MojAndroid

Nem is olyan régen feltettem a kérdést a Google Plus közösségben, hogy használ-e valaki Xiaomi Mi Boxot. Nagyjából egy kéz sem lendült a magasba, annál nagyobb volt viszont az érdeklődés, hogy na, de mégis milyen az.

Miért erre a tévé boxra esett a választásom? Mert hivatalos Android TV fut rajta, nem a Xiaomi valami saját varázslata. Használtam már rengeteg mindent arra, hogy a tévénk a nappali médiacentruma legyen, azonban egyik sem volt tökéletes. A teljesség igénye nélkül:

 • Chromecast
 • Chromecast 2
 • Android Fire TV
 • Raspberry Pi + Kodi
 • Pine64
 • Samsung tévébe DLNA-n becsatornázott NAS

Bár a Raspberry Pi OSMC verzióval már egész jó eredményt sikerült elérni, azonban a Pi2 hardveresen valahogy még mindig alulmaradt. Hozzátartozik a történethez, hogy a tévénken 2 db hdmi bemenet van, ami nem sok, cserébe kevés. Kell, hogy legyen Chromecast képesség (tudom, Google Home az új neve, de nem ígérem, hogy a bejegyzést frissítem, amikor újra átnevezik), NAS-on tárolt családi videók lejátszhatóak legyenek, Netflix, Google video jó, ha lenne, de nem létszükség. Valamint van egy Nintendo Wii is, amivel (tudom retro) a mai napig szokott játszani a család.

Tehát ezzel a háttérrel ugrottam neki nagy reményekkel az újonnna érkezett kütyünek. Ha tökéletesen kezeli  a videókat, kiváltja a ChromeCast-et, akkor marad és jóban leszünk.

80 dollár, azaz 23 ezer forintért rendelhető a Xiaomi tévé boxa. A Gearbest szállított és kezembe kaparinthattam a Xiaomi Mi Box névre kersztelt Android TV eszközét. És most lássuk, hogy megfelel-e az eszköz az én elvárásaimnak.

ChromeCast funkcionlaitás csont nélkül megy. Egy pipa. Egy Synology NAS van otthon, amihez van egy DS Video nevű alkalmazás, ezenkívül egy DS Photo. az előbbi a videók, utóbbi a fényképek kezelését végzi. Mindkét alkalmazás a legutóbbi frissítéssel kapott android TV támogatást. Így még a köztes megoldások (Plex vagy Kodi) sem szükségesek.

DS video
DS video
Developer: Synology Inc.
Price: Free
DS photo
DS photo
Developer: Synology Inc.
Price: Free

 

Ez egy szép eszköz. Jól mutat a tévé alatt.Bár nálunk természetesen nincs ilyen zen állapot, hiszen lóg ki a fenekéből egy hdmi és egy táp kábel. :)  A harmadik bemeneti lehetőség egy szabvány USB2 csatlakozó külső merevlemez, stb. csatlakoztatására.

Speckók

Méretei (pici, a bejegyzés feletti képen egy Moto G van mellette):
 • Hossz: 101mm
 • Szélesség: 101mm
 • Vastagság: 19.5mm
 • Tömeg: 176.5g (+/- 1g)
 • Szín: Fekete
Alap tulajdonségok:
 • Felbontás: 4K 60fps
 • Processzor: Quad-core Cortex-A53 2.0GHz
 • GPU: Mali 450 750MHz
 • RAM: 2GB DDR3
 • Flash: 8GB eMMC
 • Rendszer: Android TV 6.0 (érkezett OTA az első bekapcsolás után)
 • Security: Widevine L1 + PlayReady 3.0
WiFi
 • Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Dual-band Wi-Fi 2.4GHz/5GHz (Megy 5GHz-en!!!)
 • Bluetooth: Bluetooth 4.0/3.0
Portok
 • HDMI: HDMI 2.0a x 1 port (HDCP 2.2)
 • USB: USB 2.0 x 1 port
 • AV: SPDIF Out / 3.5mm audio output x 1 port
 • Táp: 1 port
Egyebek:
 • A dobozban: Bluetooth távirányító (a 2 db AAA elemet megspórolták), HDMI kábel, leírás
 • Táp: 100~240V 50/60Hz input, 5.2V, 2.1A output

Használat

Első bekapcsolás után a tévén a Nexus telefonokon megszokott Google boot animáció fogad. Ezekután a szokásos Google alkalmazás segítségével megoldható a Google account beállítása. Ez nálam valamiért lyukra futott, így kénytelen voltam a manuális módot választani, ami azért szintén nem annyira manuális. Az android.com/tv/setup oldalra kellett elbarangolni, ahol a Box által adott pin kód beütése után a fiók beállításra került.

A kezdőképernyőn ajánlott videók és pont kettő előretelepített kiemelt alkalmazás fogad a Google appokon kívül. Ezek a Netflix és a Red Bull Video alkalmazások.

Alatta a saját alkalmazásainkat láthatjuk, köztük is a YouTube, Play Store, Play Movies, Play Music, Play Games appok kaptak helyet már indításkor. A Play Store-t rögtön indítottam is, s már települtek a fent említett DS Video, DS Photo, VLC Player (biztos, ami biztos) és a Telenor MyTV alkalmazások. Ez utóbbi arra az esetre, ha valamiért mégis hagyományos tévéket szeretnénk nézni. Természetesen feltehettem volna ide is a Kodit, amit lehet, hogy majd még meg is teszek, de egyelőre a DS Video ellátja a feladatot, amit a Kodi is megtenne. A Plex lehetett volna egy másik választás, de majd leírjátok kommentben, kinek milyen appok a fontosak.

Azért azt tegyük hozzá, hogy nem minden alkalmazás működik Android TV-vel. Pl. a Médiaklikk nevű app az MTVA-tól nem telepíthető Android TV-re, azaz a Mi Boxra sem. És még sok egyéb alkalmazásbók is kimaradt az Android TV platform támogatás. És csendben megjegyezzük, hogy vannak olyan alkalmazások, mint pl. az ES Explorer, ami bár kapott támogatást, azért vannak még hiányosságai:

Tegye fel a kezét, aki portrait módban használja a tévéjét! Ugye. :)

Chromecast

A Mi Box igazából olyan, mint egy nagyranőtt Chromecast. Annak minden funkcionalitásával, csak még sokkal többel. Hiszen egy teljes értékű Android fut rajta. De a lényeg, hogy ugyanúgy lehet rá “castolni”, mint egy ChromeCast eszközre.

Távirányító

Az Amazon FireTV távirányítója volt, ami hasonlóan jó. A távirányító Bluetooth alapú. Így nincs célzás, meg rengeteg “állj már el az útból…” kezdetű felkiálltás. A gombok kellemesen vannak leosztva és nagyjából találunk mindenre egy gombot. A vicces dolog, hogy az alján lakik egy mikrofon/hang bemenet. Így már többször azon kaptam magamat, hogy beszélgetek a távirányítóval. Ez persze nem teljesen beteges dolog, mert a Play Store-ban jóval egyszerűbb úgy keresni, hogy megmondom, mint a virtuális billentyűzeten a nyilakkal végiglépkedve bepötyögni a keresett kifejezést. Hasonlóan egy YouTube keresésnél.

Ezt már jeleztem, de itt is megjegyzem, hogy két AAA elemet szerezzen be, aki Mi Boxot vesz, mert azt elfelejtettek mellékelni hozzá. Persze ez legyen a legnagyobb problémánk!

Probléma

Alapvetően tökéletes (lenne) ez az eszköz. Amit nem értek, hogy miért nincsen rajta multiuser támogatás. Még a telefonomba is be tudok lépni legalább egy guest userként. Itt sajnos ez nincs meg. Több Google fiókot sem támogat. Vagy csak nem találtam meg benne ennek a beállításának a lehetőségét.

Pedig a telefonon kevésbé, a tévé esetén viszont annál inkább fontos lenne, hogy több fiókot kezeljen egyszerre. Amíg ez a funkció nem elérhető, addig egy átmeneti fiókot állítottam be, ezzel is megelőzve, hogy tele legyen a YouTube feedem Bogyó és Babóca filmekkel és ajánlásokkal. :)

Másik apróság, hogy lehet itt is screenshotokat készíteni. Mert Android. Ugyebár kikapcs + hang le gombok együttes nyomvatartásával tudjuk ezt elérni. Azonban az így elkészült képernyőképeket leszedni az eszközről elsőre nem volt teljesen egyszerű feladat. Aztán feldobtam egy Google Photos appot gondolván, hogy hát az majd jól feltolja a felhőbe. Szóval azt hittem, hogy… de a Photos alkalmazás még nem Android TV kompatibilis. Dropbox és a többi cloud alkalmazás sem elérhető. Jött a külső eszköz, pen drive bedug, file manager alkalmazás kombináció. 1998, tudom… de itt is elbuktam. :)

A végső megoldás az ES File Explorer lett és annak a beépített ftp megoldása.

Így jutottam hozzá a bejegyzés végén is megtalálható galériában látható fényképekhez.

Említett appok

Netflix
Netflix
Developer: Netflix, Inc.
Price: Free+

Előretelepítve volt a Mi Boxon. Mivel kezdetektől van előfizetésem, így örömmel üdvözöltem, hogy nem kellett külön telepíteni azt.

VLC for Android
VLC for Android
Developer: Videolabs
Price: Free+

VLC. Azt hiszem senkinek nem kell senkinek bemutatni. Még nem használtam, mert mindent megold a többi alkalmazás, de jó, ha rendelkezésre áll.

DS video
DS video
Developer: Synology Inc.
Price: Free
DS photo
DS photo
Developer: Synology Inc.
Price: Free

Fent már említettem, a családi fotók és videók kezelése, kényelmes nézegetése ezekkel az alkalmazásokkal valósul meg.

MyTV Telenor
MyTV Telenor
Developer: Telenor Hungary
Price: To be announced

A Telenor MyTV alkalmazása pedig a közszolgálati tévéket hozza el a készülékre. Igen, nincs tévé előfizetésünk. Olimpia, sport események, illetve választások kivételével nem nagyon szoktunk hagyományos tévét nézni. Ilyen esetekre a Telenor alkalamzása kiválóan ellátja a feladatot.

Galéria

Összességében

Jelenleg Android 6.0 fut a kis dobozon, ezáltal a tévén is. Ha nem is lesz hozzá egyhamar frissítés, hosszú ideig eldübörög majd ezzel még az eszköz.

A Xiaomi Mi Box az előbb említett problémák ellenére is az egyik hdmi bemenet “állandó lakója” lett.

Ti egyébként hogy oldjátok meg a tévé okosítás kérdést? Ki milyen eszközt használ?

Információ: A linkek a GearBest oldalára mutatnak. A linkek végén van egy lkid=. Ennek következtében ha így vásároltok, valami aprópénz, kb 3.5 dollár vásárlásonként visszajuthat hozzánk. Ha ez valakit zavar, értelemszerűen más módon szerezze be az eszközt. Ha mégis így tenne, azt köszönjük.

Share to TwitterShare to Google PlusShare to LinkedInShare to EmailShare to Print
2017. 01. 22.
 • Tamás Murányi

  Van egy Amlogic 905 és egy 912-es boxom. Most gondolkozom egy ilyen box beszerzésén is.

  • Hajrá. Tényleg nem tudok kivetni valót. Mondjuk fent látod az én szokásaimat. Így ez nekem ideális. Ha kérdés van, szólj!

   • facse

    root van már rá?

    • Bevallom nem néztem még. Nem volt rá szükség.

     • Tomi

      Szia
      A 3D BD-t lejátsza?
      Vagy csak half 3D-t?

 • Nekem azota is a BluePanther Syvio -m van, bar mostanaig szet volt verve a setup, harom ev utan eloszor most kapcsoltam be a tevet.

  • 3 év azért hosszú idő. :D

 • Abigél Ráhel

  remek gearbest reklám volt ref linkkel….Egyébként a xiomi túlárazott áfával már nagyon–
  Inkább ugyanonnan de EU raktárból egy beelink gt1–Sokszor 50 dodo tuti nincs áfa…

  • Mondj más helyet, ahonnan beszerezhető. És elnézést kérek, amiért betettem a ref-et a végére. :)

   • Abigél Ráhel

    nem a link a naj hanem az egyértelmá reklám teszt így nem hiteles meg a ref link ami pénzt hoz .Ha kíírod a cikk elejére ,hogy szponzoráltz cikk kussolok de nem…

    • Beírtam a végére:

     Információ: A linkek a GearBest oldalára mutatnak. A linkek végén van egy lkid=. Ennek következtében ha így vásároltok, valami aprópénz, kb 3.5 dollár vásárlásonként visszajuthat hozzánk. Ha ez valakit zavar, értelemszerűen más módon szerezze be az eszközt. Ha mégis így tenne, azt köszönjük.

     • Abigél Ráhel

      Nem zavar ha egyértelmű én örülök ha támogthatunkjtiteket.Csak ez legyen egyértelmű és akkor a “TESZTEKET”is helyén lehet kezelni .Köszönöm.

  • facse

   még sosem láttam 50 dodó alatt pedig 2 hónapja nézem, majd napi rendszerességgel

   • Ez sincs. :) A hivatalos oldalon (mi.com is $69), de onnan nem sikerült rendelést megoldani.

   • Abigél Ráhel

    55 ért van 99%ban couponnal 50 alá is szorítható

    • facse

     55ért kínából van

     • Abigél Ráhel

      nézz rá az eu raktárra. időnként…de ezzel a hardverrel nem csak ez az egy gyártó van…=(912)

     • facse

      nézem. $65,39 most akcioban plusz $6,4 szallitas
      és ez a kisebbik

     • Abigél Ráhel

      ne bénázz már komolyan…55 ért free szálítással is szkott lenni–Állíts be rá pricer alertet használj coupont…..de mint írtam s912 es ugyaniylen dobozból van egy tucat megbízható minx ,stb….ha ez nem akcios pont majd az ha az se majd amaz….

     • facse

      Jelentem onnan indultunk, hogy “Inkább ugyanonnan de EU raktárból egy beelink gt1–Sokszor 50 dodo tuti nincs áfa…”
      Nincs 55 dodó alatt euból semmiféle s912, legalább 2 hónapja

     • Állj, nem a hardver a fontos, hanem hogy ez official Android TV. Lehet, hogy van más ilyen vagy jobb hardverrel akár olcsóbban is, de azon valami más fut, mint ezen.

     • Abigél Ráhel

      Coupon price alert egyébb s912 más shop dolgozz már egy kicsit…

  • Szívem szerint innen vettem volna, de nem lehet. :) http://www.mi.com/en/mibox/

   • Abigél Ráhel

    dehogy vetted volna…

 • lebowski71

  Eddig xbox360 + RPI minidlna-val.

  • Az se rossz kombó!

 • Balázs C

  Ugyan ilyenem van nekem is december eleje óta. Teljesen elégedett vagyok vele, talán csak giroszkópos funkció lehetne még a távirányítóban(de ez nem nagy hiány), illetve lehetne 16GB az alap belső memóriája(tudom tud külső egységre menteni és nem is nagyon telepítgetek, de akkor is…).
  Media lejátszó funkciója is kellemes, gyönyörűen viszi a 4K anyagokat hdd-ről.
  Egy negatívum a rendszerből és a régiónkból adódik szerintem, hogy nagyon kevés az elérhető alkalmazás egyelőre.

  • Róbert Babos

   Hello, a Skype telepíthető rá, működik rajta egy kamerával?

 • ntomka

  Megerősítettél, hogy maradjak egy rpi + kodi kombónál. :)

 • Kockas

  Netflix, Youtube, Chromecast és Amazon Prime egy Fire Stick-en megy, a “családi videóalbum” egy Pi Zero-ról Kodival egy FiiO E17 DAC-on át, plusz egy Apple Remote. 1080p remekül megy. A Fire Stick sajnos csak a TV DAC-ján keresztül jut a HiFi-hez

 • antivirtel

  Nálam jelenleg egy Kínai Pi (Roseapple Pi) + Kodi (Androidon) – de sajnos mivel nem elég népszerű, a Debian alapon nem indul a Kodi, nem csinálták meg rendesen a GPU drivert. Androidon elég szívás, mert egy csomó Linuxos cucc hiányzik. Lehet Android miatt, de valamiért a magas bitrátás filmeknél kicsit akadt a cucc, pedig elég erős a HW: http://roseapplepi.org .

 • nVidia SHIELD :) nemrég jött rá a 7.0 és mindent tud, ami nekem kellhet…lassan két éves, de még mindig a legjobb Android TV box, bár tény, hogy megkérik az árát rendesen :)

  Egyébként pedig én is kacérkodtam a gondolattal, hogy veszek Mi Box-ot, de nem maganak, hanem egy barátomnak, de ez egyelőre nem történt meg. Azt néztem, hogy küldföldi oldalak tesztjében tele volt előre telepített, és (állítólag) leszedhetetlen alkalmazásokkal, de ahogy látom, ez nálad nem áll fenn, szóval valeszeg valami régió-téma lehet :)

  • A shield a más kategória. :)

   Nem, valóban nincs leszedhetetlen app rajta.

 • Maróthi Csaba

  Vajon ez tudja azt, hogy automatikusan indul (áramra, esetleg tv beklapcsolásra), és egész nap ismétel egy video vagy hang file-t? Asus Oplay alternatíváját keresem, ott egy autoplay nevű mappába kellett a videokat felmásolni és nonstop játszotta amint áram alá került.

 • Bolfán Tamás

  Üdv!

  Vajon Logitech H600 wireless fejhallgatót kezeli?

  THX

  • nem próbáltam. Van benne BT. Így elvileg kezelnie kellene…

   • Bolfán Tamás

    OK! Akkor majd kipróbálom :)

    Üdv

 • Gábor Mattburger

  Üdvözlet! Ez a Gearbest link vám és egyéb költségektől mentes szállítást eredményez? :-)

 • Hakkel Rezső

  Egy hete rendeltem, okt 3.-án érkezett meg. Én projektor okosításhoz használom, ezért hiányolom belőle a tunert, emiatt Amiko A4-est szerettem volna vásárolni, de abban csak 1 GB RAM van (kevés) Az UHD szépen teljesül, viszont egyszer valami miatt lefagyott Kevés tapasztalatom van. A Kodi esetében hogy kell láthatóvá tenni a számítógépemben lévő 4 TB-os HDD-t?

  LG 60UH8507 151 cm 3D UHD webOS 3.0 SMART HDR Super LED A+ TV-m van annál látható, mert érzékeli az LG SmartShare programot.

 • János Dominkó

  Üdv abban kérném a segítséged hogy kompatibilis e a HBO GO val? Köszi szépen.

  • mihaly.jozsa

   Nincs Mi Box a birtokomban. De azt tudom, hogy az HBO Go-t nem fejlesztették le Android TV-re (még). Viszont rugalmas a support és a fejlesztők. Már nekem is azt írták, hogy fontolóra veszik a dolgot. Viszont castolni tudod rá az Android appból.

 • Probálta már valaki a Digi Player-t feltenni rá?

 • Thot Miv Zoltan

  Hello ! En nemregen vettem egyet magamnak, kifejezetten a 4k- s filmek miatt….az elso komolyabb filmes napon…a masodik 4k-s filmnel ugy felmelegedett, hogy lekapcsolt magatol a film felenel !!
  A legnagyobb problemam az, hogy a dolby atmost nem kezeli :(( Letezik, hogy majd egy frissites megoldja ezt a problemat ?

 • Kell megvenni?

 • Markóth Dávid

  black fridayen vásároltam egy ilyen 4k-s eszközt, hibátlanul működik youtube 4k-ról azonban NAS-ról jobb esetben is fél óra után elkezd szaggatni 4K-s filmnél majd elmegy a hang, USB-ről nem próbáltam, de nem is ez nálam nem is opció (nem azért van NAS-om h külső HDD-re másolgassak róla filmeket) Gigabites Ethernet hiányát hiba listára raknám, elképzelhető h azzal gond nélkül menne, Full HD-nál semmi probléma tökéletesen működik, ehhez viszont drága mert a fele ennyibe kerülő rpi is megbírkozik a full hd-val, én vissza is küldtem az eladónak mert pont arra nem jó amire vásároltam

+