MojAndroid

A Google múlt héten jelentette be, hogy az Android 11-es verziójában bevezetett hozzáférési engedélyek automatikus visszaállítási funkció a régebbi Android verziót futtató eszközökön is elérhetővé válik, egészen az Android 6-ig (Marshmallow). Mindez várhatóan 2021 decemberében valósul meg, ami a Google szerint több milliárd készüléket érint majd.

A hasznos adatvédelmi funkció lényege, hogy a több hónapon keresztül nem használt alkalmazások szenzitív funkciókhoz ─ például a tárhelyhez vagy a kamerához történő – hozzáférési engedélyei automatikusan visszavonásra kerülnek, ezáltal biztosítva a felhasználók adatainak védelmét. Egyes alkalmazásengedélyek ugyanakkor mentesülnek ez alól, például a vállalati szférában alkalmazott aktív eszközadminisztrátori jogosultsággal futó alkalmazások, valamint a vállalati házirendekben rögzített engedélyek. Míg a funkció az Android 11-es verziótól kezdődően alapértelmezetten engedélyezett, addig a régebbi eszközökön a felhasználóknak manuálisan kell majd aktiválniuk.

A Google adatvédelmi törekvései között szerepel továbbá, hogy 2021. szeptember 27-től kezdődően megtiltaná az Android 2.3.7 vagy annál régebbi verziót használó eszközök felhasználói számára, hogy bejelentkezzenek a Google fiókjukba (erről itt írtunk korábban).

Forrás: NKI/Hackernews

2021.09.22.

+