MojAndroid
(x) hirdetés

A Budapest Menetrend alkalmazás jól ismert lehet miden olvasónk számára. Ez volt az egyik első menetrend alkalmazás, ami már indulásakor a portál szerzőinek szimpátiáját kivívta, Andreas még 2013-ban a menetrend alkalmazások győztesének választotta. A következő év végén pedig az olvasóink választották meg a legkedvesebb magyar fejlesztésű alkalmazásuknak. Jómagam szintén indulása óta használom teljes megelégedettséggel, és örömmel veszek minden újítást, mert újra és újra azt mutatják meg, hogy a jóból lehet még sokkal jobb is. Egy ilyen alkalom jött el most, és külön érdekesség, hogy a szerző, Szincsák Tamás mutatja be nektek a második főverziót, ami a mai napon kerül fel a Google Playre.

A néhány hónapja harmadik születésnapját ünneplő Budapesti Menetrend több, mint 350 000 letöltéssel, és közel 180 000 aktív felhasználóval a legnépszerűbb androidos helyi tömegközlekedési app hazánkban. Most egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk az alkalmazás történetében, hisz közel fél éves fejlesztés és tesztelés után megjelent a 2.0-ás verzió, amely számos újítással, korszerűsítéssel, és fokozatosan megújuló arculattal érkezik. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb újdonságokat.

Elővárosi vonatok

Az idei fejlesztések során az egyik legfőbb célunk az volt, hogy a BKK járatain kívül a vonatok és a helyközi autóbuszok menetrendjei is jelenjenek meg az alkalmazásban, valamint ezeket is vegyük figyelembe az utazástervezés során. Ezzel nem csak az agglomerációban élők számára könnyíthetjük meg a mindennapi utazást, hanem segítségével a vasútvonalak alternatívaként szolgálhatnak a Budapesten belüli közlekedéshez is.

A mostani fejlesztéssel a Budapest-bérlettel igénybe vehető vonatok 99%-a bekerült az alkalmazásba. Nem csak a menetrendjeik tekinthetők meg, de ugyan úgy megjelennek a megállóhelyi indulásoknál, az átszállási kapcsolatoknál vagy akár a kedvenceknél is, pont úgy, ahogy a BKK járatai is. Az offline útvonaltervezés során ezeket az elővárosi vonatokat is figyelembe vesszük. Viszont az online, valós idejű útvonalterveknél sajnos még nem elérhető ez a funkció.

A későbbiekben várható még a helyközi buszjáratok és a valós idejű vasúti menetrendek integrálása is az alkalmazásba.

elovaros-2

Okosabb offline és online mód

Amikor 4 évvel ezelőtt elkezdtük az app fejlesztését, nem álltak rendelkezésre valós idejű adatok, így a menetrendek minél hatékonyabb megjelenítése volt a fő szempont. A FUTÁR bevezetésével ez a megközelítés idejét múlttá vált, és habár tavaly már bekerültek a legfontosabb online funkciók az appba (térképes járműkövetés, megállóhelyi indulások, utazástervezés stb.), ezek láthatóan nem illeszkedtek bele az alkalmazás arculatába.

Ezért most az alapoktól átdolgoztuk a valós idejű adatok kezelését. Akár offline, akár mobilnettel használod az appot, azonnal megmutatjuk a menetrendi adatokat, a valós idejű adatokat pedig a háttérben töltjük le. Így az érintések után nincs fölösleges várakozás, rögtön láthatod a tervezett időpontokat, majd egy pillanattal később frissítjük azokat az esetleges késéseknek / sietéseknek megfelelően. A letöltött online adatokat aztán ideiglenesen tároljuk, hogy rövid időre internetkapcsolat nélkül is elérhetőek legyenek az előzőleg megtekintett időpontok. Ha pedig sokáig voltál offline, visszaállunk a menetrendi adatokra. Ha valami probléma van az internetkapcsolatoddal, zavartalanul használhatod tovább az appot, csak egy figyelmeztetést jelenítünk meg.

Természetesen arra is van lehetőség továbbra is, ha offline szeretnéd használni az appot, kikapcsolhatod a valós idejű adatok mutatását. Ekkor nem is próbáljuk meg letölteni azokat, valamint a figyelmeztetés sem jelenik meg.

online-offline

Forgalmi zavarok

Az egyik legtöbbet kért funkció a forgalmi zavarok, azaz a BKK Infó integrálása volt. A Hírek és Információk menüben kapott helyet a lista, amely időrendben mutatja az aktuális és várható forgalmi változásokat (tereléseket, építkezéseket, pótlásokat, komolyabb késéseket), de érintésre megnézheted az adott zavar részleteit is.

Az összefoglaló listánál sokkal hasznosabb, hogy az aktuális zavarok megjelennek az érintett megállókban és járatoknál, sőt, a kedvenceknél is. Így elég csak elindítani az appot, és rögtön a kezdőképernyőn láthatod, ha valamelyik kedvenc járatod nem a megszokott útvonalon közlekedik.

service-alerts

Egyéb fejlesztések

  • Késések — A valós idejű indulási idők mellett most már azt is megmutatjuk, hogy ezek mennyivel térnek el a menetrendi indulástól, így könnyebben el tudod dönteni, érdemes-e futni a megállóig.
  • Utazástervező — Átdolgoztuk az utazástervező keresőjét: átláthatóbb, relevánsabb találatokat ad, valamint megjegyzi az előző kereséseket. Emellett az indulás és érkezés helyét már a térképen is kiválaszthatod.
  • Akadálymentesítés — Egységesítettük az alacsonypadlós járatok és megállók jelölését, valamint most már több helyen is megmutatjuk, ha a járatok alacsonypadlósak, valamint az első ajtós felszállási rendet. Ahogy eddig is, ennél a frissítésnél is fontos szempont volt, hogy képernyőfelolvasóval is jól használható legyen az alkalmazás.
  • Material Design — Ha lassan is, de folyamatosan dolgozunk az alkalmazás kinézetén. A mostani frissítéssel megszabadultunk a korábbról megmaradt grafikáktól, lecseréltük az app ikont, valamint bekerült néhány új animáció is. Ezek mellett a kedvencek átrendezése is szebb és egyszerűbb lett.

planner

Ami nem változott

  • Offline — Az app minden funkcióját továbbra is elérheted mobilnet nélkül, beleértve az útvonaltervezőt is. A menetrendek változásait néhány naponta automatikusan letöltjük, ha van adatkapcsolat.
  • Részletes kedvencek — Az app indítása után rögtön láthatod kedvenc járataid, megállóid, vagy útvonalterveid. Nem csak kedvenceid nevei jelennek meg, hanem a konkrét indulási időpontok is, útvonaltervek esetén pedig a javasolt útvonal és a várható érkezési idő is.
  • Többszörös kijelölés — Egy kevésbé ismert, ám annál hasznosabb funkciója az appnak, hogy egyszerre több járatot, illetve megállót is ki tudsz jelölni, így az összevont menetrendeket is meg tudod nézni, vagy a kedvencekhez adni.
  • Testreszabhatóság — Szinte mindent a kedvencek közé helyezhetsz, a kedvenceket átnevezheted, átszínezheted, mappákba rendezheted. A beállításokon keresztül részletesen testre szabhatod az app különböző aspektusait, és választhatsz a nappali és éjszakai téma között (akár automatikusan is).

Természetesen a vidéki városokról sem feledkeztünk meg. Ugyan a valós idejű adatokkal kapcsolatos fejlesztések — adatok hiányában — csak Budapesten lesznek elérhetőek, de a többi fejlesztést hamarosan a vidéki appok is meg fogják kapni. A 2.0-ás verzió Android 4.0-tól fölfelé lesz telepíthető. Ha már használod az appot, akkor hamarosan automatikusan frissülni fog. Ha még nem töltötted le, a lenti linken könnyen megteheted. Ez pedig egy rövid kedvcsináló videó az új alkalmazás verzióhoz.

(x) hirdetés
2016.06.01.

+