MojAndroid
(x) hirdetés

Aki olvassa az Androidon kívüli életem blogját, az tudhatja hogy nálam otthon évek óta egy remek Kodi setup szolgáltatja otthon a zenét, a sorozat- és filmnézést, és minden mást, amit egy médiacentertől elvárunk. (Kodi kalandjaimat itt gyűjtögetem.) Ez a setup jelenleg Raspberry Pi alapokon fut, egyébként megelégedésemre. Ennek hátránya az, hogy egy tipikus, kevésbé geekesített otthonban a Raspberry Pi név hallatán az embernek egy süti, majd szinte azonnal a nyelvtan ugrik be, mert ugye “pie“, nem “pi”, thank you very much.

Tomtop jóvoltából a héten nálam vendégeskedett a cikk címét is adó

NEXBOX A95X

(tudod: klikk át!)

médiacenter, ami egyrészt egy Android alapú médiacenter, másrészt viszont több annál. Ráadásul szállítással együtt 12.000 forint alatt van, ami még a Raspberry Pi-hez képest is igencsak versenyképes — mondjuk ki: alacsonyabb ár!

És hogy miért több a cucc mint egyszerű médiacenter? Hallga!

Mi van a dobozban?

Hát ez:

A kütyü maga egy Armlogic S905X CPU-val jön (ez egy négymagos ARM Cortex A53 64 bites, 2 GHz-es proci), valamint Mali-450MP GPU-vel, ami egy ilyen tévés kütyüt röhögve meghajt, akadni nem fog semmi. (Nálam legalábbis nem akadt semmi.) Erre 2 GB RAM-ot és 16 GB flasht pakoltak, amin a rendszer van, valamint egy bővítőhelyet microSD-nek, ha esetleg ott tartanád a filmjeidet… És USB portokat, WiFi-t, Bluetooth-t, LAN csatlakozót, SPDIF-et és 3,5 mm-es jacket (amit, ne tévesszen meg senkit, az “AV” feliratú csatlakozó rejt), hogy biztosan könnyen integráld a háztartásba az eszközt.

Szóval összedugod a cuccot tévével, hifivel, és a világméretű hálózatokkal (Internet és, másodsorban, 230V ugye), és elindítod. Amíg indul, a tévé távirányítójáról meg tudod tanítani a fontosabb dolgokat az A95X távirányítójának: 5 programozható gomb van rajta, tokkal-vonóval kb. 2 perc alatt be lehet tanítani. Ezután egy távirányítóról tudod a tévéd kapcsolni a médiacenteredet vezérelni.

Ha nagyon gyorsan akarsz médiacentert, akkor kb. kész vagy, az Android alapú médiacenter OS-szel nem is kell bajlódnod: a távirányítón külön gomb indítja a Kodit, akárhonnan. Indítsd el, konfigold be a forrásaidat zenéhez, videóhoz, és újabb 2 perc alatt útra kész vagy. Ezzel az erőfeszítéssel elérted azt, amit az én bevezetőben emlegetett Raspberry Pi setupom tud. Az A95X egyébként egy rakás extra Kodi pluginnal érkezik alaptelepítésben: streaming pluginok, webtévé, webrádió, torrentről direkt tévénézős, music és video library építő, feliratletöltő, Youtube és társai, és amit még el tudsz képzelni. Tényleg rengeteg, és az is látszik, hogy nem ész nélkül telepítettek fel minden elérhető bővítményt, hanem direkt kerestek extra plugin repository-kat is, szépen beállították őket az alaptelepítéshez. Aztán pedig ész nélkül feltelepítettek minden elérhető bővítményt.

Az érdekesség inkább ott rejlik, amit a Kodin túl tehetsz egy ilyen dobozkával. Az Android, amin a Kodi fut, egy “rendes” Android ugyanis. Igen, kapott egy extra launchert, ami a tévén való használathoz alkalmasabb. De alatta ez egy Android 6, teljes Play Store setuppal. Vagyis ha te történetesen Netflixezel, lelked rajta, itt az alaptelepítés része. Plex-et használnál? Az is ott van az alaptelepítésben. Google Play Music-ot vagy Spotify-t hajtanál a hifiden? Hajrá, tedd fel a Play Store-ból, indítsd el, jelentkezz be, és küldjed neki!

Vagy ha neked is van egy gyereked, aki a tableteden, telefonodon Minecraft PE-ben építi a szocializmust dolgokat, akkor vegyél pl. egy Bluetooth gamepad-et 6,6 Euróért, izzítsd össze a médiacenterrel, tedd fel a Minecraft PE-t, és hajrá! Nyilván bármilyen Androidos játék, ami amúgy lekezeli a bluetooth gamepad-eket és hasonló szabványos HID eszközöket (mint pl.: billentyűzetet), simán használható lesz ezen a médiacenteren is. A különbség annyi, hogy nem 5,5, vagy esetleg 8 colon, hanem a nagy tévéden fogod élvezni őket.

És ha már billentyűzet: én történetesen tényleg beledugtam egy billentyűzetet. Egyrészt segített a setupnál (ami azért nem mindig triviális kizárólag távirányító használatával), másrészt ha olyanom van, miért ne használhatnám mini irodának is a kütyüt: Gmail van rajta, Google Docs, Hangouts, Slack van rajta, a sebessége több, mint megfelelő, a monitorom nagy… Persze Android 6-on nincs még osztott képernyő, de nem is elsődleges iroda ez.

A Tomtop még egy kis dodocool bluetooth mikrofonos hangfalat is küldött hozzá, hogy konferenciahívásokba is be tudjak szállni:

(Banana for scale, ugyebár.)

A kis hangfal egyébként amennyire pöttöm, annyira nagy hangja van. Adam Ben Ezra-t hallgatva konkrétan elmászott az asztalon önnön basszusától. Oké, hogy Adam Ben Ezra, meg nagybőgő, meg minden, de akkor is vicces:

És nem volt maximumon a hangerő!


És mert idáig elolvastad a cikket, jutalmad egy 5%-os kedvezménykupon, amit az összes médiacenterre, így a fentire is felhasználhatsz a Tomtopnál. Checkoutkor ezt írd be: TVBOXX5

(A kupon 2016 október 30-áig érvényes!)

2016.09.26.

+