MojAndroid

Egy teljesen lemerült Samsung Note 7-tel érkezett a futár.  Nem vettem zokon, azonnal töltőre került és a Quick Charge 3.0-val felszerelt Anker töltő pár perc alatt “bootolható” mennyiséget pumpált a tök üres akksiba.

Címlap kép: “Kevesebb anyag van benne, mint egy Suzukiban, mégis drágább a javítása”.
Ismeretlen szerző. Digitális munka, 2016.(Suzuki: 150k, Note 7: 280k)

Spoiler: nem volt se robbanás, se tűz. A Note 7 tökéletesen hozta a felső-kategóriával szemben összes elvárást.

Általában második, harmadik körben kapjuk meg tesztelésre a készülékeket, ennek egyik hátránya, hogy addigra mindenki megír mindent, de az előnye az, hogy sokkal rövidebb soráll mögöttünk, több időt tölthet nálunk a készülék és már tudjuk, hogy mire kell figyelni.

Esetemben nagyon ritka, hogy egy tesztelésre kapott telefonra teljes egészében átköltözzek, de a Note 7 esetében pár napos teszt accountos nyomogatás után átkerült a mindennapokban használt Google fiók és a legtöbb app (valójában minden, kivétel a Bitcoin wallet).

Note 7 a tökéletes Samsung mobil

A felgyulladásos jelenséget nem lehet szó nélkül hagyni. Remélhetőleg nagyon kevés személyi sérülés és anyagi kár lesz a hibás gyártás eredménye. Bár minden gyártási hibát így kezelnének a gyártók és nem csak a szervizes haverokon keresztül tudná meg az ember, hogy ha beviszi a teloját adott hibával, akkor a szerviz típushiba miatt cseréli az egészet, vagy legalábbis működőképessé teszi az amúgy néha furcsán viselkedő vasat. Jelenlegi információk alapján nem minden Note 7 érintett és a Samsung ígért egy IMEI száma alapú webes felületet ahol ellenőrizhető, hogy a készülék érintette. És talán a vásárlók is nyerhetnek a kellemetlen eseményen, ha nagyon nem fog menni a Note 7 értékesítése, talán a Samsung bevállal egy erősebb árcsökkentést, ami kb. 280,000 Forintos ár esetében nem lenne egy elhanyagolható dolog.

A Note 7 rengeteg funkciót tartalmaz, olyanokat is, amiket nem volt lehetőségem kipróbálni és összehasonlítani más gyártók szolgáltatásaival.

Szerintem a Note 7 igazán egyedi tulajdonsága a ceruza. Amin így leírva erősen nevetek magamban, ha tavaly valaki azt mondja nekem, hogy egy ceruzás teloról fogok áradozni, biztos erősen megfontoltam volna, hogy visszavonulok a geekségtől. De tagadhatatlan tény, hogy a ceruza nagyon jól sikerült. Nem lagol, azonnal és ott jelenik meg az írás ahol a ceruza van, igazi golyóstoll érzete van az írásnak. Nekem különösen tetszett, hogy a lezárt telefonból kihúzva (=benyomod, kiugrik) a tollat elindul a jegyzetelő felület, anélkül, hogy nyitni kellene a telot.

További kellemes funkciók: retina unlock, wireless charging, edge panelek, lecserélhető touchwiz.

Igen, sajnos a touchwiz savazását nem lehet kihagyni, még akkor sem, ha ez a touch wiz már nem az a touch wiz és sokkal inkább a Microsoftos bloatwarek hoztak ki a sodromból, nem a touchwiz, amúgy nem létező lagolása. A touchwiz sokat fejlődött. Kritikusok szerint csak annyi történt, hogy a sok magos procikon igazából már bármilyen kód elfut lagolás nélkül, de valójában a touchwizbe sok erőforrás ment bele és ez látszódik is rajta.

Sokaknak okozok csalódást, de én semmi okát nem láttam a touchwiz lecserélésének. Az utolsó pár napban feldobtam egy Nova-t, hátha megértem azokat, akik reflexből cserélik a touchwizt, de nem kaptam semmi új dolgot. Átgondolva a jelenséget arra jutottam, hogy nagyon kevés alkalommal használom az drawert. Ami kell, azt kipakolom a screenekre és inkább ida-oda lapozgatok.

Az edge paneleknek köszönhetően még inkább csökkent az appok keresgélésének ideje. Még jobban átgondolva régen túl vagyok azon, hogy 10-15 appnál többet használjak.

Fényképezőgép és hangok

Én bármilyen jó kamerával tudok brutálisan rossz képeket csinálni, de legalább nem szennyezem az internetet tök felesleges képekkel. A Samsung OLED-es kijelezőjén meg még sose sikerült felfedeznem valódi színt, így a tesztképeket minden meggyőződés nélkül csináltam. Szerintem egész jó a kamera és némi iróniával azt is mondhatnám, hogy meggyőzően sok mindent lehet elállítani rajta és remek művészi képeket lehet vele csinálni.2016-09-05-19-48-04 

A hangok területén nem tapasztaltam semmi különlegest. A szokásos Samsung beállítások (a hallás vizsgálatos appot mindenkinek ki kell egyszer próbálnia, ennél értelmetlenebb dolog szerintem nincs mostanában Androidos telefonon).

Root, biztonság

A root-ot szerintem el lehet felejteni, vagy legalábbis ha lesz is root a Note7-n eszetekbe ne jusson biometrikus adatot tárolni a telefonon. Most még megvan bennem az a bizalom, ami szerint a Samsung olyan Androidot rakott a Note 7-re ami képes megvédeni ezeket az adatokat, de egy rootolt droid esetében szerintem ez már nem annyira egyértelmű.

Azok közé tartozok, akik az Android legnagyobb kihívásának a biztonságot tartja. Ebből a szempontból a Samsung jónak tűnik, tudják mi az az encryptálás és azzal is tisztában vannak, hogy fontos a felhasználó oktatása a biztonságra. Az idő majd eldönti, hogy tovább mennek-e ezen az úton.

Negatív dolgok

A Samsung esetében egyszerre lehet írni a high tech megvalósítások nyilvánvaló pozitív hatásairól és a mobilos piac felfalásának egyértelműen negatív vonaláról. Én hajlamosabb vagyok inkább a negatív dolgokat kiemelni. A Note 7 esetében nehéz negatívumokat felsorolni. A bloatware-k kívül talán nem is lehet. Az edge panelek szélén egyre jobb a szoftver, hiába próbáltam úgy fogni a telefont, hogy hibázzon a touchscreen értékeit feldolgozó rutin, nagyon ritka esetben sikerült meglepni és előidézni valamilyen edge panel eseményt, amit valójában nem akartam.

Ennek ellenére a Note 7 mint üzleti jelenség kifejezetten ellenszenves számomra. Úgy gondolom, hogy ennek a telefonnak nem lesz alternatívája és bár erősen réteg telefon, hosszútávon Arányomja majd gyártók tervezőinek elképzelésére a formája, megjelenése, technikai megoldásai. Talán az edge panelek nem lesznek kötelező elemek, de a Note 7 és S7 edge alakja nagyon közel van ahhoz, amit tökéletesnek lehet mondani. Már most kínosan hasonlítanak egymásra az Androidos telefonok, ha gyártók megtaláljak azt a módszert amivel másolhatják a Samsung formaterveit, jöhetnek az egységes kerekded formák. Nem vagyok benne biztos, hogy ez a jó irány, bár a forma tökéletes (kötelező: szerintem), de nem hiszem, hogy ez az egyetlen tökéletes létezik.

További negatívum (és persze egyben előny is) a telefon zártsága. Akik szeretnek rom-okat próbálgatni azoknak ez a Samsung telefon (se) lesz a kedvence.

Még egy, sokkal gyakorlatiasabb negatívum. A javíthatóság és tartósság kérdése. Egyre több megtört telefonnal közlekedő emberrel találkozom. Régebben ez inkább az iPhone tulajdonosokra volt jellemző. Egyre több a Samsung tulaj, aki pókhálósra tört a telefon hátulja, eleje és nem tudja vagy nem hajlandó kifizetni a javítást. Kecses forma ide vagy oda, ennek az a következménye, hogy egyre brutálisabb tokokba kerülnek be vékonyka telok. A „Nokiásodás” nem csak a telefon tartósságát növeli, de pont olyan rondák is lesznek a telók, mint a régi Nokiák voltak.

Láthatóan a Samsungnak jelenleg nem célja a törhetetlen és egyben vékony telefon létrehozása. Talán majd a Note 8 már nem lesz könnyen törhető.

A telefont kifejezetten tudom ajánlani, leginkább üzleti felhasználóknak.

Kategória: Instantget. Ár: kb. 280,000 Forint (64GB model).

Lapzárta utáni események

A poszt élesítését jól elhúztam. Ennek okai a robbanásos esetek és a Samsung reakciói voltak. A baj komoly, de ezzel valószínűleg már mindenki tisztában van, olvasta a híreket. Ami azonban annyira nem került be a mainstreambe, az az a leak, hogy S8 (edge) feltehetően hamarabb fog megjelenni, mint azt, ahogy a Samsung tervezte. Az a furcsa eset állt tehát elő, hogy egy igazi sikertelefon bukik / bukhat meg gyártási hiba miatt. Furcsa lehet a logika, de ennek a vásárlók lehetnek az igazi nyertesei (nem az Apple), ha végre a telefongyártók is rutinszerűen kezdik el visszahívni a telefonokat (mint azt az autógyártók teszik), a minőség egyre magasabb lesz, az alsó-kategóriában is, a visszahívás költségeit könnyen ki lehet kerülni megfelelő minőségbiztosítással.

 

Végezetül pár művészi kép a teraszról. Naplemente, mindenféle beállítás és egy maxos zoomolás nyugatnak. (Kattintásra randábbak lesznek)

2016-09-05-19-47-01 2016-09-05-19-47-05 2016-09-05-19-47-11 2016-09-05-19-47-15 2016-09-05-19-47-20 2016-09-05-19-47-47 2016-09-05-19-47-54 2016-09-05-17-48-02 2016-09-05-19-48-04 2016-09-05-19-48-33 2016-09-05-19-48-43 2016-09-05-19-48-49 2016-09-05-19-49-08 2016-09-05-19-49-16 2016-09-05-19-49-24 2016-09-05-19-49-30

Share to TwitterShare to Google PlusShare to LinkedInShare to EmailShare to Print
2016. 09. 15.
 • Norbert Oláh

  a visszahívás kapcsán a legnagyobb fájdalmam az, hogy az új telefonra nem lesz majd olyan egyszerű mindent átvinni, mint a régebbi, rootolt telóimnál, ahol szinte mindent át lehetett menteni titanium backuppal. a note 7-et is lehet egyébként rootolni, persze a knox warranty bit egyből átbillenne, ezért ugrik a gari és nem visszaállítható.
  amikor átvettem a note 7-et, (két hete), akkor bőven elég volt 2 napig a telepítéseket és beállításokat nyomkodni, most majd kezdhetem ezt elölről. (és még csak a másik készülék se lesz ott mellette, mivel a régit nyilván le kell adni)

  egyébként rohadt jó telefon, egyedül a sérülékenységet tudnám neki felróni, mint elég jelentős negatívum. még ha le se ejtem, ez az üveg mintha semmilyen karcállósággal nem rendelkezne, annyira gyenge. (az autó műszerfalának fém díszléce is megkarcolta már)
  megrendeltem már hozzá a tokot, de nagyon fogom utálni, hogy abban kell lennie :/

 • Kormos Lajos

  a posztban jó néhány helyesírási (és szerintem stilisztikai) hiba van

  • Valóban, ezt így kifejezetten rossz volt olvasni. Legalább egyszer tüzetesen végig kellene olvasni publikálás előtt.

 • Tibor

  Jónak tűnik. Én nemrég váltottam egy SGS 6E-re. Hát majdnem földhöz vertem az első nap. Sokáig használtam előtte Nexus 4, Moto G/X-et és a pure android nagyon hiányzott. Főleg akkor amikor a Samu újraír funkciókat vagy programokat amik (már) az alap rendszerben jobban működnek. Én örülnék ha root nélkül vissza lehetne váltani gyárira. Nem akarok root-olni, rom-olni. Plusz a szolgáltató is felrakja a saját appjait, amit szerencsére le lehet szedni, Samu-st nem mindig.

  Ami viszont számomra megdöbbentő, hogy még mindig nincs egyszerű átköltözés egyik telóról a másikra ha az app nem a felhőben tárol. Marad az újratelepítés, esetleg játékállások elvesztése. Miért nincs erre core android megoldás???

  Amúgy 2 napi csiszolás után (launcher, témaváltás, leszedni amit le lehet) egy tök szerethető telefont kaptam… már csak egy 2x-es akksi kéne bele. Meg egy AlwaysOn screen… ja az már a SGS 7 :).

+