MojAndroid

A Futurer jóvoltából nagyjából egy hónapja használok egy elektromos rollert. És csapatok vele szerte a városban.

2016-02-25 12.12.14

Roller, ami Androidot futtat? Nem. Ez egy “sima” elektromos roller. Viszont arra a gondolatra jutottam, hogy ez egy olyan kütyü, amit egyébként sok kütyükedvelő szívesen használna. De lehet, ezzel egyedül vagyok. Mindenesetre én nagyon élvezem a rollerezést.

A Roller, amit én használok kb. 10 kilót nyom. Ez annak köszönhető, hogy egy böszmenagy Li-ion akku kapott helyet a roller alján. Ennek köszönhetően viszonylag alacsony a “hasa” a járműnek. Padkákról való le-fel hajtásnál erre oda kell figyelni. Talán ez az egyetlen negatívuma. Illetve, fontos megjegyezni, hogy még nincs IP-68 szabványú elektromos roller a piacon, ez még kicsit hiányzik. Főleg, hogy az elmúlt egy hónapban többet volt esős az idő, mint napos.

És akkor most térjünk rá a pozitívumokra. Végsebesség: 30 km/h. Ezt sajnos csak úgy hozza, ha én nem állok rajta. Jelenleg nettó 93 kg vagyok. Ez menetkészen, teljes téli/tavaszi hacukában, telefon, kulcscsomó, hátizsák, laptop, simán 100 fölé megy. Ezzel is gond nélkül megbirkózik a roller. Az elérhető végsebesség így azonban valahol 26 km/h körül van.

icons-technology

A roller kialakítása hihetetlen masszív. Rugózik, így nincs gond a kisebb egyenetlenségekkel (magyarul kátyúk) sem a járdán, sőt a villamossíneket is könnyen veszi, amikor épp át kell rajta menni. A roller összecsukható, mint a legtöbb ilyen szerkezet. Az összehajtás rutin mozdulat egy idő után. A Futurer egyébként a teszt idejére egy táskát és egy hordozó vállpántot is rendelkezésemre bocsátott.

Töltés

Mivel elektromos roller, akkumulátor, a második kérdés a töltés. A nálam teszten lévő roller nem egy új darab. Több, mint 500 km volt már benne, amikor átvettem. Így nem mondhatja senki sem, hogy friss akkumulátorral érkezett.

A tapasztalat, hogy egy töltéssel bőven 20 km feletti távolságot lehet megtenni vele. A töltöttségjelző alkalmazkodik az adott terephez. Emelkedőn izzad az elektromotor, s míg előtte 70%-os akku töltöttséget mutatott, fél perc emelkedő után már csak 30-at jelez. Ez aztán sík terepen, lejtőn újra 60-70%-ra ugrik. Az én tapasztalatom, hogy amikor 30% körül van, akkor rádugom töltőre.

A rollerhez kapott töltő olyan, mint egy átlag laptop töltő, azzal a különbséggel, hogy könnyű. Így nem zavaró, hogy a hátizsákba magammal viszem.

Menet

A rollerrel száguldozni remek élmény. Az egyetlen szokatlan dolog a fékezés. De erre is rá lehet érezni 10 perc használat után. A rolleren két fék van. Az egyik a gázkar mellett, ami fékezéskor visszatölti az akkut. Viszont ez a fék nem annyira hatásos, mint a rollereknél megszokott beletaposok a hátsó sárhányóba, s azzal fékezek metódus. Itt is elérhető ez utóbbi is. Azzal a fontos kiegészítéssel, hogy a hátsó féket taposva mindkét kerék fékeződik. Így tényleg gyorsan meg lehet állni vele.

Egy hónap után

Egy hónap használat után azt látom, hogy egy elektromos roller kiváló kiegészítője mind a tömegközlekedésnek, mind az autóval való közlekedésnek. Utóbbi esetben az ember bevágja a csomagtartóba, s amikor nem akar parkolóhely kereséssel vacakolni, vagy csak épp kisebb távolságokat kell megtenni, akkor előkapja a rollert. Buszra, metróra, összecsukva szintén gond nélkül felvihető.

Sajnos a február, s március eleje nem volt épp napos, de azért nyílt bőven lehetőség használni a kis kétkerekűt.

Screen Shot 2016-03-12 at 22.41.24

Az Endomondo sajnos nem ismeri az elektromos (simát sem) rollert, így biciklinek álcázva trackeltem az egyik alkalmat, amikor rollereztem.

Sport-e az elektromos rollerezés? Ha már egy sport tracker alkalmazásból tettem ide képet. Az. Természetesen, amikor az ember lábbal hajtja a rollert, az sportosabb sport, de az elektromotort használva is bizony kapaszkodni kell, egyensúlyt megtartani, stb. És ha a sakk, a motorozás sport, akkor az elektromos rollerezés biztosan az!

Az ára kapcsán meg kell jegyeznünk, hogy simán partiban van egy S7-tel. Itt tudhattok meg többet ezekről a rollerekről.

Folytatása következik…

Bízva a márciusi csodálatos napsütésben, remélem rengeteget tudom majd használni a rollert. Több kép, videót tervezek készíteni. Illetve érdekel, hogy mit gondoltok. Mire vagytok kíváncsiak? Miről írjak legközelebb? Mit szeretnétek videón látni?

Share to TwitterShare to Google PlusShare to LinkedInShare to EmailShare to Print
2016. 03. 13.

+