MojAndroid
(x) hirdetés

Boldog Cyber Monday-t kívánok mindenkinek! Itt jegyzem meg gyorsan, hogy Cyber Monday ajánlatokkal nem foglalkozunk a portálon: egyrészt nagy részük az USA-ban van, ahol mi ugye nem, másrészt én meg inkább a Wehkamp-ot nézem, mint az Edigitalt, szóval hiába írnék arról, hogy nekem mi érdekes. Viszont! Google+-on még nem késő megosztani geek felebarátaid felé, ha valami jó dolgot találtál és Magyarországra is szállítanak. E hasábokon pedig csapjunk inkább a hírek közé!

Xiaomi bejelentések: telefon, tablet

A Xiaomi múlt héten két fontos eszközt is bejelentett:

  • A Redmi Note 3 egy szép, némileg talán a Nexus 6P-re hajazó készülék, de manapság már megmondani is nehéz hogy ki hasonlít kire, meg hát értelme sincs sok ezen nyavalyogni. A fémtestbe burkolt Redmi Note 3 brutális, 4000 mAh-s akksival érkezik (amit ráadásul 1 óra alatt 50%-ra tölthetsz), benne ujjlenyomat-olvasó, nyolcmagos, 64 bites MTK Helio X10 proci, 2, vagy 3 GB RAM, 13 Megapixeles kamera, és 5,5″-os Full HD kijelző. Szép eszköz.
  • A másik bejelentett eszköz pedig a Mi Pad 2, a nyolcmagos Intel Atom X5 procin futó tablet 7,9″-os kijelzővel, 2 GB RAM-mal, USB Type-C csatlakozóval és 6190 mAh akksival.
  • Ahogy az lenni szokott, a Xiaomi nem viccel ha árazásról van szó: a Mi Pad 2 155, míg a Redmi Note 3 140 dollár körüli árról indul Kínában. Ez persze nyilván több lesz, mire Európába ér, de banyek: még dupla annyiért is olcsó!

Raspberry Pi Zero: az 5 dolláros számítógép

A híres spanyol felfedezőről, Pizero-ról elnevezett számítógéppel volt tele a sajtó múlt csütörtökön, és még pénteken is. (Természetesen csak szívatlak, a Pi Zero-ról fogunk itt szólni.) Ide is befér a dolog, a forradalmisága miatt, meg azért is, mert Androidot is fottathatsz a kis ARM alapú gépen.

A Raspberry Pi (továbbiakban: RPi) 5 dolláros számítógépe akkora, mint egy csomag laposrágó, kb. annyi áramot is használ, és teljesértékű, ha nem is túl gyors gép építhető belőle. Nálam instant bebillent a “veszek egyet és majd kitalálom mit csinálok vele” flag, aztán végül letettem róla (egyelőre): a Pi Zero valóban remek gép, de nekem még van egy RPi 2-m, amit nem használtam fel, aztán meg ahhoz, hogy a Pi Zeroból hálózaton is használható gépet építsünk, azért bele kell feccölni úgy 18-19 Eurót (USB OTG átalakítóra, hálózatra, miegymás) — persze ez is röhejesen alacsony összeg.

Szóval: ha van már pár RPi-d, vagy RPi 2-d, a Pi Zero csak a mérete miatt újdonság: a RPi 2 még mindig a leggyorsabb Raspberry Pi, az eredeti Pi-nél pedig Pi Zero 40%-kal gyorsabb. Cserébe nincs benne se WiFi (az a többiben sincs), se LAN port (többiben van, ide nyilván a mérete miatt nem fért be); nincs rajta külön audio kimenet (a HDMI-vel együtt van), és hát az USB portok mind micro-k.

Viszont: a Kordkutters tesztje alapján simán elegendő a teljesítménye arra, hogy pl. Kodi alapú médiacentert futtass rajta, és elfut rajta minden, ami a többin elfutott (pl. Raspbian), úgyhogy ha most vágnál mini háziszerver építésébe, vagy 1-2 kamerát kezelő biztonsági rendszer építésébe, a Zero jó választás.

És hát basszus, 5 dollár!

Fossil Q

Már vásárolható a Fossil Q Founder, ha a TAG Heuer kicsit túl drága lenne klasszikus óragyár pedigréjű okosórából. Sajnos Európában csak Angliába, Németországba, Ausztriába és Franciaországba szállítanak, de ha esetleg valamelyik országban lenne ismerősöd (és hát manapság kinek nincs), megér egy kört a dolog. A Fossil Q Founder egyébként 4 GB belső háttértárral, 400 mAh akksival, és persze Android Wear-rel érkezik, 279 Fontért, vagy 299 Euróért. Nem olcsó, de nem is 1500 dollár!

Dagad a “OnePlus USB Type-C”-gate

Hullámokat vet a múlt heti hír, miszerint a OnePlus USB Type-C kábelei nem felelnek meg a szabványnak (részletek a múlt heti Hírhétfőben). Bár kezdetben a OnePlus mindent tagadott és annak az ellenkezőjét, végül csak belátták, hogy a kábelük nem szabványos. A megoldás az ügyfelek kártalanítása, vagyis pénzvisszafizetés. A gond csak az, hogy a hibás kábel attól még hibás, és gyorstöltés közben sérülhet a töltő, vagy a számítógépünk USB-aljzata. A OnePlus szerint viszont semmi probléma nincs, a OnePlus 2 ugyanis nem támogatja a gyorstöltést, vagyis arra, amire egy OnePlus tulajnak kell, alkalmas a kábel; ugyanakkor javasolják a felhasználóknak, hogy jelöljék meg a OnePlus kábelt valamivel, hogy nehogy véletlenül rendeltetésszerűen akarják használni. Valljuk be, ez elég röhejes megoldás, kb. 2 hetet adok a OnePlus-nak mielőtt az USA-ban a nyakukba kapnak egy class action pert.

Ha már OnePlus: ha még a fentiek fényében is beruháznál egy OnePlus 2-be, ma még meghívó nélkül vehetsz.

A LunarG fele átment dolgozni a Google-höz

Ráadásul nem felvásárlás útján! Kis háttérsztori nagyon röviden: az Android egy ideje támogatja a többek között a LunarG által fejlesztett Vulkan nevű 3D rendering technológiát. Most, hogy a Vulkan még gyorsabban fejlődjön és épüljön be az Androidba, a LunarG csapat kettéoszlik: a csapat fele a Valve támogatásával, de LunarG néven folytatja a desktop SDK fejlesztését, a másik fele pedig a Google-höz csatlakozva dolgozik az Android API-n. Hogy ez miért jó nekünk? Egy szó: grafika. Illetve még egy (három): alacsony CPU terhelés.

További hírek

  • A RootJunky közölt egy remek kis (de sajnos korántsem teljes) táblázatot arról, hogy miért rettentő szívás az USA-n kívül bárhol mobilt venni: Nexus 6P esetében pl. Olaszországban simán 280 Dollárral többet fizetsz, mintha az USA-ban vennéd meg a készüléket — és ez minden más készülékre (iPhone-ra is), és szinte minden más országra igaz. Szomorú valóság!
  • Itt a következő akkumentő technológia! Bizony, a részleteknek a felét se értem (vagy akarom megérteni), de végre itt a következő olyan képernyőtechnológia, ami majd lenegyedeli a képernyők áramigényét. Üröm az örömben, hogy… nos, hogy nem tudjuk kik, és mikor fogják gyártani is ezt a csodaképernyőt. Marad a külső akku.
  • A hét értelmetlen Kickstartere rovatunkban: egészen biztosan nem ajándékoznak meg egy alapos kolonszkópiával és exkluzív nofly list tagsággal a legközelebbi reptéren, amikor megpróbálsz ezzel az akkucellákkal megtömött övvel átmenni a security check-inen. Azért gondolom ezt, mert a röntgenképen teljesen biztos hogy kicsit sem hasonlít egy robbanóövre.

Nos, ennyi hír elég így meló előtti kávé mellé, szép hetet kívánunk. Kommentelj, szocializálj, hallgass!

 

(x) hirdetés
2015.11.30.

+