MojAndroid

Nem tudom, Ti hogy vagytok a dologgal, de nekem van itthon régebbi telefonom. Több is. És van, amelyiket egyszerűen csak nem akarom eladni, leselejtezni, van amelyik már nem is ér annyit, hogy megérje vesződni a sok alkudozóval a jófogáson. Így felmerült bennem, hogy mire is lehetne használni ezeket az eszközöket. Alapvetően a következő felhasználási módok jöttek szóba:

  • webkamera / biztonsági kamera
  • spotify / zene cucc
  • pénz csináló

webkamera / biztonsági kamera

Mivel olyan eszközökről beszélünk, amik rendelkeznek WiFi és/vagy mobilnet kapcsolattal, valamint egy relatíve jó kamerával, adja magát a gondolat, hogy próbáljuk meg webkameraként használni őket. A legkézenfekvőbb alkalmazás erre a célra a DroidCam. Egy app a telefonra, egy alkalmazás a gépünkre és már mehet is a dolog.

DroidCam - Webcam for PC
DroidCam - Webcam for PC
Developer: Dev47Apps
Price: Free
Extraként még arra is van lehetőségünk, hogy az OBS Studióhoz rendeljük kameraként az eszközünket.
DroidCam OBS
DroidCam OBS
Developer: Dev47Apps
Price: Free
Ha valaki esetleg nem ismeri, az OBS Studio az egyik legjobb képernyő felvevő és streamelő alkalmazás. Ráadásul, ha valaki Mac-et használ, akkor nincs DroidCam kliens alkalmazás, de az OBS Studio segítségével megoldható a telefon webkameraként történő használata. Windows és Linux felhasználók pedig egy kliens alkalmazással tudják kezelni a telefonjukat.

Google Photos Backup

A Google Photos sokáig ingyenes mentést biztosított mindenki számára. Ez nemrég megszűnt. Azonban az első Pixel telefonok számára a Google biztosított ingyenes kép mentést. Ráadásul nem is akárhogy. Teljesen ingyen, teljes minőségben.

Ez a Pixel első szériája esetén ameddig a telefon működik, az újabbak esetében már csak limitált ideig. Azonban az újabb készülékek esetében is az ingyenes teljes minőség lejárta után is a “butított” minőség ingyenes marad, vagyis nem számít bele a tárhelybe.

Tehát ha már nem a Pixel az elsődleges eszközünk, de még megvan, akkor érdemes valami módon a képeket eljuttatni rá és rábízni a Google Photos-ra történő feltöltést.

Syncthing
Syncthing
Developer: Syncthing Community
Price: Free

Erre a legjobb módszer a Syncthing nevű szolgáltatás. Egy teljesen ingyenes megoldás, amit telepítünk a jelenlegi telefonra vagy a számítógépre (minden operációs rendszer támogatott), majd a Pixel-re is. Így a képeket helyi wifi hálózaton gond nélkül át tudjuk mozgatni a telefonra, ahol a szinkronizált mappa kijelölése után az automatikusan szinkronizálódik a Google Photos-ba.

Jó kérdés, de nem, a Google nem nézi mivel készült a kép, csak azt, hogy mi tölti fel! :)

Természetesen nem csak Pixel esetén használható ez a megoldás, meg nem csak képek szinkronizálására. Nekem a Pixel 3 usb-c csatolója tönkrement. Ezért nem az már az elsődleges telefonom, ráadásul ezáltal eladni se nagyon lehet. Viszont vezetéknélkül tölthető, és a Syncthing segítségével a képek szinkronizálása remekül működik.

Spotify zeneállomás

Egy füst alatt két régebbi eszközt lehet új életre kelteni. A régi telefon jó eséllyel rendelkezik jack dugóval. És egy régebbi hifi, hangfal pedig ennek megfelelő bemenettel. Így ha összedugjuk a két eszközt, a telefonra felteszünk egy Spotify-t, akkor a saját telefonunkról vagy böngészőből ki tudjuk választani melyik eszközön játsza le a zenét és máris indulhat az otthoni disco.

Pénz csináló

Természetesen van lehetőség crypto pénzt bányászni telefonon, de semmi értelme. Viszont van arra lehetőség, hogy a kihasználatlan sávszélességet értékesítsük, felkínáljuk.

A lényeg, hogy a telefonra felteszünk egy alkalmazást, aminek segítségével az csendben megosztja a kihasználatlan sávszélességet, s lassan, de termel egy kis pénzt. Mielőtt valaki azt gondolja, hogy ebből milliókat csinál, ki kell, hogy ábrándítsam. De arra alkalmas, hogy a fagyipénzt összegyűjtsük nyárra.

Honeygain. Regisztrálj (5 dollár bónuszt kapsz) és utána mehet a telefonra az alkalmazás. Az app apk-ból érhető el. Nincs fent a PlayStore-ban. Nekem kb fél éve fut egy régi telefonon, nem volt rá eddig semmi panaszom. Lehet egyébként hasonlóan kihasználatlan asztali gépen, stb. is futtatni.

Peer2profit. Regisztrálj és utána mehet a telefonra az alkalmazás. Itt is számtalan eszköz és operációsrendszer támogatott még. Míg a honeygain egy sokkal elegánsabb megoldás, addig a peer2profit nagyobb nyereséget kínál.

Két kakukktojást érdemes még megemlíteni itt a bejegyzés végén, mert ide tartoznak. Windowsos gépre, kihasználatlan laptopra érdemes a Spidert (is) telepíteni. Regisztráció (ajándék 5 dollár).

Illetve, ha valaki szeret kicsit barkácsolni, mélyebben ismerkedni a dolog technikai hátterével, kicsit blockchaint is belehúzni a dologba, azoknak a Mysterium networkkel érdemes megismerkedni. Android kliens alkalmazás elérhető hozzá:

Mysterium VPN — Next Gen VPN
Mysterium VPN — Next Gen VPN

A kliens alkalmazás arra jó, hogy a networkben lévő eszközökhöz csatlakozva egy elosztott vpn hálózaton keresztül netezzünk. De van lehetőség arra is, hogy csatlakozzunk a hálózathoz. Nekem egy régi Raspberry Pi 2-n fut (elvileg 3-tól támogatott csak, de gond nélkül fut 2-n is). Szintén egy eszköz, ami egyébként csak a fiók mélyén porosodna csak.

zárszó

Valószínűleg számtalan egyéb remek ötlet van még. Ezeket írjátok meg kommentben. Nekem ezek váltak be, ezek működnek. (A cikk eredetileg a kobak.org blogon jelent meg, de hátha itt is hasznos lesz.)

2021.10.01.

+