon kívül is.

Az Amazon ugyanakkor tagadja, hogy bármilyen módon korlátozná a versenyt a piacon. Az Amazon szerint a kiszabott bírság magas, és fellebeztek a döntés ellen. Ez az egyik legnagyobb bírság, amelyet az Amazon kapott a trösztellenes hatóságoktól. Novemberben az olasz trösztellenes hatóság 69 millió eurós bírságot szabott ki az Amazonra, mert korlátozta egyes Apple-kereskedők hozzáférését az Amazon platformhoz.

2021.12.10.

+