MojAndroid
(x) hirdetés

Egy olyan magyar fejlesztésű alkalmazásról értesültünk, amit nem fog mindenki használni. Az app nyáktervezésre került kifejlesztésre. A nyomtatott áramkörökkel nem vagyok nagyon közeli barátságban, így a csapatot kértem meg, hogy írjanak egy bemutatkozó anyagot.

A mai napig kérdéses számomra, hogy valódi tervezést jól lehetne végezni egy telefon képernyőjén, azonban az biztos, hogy megnézni, 1-1 apró módosítást végrehajtani biztosan jó, ha van a zsebünkben egy ilyen alkalmazás. Mármint aki PCB vonalon mozog. Akár tervező, akár megrendelői oldalon áll.

A tovább után olvashattok az alkalmazásról, képeket nézhettek és kattinthattok a letöltésre.

Napjainkban szinte mindenre találunk alkalmazást, legyen szó a mindennapi életünket megkönnyítő szoftverekről, vagy akár az üzleti szegmens programjairól. Azonban még mindig van kiaknázatlan terület az applikációk mezején. A különböző mérnöki jellegű szoftverek hiányos szeletét képezik a mobil platform alkalmazások palettájának. Számos elektronikai témával foglalkozó fórumon felmerült az igény egy mobil környezetben is használható nyomtatott áramkör tervező program iránt. Egy magyar csapat felismerte ezt a rést és elkészítették az első ilyen appot Android operációs rendszerre. A szoftver a PCB Droid névre hallgat. Mára már nemcsak Android operációs rendszeren van jelen, hanem Windows 10-es és iOS verzió is letölthető.

Az alkalmazás világszerte ismert. Eddig több mint 200.000 letöltés érkezett 192 országból, Indonéziától kezdve egészen az Egyesült Államokig. Google Playen 4 csillagos átlag értékeléssel rendelkezik. Februárban, a kaliforniai Santa Clara-ban megrendezett DesignCon nevezetű rendezvényen képviselte magát. Ez a szakma legnívósabb eseménye, amely 23 éve évente kerül lebonyolításra. Olyan nagy nevű cégek jelennek meg a kiállításon, mint például az Altium (mely a legelismertebb cég az iparágban).

Egy olyan applikáció elkészítése volt a csapat célja, amellyel gyorsan és egyszerűen lehet NYÁK-ot tervezni. Mivel mobil környezetről beszélünk, ezért akár utazás közben is tervezhetünk. A PCB Droid nem előzetes kapcsolási rajz alapján tervez. A user saját maga rajzolja rá a nyomtatott áramkörre az alkatrészeket a legegyszerűbbtől a legösszetettebbig. Így képesek a felhasználók a saját preferenciájuk alapján megtervezni az áramköröket.

Az alkalmazás designja egyszerű és letisztult, könnyen kezelhető, így a kezdők is nyugodtan használhatják. A PCB Droid kétrétegű NYÁK-ok tervezését is támogatja. A board-ra az elemek szabadon helyezhetőek, forgathatóak, tükrözhetőek a minél egyedibb kialakítás érdekében. Mind az elemek, mind a raszter mérete igény szerint változtatható. A felhő alapú tárolás biztosítja, hogy az elmentett projektek bárhonnan, akár különböző készülékekről, bármikor folytathatóak legyenek. A natív kliensnek köszönhetően a mentett projektek egyaránt elérhetőek Android, Windows 10 és iOS rendszeren keresztül.

A PCB Droid egy folyamatosan bővülő, letölthető komponens könyvtárral rendelkezik, amely tartalmazza a leggyakrabban használt alkatrészeket.  Ezek az előre megrajzolt elemek használata nagyban lerövidíti a tervezési időt, hiszen azonnal rá lehet rakni a raszterre. Jelenleg a legalapvetőbb elemek érhetőek el, de ezeknek a száma bővül és később a bonyolultabb alkotórészek is megtalálhatóak lesznek majd a könyvtárban. Természetesen a userek is kreálhatnak makrót és ezek később újra felhasználhatóak lesznek.

A kész áramköri tervek képként, PDF-ként vagy GERBER formátumban exportálhatóak. A professzioniális feature-ök a 30 napos próbaidőszak alatt ingyenesen kipróbálható.

Az alkalmazás újításokat hoz a nyomtatott áramkörök tervezési folyamatába, leegyszerűsíti azt és kiváló lehetőséget biztosít nemcsak az elektronikai hobbistáknak, hanem a félprofi szegmens képviselőinek is.

PCB Droid
Price: Free

 

(x) hirdetés
2017.06.26.

+