MojAndroid
(x) hirdetés

Lassan egy hete, hogy megérkezett a készülék, amit oly nagy elánnal vettem használatba. Akkor írtam róla egy rövid kis összefoglalót, milyen is kézbe fogni, elkezdeni belakni – itt van a folytatás, milyen használni. Mankónak a már említett rövid leírást használom, ha bárkinek további kérdése lesz, nyugodtan szegezze nekem akár itt, akár a Google Plus-os OnePlus közösségben, akár Hangouton.

TL/DR: A készülék nagyon jó, főleg, ha nem power user a felhasználó. Csúcs dizájn, brutál hardver társul a viszonylag jó árhoz, az apró hiányosságok megszokhatóak (nem-power-userek észre sem veszik). 10-ből 8 pont.

Pozitívumok

Az első nap azt írtam, hogy előreláthatóan nem lesz szükségem SD kártyára, hiszen ha a 8GB-os telefonjaimon eddig elfértem, akkor a 16 GB-os OnePlus X is elég lesz. Nos, lehet, hogy tévedtem ebben a kijelentésemben. Életemben nem csináltam még annyi videót ugyanis, mint az elmúlt egy héten. Az X gyári kamera szoftvere ugyan nem a profiknak készült (szinte semmi állítási lehetőség nincs benne, nemhogy teljesen manuális kontroll), azonban a beépített módok annyira jól teszik a dolgokat, hogy élmény vele videót készíteni. Mind a Time lapse (autós videók készítésére kiváló), mind pedig a Slow motion (ideális állattartóknak, kimondottan kutyásoknak) olyan videók készítését teszi lehetővé, amire az eddigi készülékeimmel nem is gondoltam (nem mondom, hogy nem lett volna kivitelezhető – de sosem próbáltam). Ez azonban magával hozza, hogy az első hét végére az eredetileg mintegy 12 GB-ból mára már csak 2 áll rendelkezésre – amit ugyan köszönhetően a felhőben tárolt videóknak könnyedén visszaállítok, de figyelembe véve a felvett videók hosszúságát, senki ne akarjon SD kártya nélkül akárcsak pár snittből álló videoklipet forgatni. Könnyedén a belső tárhely nyakára lehet hágni.

Screenshot_2015-11-16-16-17-38A készülék az első hét végére is rohadt gyors maradt. Hiába tettem fel rá minden olyan appot, amit használni szoktam, hiába használom nap mint nap intenzíven az összeset, a készülék nem lagol. Nyilván, mikor 3 napja nem nézett weboldalt töltök be, akkor újra be kell töltenie azt, de az appok közti váltás mindvégig villámgyors maradt, és akár rögtön a váltás után görgetve sem reccen a készülék. Rendszeresen használom a különböző chat alkalmazásokat együtt a Facebook – Google+ – Ingress hármassal, az alkalmazások mindig memóriába maradnak, nem lövődnek ki, nagyon gyors köztük a váltás. Egy hét alatt rá is szoktam a jóra, hogy nem gondolkodom, megnyissak-e egy másik alkalmazásba vezető linket, majd miközben olvasom a cikket, rányithatom-e úgy a chat figyelmeztetéseket, hogy miután válaszoltam, vissza tudjak lépni az olvasott cikk megfelelő pozíciójába – és onnan a forrás-app megfelelő nézetébe.
Simán működik, imádom.

A launcherről írtam, hogy a gyárit egyből kicseréltem. Nos, az Apex még a Nexus 5-ön is csinált néha olyant, hogy a kezdőképernyőre visszatérve újrarajzolta magát, annak nyilvánvaló jeleként, hogy nulláról töltött be. Ezt az X-en SOHA nem produkálta még. Vissza is tettem a kedvenc óra-appomat (Dashclock), mindenféle extra widgetekkel hozzá, nincs újrarajzolás, csak gyönyörű haj azonnal megjelenő homescreen.

A gesztusok imádni valók. Egyetlen dolgot hiányolok – ha egyszer a smart unlock alapján nem kell jelszót / PIN kódot vagy akármi más unlock metódust használni, miért nem képes egyből a homescreen-re ugrani a képernyő feloldásakor. Ilyenkor ugye a lockscreen jelenik meg, és még egy sima swipe-al jutok a home-ra, ami baromira nem egy hatalmas teendő – de ha már egyszer oda is juthatnék, egyből, miért ne lenne rá igényem? Itt sincs soha semmilyen lag, teszi a dolgát a készülék. Amint láttam, azok a telefonok, amelyek ujjlenyomat érzékelővel vannak szerelve, azok képesek egyből az unock után a home-on landolni – jó lenne, ha ez itt is működne.
Jó lenne még, ha nem csak a gyári 5 darab off-screen gesztus lenne elérhető – remélem, ennek a konfigurálhatósága is beépül előbb-utóbb az Oxygen OS-ba. Egyelőre a felnyitás (duplakopp + swipe) után az Apex launcherrel pótlom a több gesztus hiányát.

A készülék továbbra is hozza a prémium feelinget, többen megnézték, kérdezték, milyen telefonom van? Már a hozzá kapott szilikon tokban is megdöbbentette a legtöbb felhasználót, mennyire vékony, amikor pedig levettem róla a tokot, elámultak a készülék Bauhaus-szerű industrial dizájnján. Tudom, hogy ez szubjektív dolog – de nekem is nagyon bejön ez az egyszerű dizájn, annak idején az iPhone 1-2-3 is tetszett kívülről, ahogy a Nexus 4 is levett a lábamról – nos, ez a készülék nagyobb, mint azok az iPhone-ok, vékonyabb, mint a Nexus 4, pont kézre áll nekem, de a külső jegyek ugyanolyan puritán szépséget sugallnak, mint az említett készülékek.

Ennyit a mérleg pozitív serpenyőjéről :) Jöjjön akkor a hideg zuhany.

Negatívumok

Screenshot_2015-11-16-16-21-22Az aksiidőt nem Ingress játékosoknak tervezték. A gépet közepes fényerőn használom, jobbára fekete témákkal, és az Ingress is általában sötét tónusokban jelenik meg. Ettől függetlenül azt vártam, hogy mivel nagyobb az aksi, mint a Nexus 5-ben, friss a rendszer is, az elektronika is modernebb benne, érezhetően jobb lesz az aksiideje, mint az N5-é.
Nos, nem az.
Az oka egyértelműen beazonosítható, és a következők miatt alakul így (legalábbis, szerintem):
– Egyrészt, mivel nincs a készülékben vezeték nélküli töltés (a legnagyobb hiányosság! Aki egyszer hozzászokott, nagyon nehezen fog róla lemondani.), így nap közben (munkában) egyáltalán nem töltök rá. Ez még nem is lenne olyan nagy probléma, ha nem Ingresseznék, a készülék simán hozná este 8-ra a 2-3 óra scree-on time-ot, maradék 25%+ töltéssel. Viszont ha csak egy fél órát is rá-Ingressezek, az elviszi azt a maradékot…
– A készülék még nem Marshmallow-al fut – így nincs benne a DOZE funkció. Nagyon jó példa erre, mikor éjszaka nem teszem töltésre, a N5 2-3 százaléknyi töltés esése helyett simán lemegy 10%.
– A gyári töltő (még mindig azt használom hozzá) NAGYON lassan tölt. Az N5-nél megszokott 1 perc / töltés % helyett 3 – 4 perces idők is előfordulnak. A következő héten elkezdem majd használni a nem-gyári töltőfejet is hozzá, kíváncsi leszek, lesz-e változás (még a gyári kábelt fogom hozzá használni).
Ezek alapján azok számára, akik nem “átlagfelhasználók” nem biztos , hogy ajánlom a készüléket – fokozott használattal ugyanis NEM bír ki egy egész ébrenlét-periódust töltés nélkül.

NINCS A KAPACITÍV GOMBOKNAK HÁTTÉRILÁGÍTÁSUK. Ez egy igencsak WTF dolog – pár napig legalábbis így érzi az ember. Utána persze megszokható (én is megszoktam már), de maga a tény továbbra is WTF?!??!!!!NÉGY

Ugyancsak negatívumként hozom fel az OS-t. Pár funkció, amit a Nexus 5 stock androidján megszoktam és jól működött, ezen a készüléken nem elérhető – remélem, az idetett szó helyes – MÉG. Ami hiányzik:
– Nincs gyors elérés a különböző hangerőszabályzókhoz. Ha megnyomom egyszer bármelyiket is, azzal csak az épp aktuális hangerőt (media vagy jelzés) tudom szabályozni, a pop-up slideren nincs mód rá, hogy “kinyissam” azt, és a többi mód hangerejét is tudjam állítani. Ehhez minden esetben be kell másszak a Setting -> Sounds and Notification menübe (illetve, ellőttem erre egy Apex gesztust – de ugye, az csak akkor működik, mikor az Apex van előtérben).
– Fizikai gomb van a Normal – Priority – Silent hangprofilokhoz – és NINCS szoftveresen állítható schedule. Na, ez nagyon hiányzott – Taskerrel meg tudtam oldani, de ez a “na ne már…” kategória.

Zárszóként leírom, hogy nem bántam meg a vásárlást, a pénzemért egy nagyon jó készüléket kaptam. Akár státusszimbólumként is használható, annyira szép, nagyon okos, gyors, jó. A hibái nagy részét valószínűleg szoftveresen lehet orvosolni, remélem, kapunk is majd rá megoldást. Ajánlott termék, akár karácsonyra is.
Továbbra is meghívós rendszerben működik a beszerzés (a’la OnePlus többi telefonja), de a megfelelő helyen, helyeken lehet rövid határidővel meghívóhoz jutni.

2015.11.16.

+