MojAndroid
(x) hirdetés

Gelukkige nieuwjaar!

Gondolom már kifogyott a nagyi töltöttkáposzta-készlete, újraindult a meló, január 4 a felnőttek szeptember 1-e, ugyebár, úgyhogy gyertek, üljetek körém, és én mesélek nektek az Android appok világáról!

Android N: bye bye JAVA

Kicsit bulváros a cím, mert persze a JAVA-t mint technológiát reálisan nem hagyhatja el az Android. Viszont a VentureBeat szerint az Android N-ben az eddig használt Oracle JDK helyett a nyílt forráskódú (konkrétan GPL licenszű) OpenJDK-t és API-jait fogja használni.  Köztudomású, hogy az Oracle még 2010-ben beperelte a Google-t a JAVA API-k engedély nélküli használatáért, magyarul szabadalomsértésért. És bár 2012-ben a Google-t felmentették a vádak alól, mondván egy API nem copyright-olható, az Oracle ezt a döntést megtámadta, és 2014-ben egy szövetségi bíróság úgy ítélkezett, hogy a JAVA API igenis copyright-olható, amit persze a Google vitatott, és az ügy jelenleg kb. itt tart. Szóval érdekes lesz, hogy az OpenJDK-ra váltás vajon befolyásolja-e valahogy ezt a vitát, vagy fordítva.

A hét játéka

Azon kívül, hogy nyilván az itthoni talpsérüléseink hivatalos támogatója (ie. gyerekek által szanaszét hurcolva-hagyva a lakásban), a LEGO szerintem a legjobbabb kalandjátékok forrása is. Nagyon sajnáltam, hogy a LEGO Star Wars TCS nem indul Android 6-on, tegnap viszont hajnali 2-ig toltam az Androidon vadiúj üdvöskét, a LEGO Lord of the Rings-et. Természetesen hozza a szokásos LEGO humort, és bár helyenként a konzolról migrált irányítás suta mobilon, teljesen jól játszható. És hát egy teljesértékű kalandjáték okostelefonra, ez önmagában is ritka!

Appok

  • Az Androidportal podcast Telegram csatornáján lassan meglincselnek engem a srácok, de szerintem akkor is zseniális a Telegram legutóbbi frissítésébe bekerült GIF Revolution, ami által egészen egyszerűen teljesen értelmetlen gif-eket tudunk a csatornára beküldeni — mindenki legnagyobb örömére, igaz @kobak és @sycko?
  • Play Store-ban a FiLMiC, az (egyik) legjobbnak kikiáltott iOS videó camcorder app. Az app még iPhone exkluzív alkalmazás korában begyűjtött egy rakás díjat, amivel hogyismondjam nem is szerénykednek (lényegében az app leírása inkább koncentrál a díjakra, mint hogy amúgy mire képes az app); és 10 dollárért lehet is jó. Csak Camera 2 API-val szállított telefonokon megy, ott viszont eléggé kibővíti a lehetőségeidet, ha filmet vennél fel a készülékkel: állítható sebességű zoom, slo-mo, felvétel közben és után módosítható beállítások, és egy rakás más olyan dolog, ami a hivatalos kamera appban nincs benne, vagy sután érhető csak el. Fun fact: a Tangerine című filmet ezzel az alkalmazással vették fel!
  • Bringás appot kapott a Misfit Flash Cyclist Edition.
  • XenoAmp: zenehallgató alkalmazás (aka. audio app), aminek annyi funkciója van, hogy itt most fel sem fogom sorolni. A lényeg: az app húz egy layert az általad használt zeneszolgáltatások fölé, és azokat egységes megjelenéssel, elérhetőséggel tálalja neked. Tehát pl. fogod az otthoni Windows hálózatodon elérhető library-t, a DLNA szerveredet, a Google Play Music kontódat, és mondjuk még a jó öreg Shoutcast rádióidat, és mind szépen beállítod a XenoAmp-ban — és innentől csak egy appot kell megnyitnod zenehallgatáshoz. Próbát megér, főleg hogy ingyen van!
  • A Google megkönnyítette az Android Wear appok keresését a Play Store-ban, egy külön Android Wear kategória létrehozásával.
  • És ha már Play Store és könnyítés: ha érdekelnek a top Android appok, de nem szereted hogy a játékok uralják ezeket a listákat a Play Store-ban, próbálkozz ezekkel a direkt linkekkel: top ingyenes appok; top fizetős appok; top appok. Vagy töltsd le ezt az appot, ami ugyanezt csinálja a telefonodon.

ROM

  • Úgy sejtem, hogy Magyarországon jópáran használnak Xiaomi Mi 3-at, Mi 4-et. Nekik lehet örömteli a hír, hogy bétatesztelésre elkezdték kitolni a MIUI 7-et (paradox módon 6.1.7 verziószámmal. Igen, ez a Marshmallow alapú MIUI!
  • A Google már szinte a létezését is tagadja, de a szebb napokat látott Nexus 10 még mindig releváns tablet, ha a speckóit nézzük… Releváns tabletet pedig nem lecserélünk, hanem frissítjük rajta az oprendszert, igaz? A CyanogenMod szerint igen, ki is adták rá a Marshmallow alapú CM13-at. Letöltés erre!
  • A Telefonica Firefox OS-ről Cyanogen OS-re vált. A hírben persze meglepőbb a tény, hogy a Telefonica sajátmárkás eszközöket forgalmaz (ráadásul nem is csak Spanyolországban, hanem Angliában és Németországban is, ti tudtátok ezt?), mint hogy elmigrálnak az egyébként okostelefonokon halott platformról.
  • Érdekes háttércikk az XDA-Developers-en az Android-x86 vs. Console OS belháborúról. Ha nem tudod mi ez, akkor vélhetően nem is érdekes neked, ha viszont hallottál róla valamit, olvasd el ezt a részletekért.
  • Ha minden igaz, jövő keddtől ingyen letölthető az Intel vagy AMD PC-kre telepíthető Remix OS for PC, a multitaskoló, ablakozott Android oprendszer.
  • LOL, éljen a mindenkitől független Cyanogen OS: a Cortana defaulttá tétele után a független Android OS most Microsoft appokat promóz az Open with… menük tetején. Ejnye!

És végül: egy 5 éves cikkünk margójára

Emlékeztek még a Carrier IQ-ra? 2011-ben volt körülöttük botrány (mi itt írtunk róla, úristen már ilyen régóta megy ez a portál), amikor kiderült, hogy az alkalmazásuk (amit egyrészt nevezzünk rootkit-nek, másrészt amit a mobilszolgáltatók eredetileg hibakeresésre telepítettek a telefonokra) mindent logol, amit a felhasználó csinál… Hiába, akkoriban még érzékenyebbek voltunk erre, ma lényegében ugyanezt csinálja a Google, és senkit nem zavar.

Nos, a Carrier IQ újra bekerült a hírekbe, ay AT&T felvásárolta mindazt, ami maradt belőle. És hogy mit fognak csinálni vele?

We useCIQ software solely to improve the customer’s network and wireless service experience. This is in line with our Privacy Policy and provides a great benefit to users of our network.

Aha, oké…


Ennyi fért bele erre a hétre, köszönjük a figyelmet! Kommentben jöhet, ami kimaradt, egyébként pedig tudjátok: katt bármire onnan fentről! ⬈ ⬈

2016.01.10.

+