MojAndroid
(x) hirdetés

A Blokada reklámblokkoló egy friss, magyar nyelven is elérhető projekt, amit még kevesen ismerhetnek a hazai Android felhasználók körében, ezért szeretnénk most a projekt résztvevőiként Nektek első kézből bemutatni.

Miért lenne szüksége valakinek reklám- és követőblokkásra?

Szerintünk senki sem szereti, ha állandóan, kérés nélkül reklámokat tolnak az arcába, de még egy ennél fontosabb probléma is felmerül.

Napjainkban az információbiztonság már nem csak vállalati szférában gyakran felmerülő témakör, magánszemélyek adatainak biztonsága is mindinkább megkérdőjelezhetővé válik, elég csak a nemrégiben kirobbant Cambridge Analyticás Facebook-botrányra vagy a május 25-től életbe lépő GDPR intézkedésre gondolni.

Sokan mondhatják, hogy törvénytisztelő polgárként nincs rejtegetni valójuk. Valószínűleg ezek az emberek nem gondolnak bele, hogy valójában mekkora mennyiségű adat áll róluk rendelkezésére a technológiai óriásvállalatoknak, amit szívesen felhasználnak “ingyenes” szolgáltatásaik ellenértékeként. Mi a Blokada közösségben úgy véljük, ideje elgondolkozni azon, mit tehetünk, hogy visszavegyük az irányítást saját digitális életünk felett.

A Blokada projekt

A fenti problémára keresett Karol Gusak lengyel fejlesztő is megoldást mikor 2016 végén megalkotta a Blokada nevű android alkalmazást. A Blokada hatékonyan blokkolja a reklámokat, követőket és rosszindulatú programokat, segít megóvni a privát szférát. Mivel a készülék nem tölti le az amúgy nem kívánatos tartalmakat így védi a felhasználó rendelkezésre álló mobiladatforgalom-keretét, s ugyanemiatt gyorsabbá teszi az internetezést. Ingyenes, nyílt forráskódú és biztonságos mely minden alkalmazással működik, nem csak a böngészővel. Nincs szüksége rootolásra, egyaránt támogatja a wifi- és a mobilinternet kapcsolatot is. Lehetőség van benne saját hosztlistákat beállítani, vagy az ajánlottakat használni, az alap beállítással is tökéletesen használható.

Mindezek mellett egyedi DNS változtató is, az előre beállított lehetőségek mellett saját DNS szervert is meg lehet adni, ezzel még biztonságosabbá tehető internetkapcsolatunk.

Na de hogyan teszi mindezt?

A Blokada egy vékony réteg a telefonod hálózati interfésze (wifi vagy mobilhálózat) és az alkalmazás(ok) között, amiket használsz. Létrehoz egy VPN kapcsolatot, hogy képes legyen minden kimenő kérést szűrni és egyszerűen blokkolja azokat a hosztokat, amik a tiltólistán szereplő listákban vannak. Ez a VPN kapcsolat lokális, semmilyen külső szolgáltatatóval vagy szerverrel nem áll kapcsolatban. Minden alkalmazásban kiszűri a reklámokat, nem csak a böngészőben.

A projekt GitHub oldalán sok ötlet gyűlt már össze, hogy mikkel lehetne még tovább fejleszteni az alkalmazást, ezért további funkciók várhatóak a jövőben. Például tűzfal funkció (feketelista alkalmazásokhoz).

A Blokada egy nyílt forráskódú projekt, így biztosra veheted, hogy mindig is ingyenes lesz, biztonságos a használata és nincs hátsó szándéka. Mi hiszünk benne, hogy ez a helyes mód olyan reklámszűrő fejlesztésére, amelyben megbízhatunk.

Sok hasonló projekt létezik (DNS66, AdGuard stb.), de mi úgy véljük, ez eddig a leginkább letisztult, felhasználó barátabb és teljesen magyar nyelvre lefordított. Lelkes, aktív közösség dolgozik rajta, akik hisznek egy reklámmentes jövőben. E csapathoz a go.blokada.org/blog_insiders linken csatlakozni is lehet, mindenkit szívesen látunk, aki szeretne hozzájárulni.

Telepítés és használat

Az alkalmazás telepítése nagyon egyszerű, a blokada.org/hu hivatalos oldalról lehetséges letölteni. A Blokada azért nincs engedélyezve a Google Play-en, mert a nem kedvez a Google üzleti modelljének – mely a reklámokon és megfigyelésen alapul.

Miután elindítottad a telepített alkalmazást, lehetőséged nyílik egyedi hosztlistákat és DNS kiszolgálót beállítani. Alapértelmezésként az Adzhosts hosztlista engedélyezett, amely egy rendkívül kiegyensúlyozott lista, a legtöbb felhasználó reklámszűrési igényeinek megfelel, tehát az alkalmazás alap beállításokkal is készen áll a használatra. Elég a pajzs ikonra koppintani, és már teszi is a dolgát.

(x) hirdetés
2018.04.10.

+