MojAndroid

Mióta újra bekerült az infra a telefonokba, azóta mindenféle távvezérlés létezik: tv-re, PC-re, klímára, stb..

Azt meg kell hagyni, hogy egész okos programokat is lehet találni közöttük. Meg egészen hkhmm. furcsákat is.

Olyan, amivel PC-t, azaz asztali számítógépet vezérelhetünk, már régóta van. Ezek általában wifin keresztül működnek. És nagyon jók arra, ha a fotelből akarjuk a számítógépet vezérelni, vagy a kollégákra akarjuk a frászt hozni, stb…

A mostani program viszont a nagyon-nagyon-nagyon távolról vezérlésben segíthet minket.

A TeamViewer egy olyan család, amivel ide-oda, és cikkben és cakkban is felvértezrhetjük az eszközeinket a távoli (esetleg központi) vezérlésre. Ráadásul magán használatra a program teljesen ingyenes.

Minden itt kezdődik, a központi oldalon. Itt lehet a PC-s verziót itt tudjuk letölteni. Ez pedig mindjárt kétirányú lesz. Azaz erről a gépről is tudunk más gépeket, telefonokat vezérelni, és ezt a gépet lehet majd más PC-kről és telefonokról is irányítani. Egyszerre lesz kliens és szerver.

Már mindjárt ez is egy jó móka, hogy az otthoni gépről ránézhetünk a céges gépre hol tart a letöltés, vagy a nagyinak segíthetünk az Word-ben a szöveget aláhúzni. Na de ez már régi technika, meg 2-3-20 PC-t összekötni nem is nagy kaland ma már (szerencsére).

Azt azért kiemelném, hogy miután a programot telepítettük, beállítottuk, jelszóval elláttuk, a kliens gépen semmiféle emberi beavatkozás nem szükséges többé. Nem kell jóváhagyni, gombot nyomni, stb… A gép ezentúl lehet akár a szekrény mélyén is. Ez pedig nagy előny, amikor a kolléga pánikban van, mert a Word kiírt egy hibaüzenetet (elmentsem a dokumentumot, vagy nem?), és nem tudja, mit csináljon.

Kicsit részletesebben a programról.

 • A Teljes verzió az, amelyik mindkét irányba biztosítja a távoli hozzáférést. Azaz egyszerre lehet kliens, és szerver is. Ezt akkor érdemes, ha időnként erről a gépről szeretnék másik gépet irányítani, és időnként ezt a gépet szeretnék máshonnan irányítani.
  Pl. ha nem akarjuk, ha nem akarjuk, hogy a kollégák a munkahelyi gépről benézzenek a mi otthoni gépünkre, akkor ne ezt telepítsük (a probléma jelszóval kivédhető, de akkor is, ne adjunk esélyt).
  Lehet portable, azaz hordozható verzióban is telepíteni. Csak a portable letöltése itt.
  Letöltés itt.
 • A QuickSupport pontosan az, ami a nevében benne van. Ha elakad az ügyfél, és azonnali segítség kell. Ezt nem kell telepíteni, csak elindítja az illető, elküldi a kódot nekünk, és már kész is.
  Nagyfokú a biztonsága is, hiszen a használat után egyszerűen kikapcsol. Ha az ügyfél nem indítja el, távolról a gép nem lesz elérhető.
  Letöltés itt.
 • A Host verzió ennek pont a fordítottja. Őt egyszer felrakjuk a gépre, beállítjuk, majd onnantól kezdve bármikor távolról beléphetünk. A gépnél nem kell emberi beavatkozás. És erről a gépről nem tudnak másik gépet vezérelni. Tehát a kapcsolat egyoldalú.
  Ideális cégen belül, és nagymamának. Mert az ő oldalukon nem kell csinálni semmit.
  Letöltés itt.
 • Haladó verzió: Ez már tényleg nagy játékosoknak, ahol már a távoli segélynyújtást adminisztrálni is lehet. És ha még több ilyen funkcióra van szükségünk, akkor ott a Console verzió (őt itt lehet letölteni).
  Letöltés itt.
 • És van még egy prezentációs verzió, amikor a mi képernyőnket osztjuk meg, mások pedig ezt tudják megnézni akár számítógépről, akár mobil telefonról. Ehhez a telefonon is másik program szükséges (Android, iOS)
  Letöltés itt.
 • A teljes letöltési lista (Windows, Mac, Linux, Mobil) itt található.

Az izgalmas viszont most jön! Amikor is ennek a programnak a párját az Android, iOS, Windows 8 vagy BlackBerry telefonra töltjük le. Ekkortól ugyanis a gépeinket mindjárt mobilról is tudjuk vezérelni!

A képernyőn megjelenik az asztali számítógép. Mindent úgy látunk, mint a PC-n. Rángathatjuk az egeret, nyomkodhatjuk a gombokat kedvünkre, de még akár restartolhatunk is. Mindezt úgy, hogy akár a tengerparton is ülhetünk, több száz km-e a géptől. Így a nyaralás alatt is ránézhetünk a torrentre segíthetünk a bajbajutott kollégáknak. Még a speciális gombokat, billentyűkombinációkat is át tudjuk küldeni.

Csak bírjuk sávszélességgel! Szerencsére sokat azért nem használ.

Guruknak, elvetemülteknek, és más extrém számítógép-használóknak egy jó hír: A TeamViewer-el akár filmet is lejátszhatunk a távoli asztalon, vagy zenét is hallgathatunk. Jó, persze szaggatni fog rendesen, és a 3D képi és hangi hatások sem fognak átjönni, de ha egy csendes munkahelyen távolról egyszer csak bekapcsoljuk valami kemény zenét (pl. Szandi), hatalmas sikert érhetünk el. És a lényeg, hogy messze vagyunk, így nem tudnak minket megverni.

TeamViewer - mobil távvezérlés
TeamViewer – mobil távvezérlés

Ez a PC vezérlő program. A használatához majd fel kell még tenni a telefonhoz szükséges plug-int. Ezek megtalálhatóak a Play oldalon.

Az ő párja a a QuickSupport, amivel a nagyinak lehet segíteni, ha az iphone-on, vagy az androidon elakad Facebookozás közben.

– Fiacskám! Itt van egy rosszarcú bácsi. Bejelöljem barátnak?
– De hát nagymama! Ez ott a nagypapa!

Az ő esetében az elején még csak egy kód van. Ezt kell megadni a szervernek, hogy rá tudjon kapcsolódni. Utána már el lehet menteni a kedvencek közé. Onnantól kezdve pedig, ha a nagyi elakad a telefonon, akkor csak elindítja a programot. Majd pedig amikor mi csatlakozni szeretnénk, akkor azt jóvá hagyja. Onnantól miénk az irányítás.

A TeamViewer programozok rendesen felkészítették ezt a ki appot. Ugyanis a csatlakozás után nem mindjárt a telefon képernyőjét látjuk, hanem mindjárt a technikai infókat. Így nem a menüben kell rohangálni, hanem egyben láthatjuk a legfontosabb tulajdonságokat: CPU, RAM, töltöttség, tárhely, OS, stb…

Mellette találunk egy kis chat ablakot is, ezen keresztül beszélhetünk az illetővel. Itt lehet a túloldalit hangjelzéssel bökdösni, ha elaludt volna.

TeamViewer - QuickSupport rendszer adatok
TeamViewer – QuickSupport rendszer adatok

Nagyon jó, hogy le lehet kérni olyan adatokat is, mint hogy milyen programok vannak a telefonra telepítve, melyek amelyek éppen futnak. És távolról le is állíthatjuk a programokat, vagy akár törölhetjük is.

Honnan szedted össze ezt a sok programot?? Ráadásul mind úgy kezdődik, hogy Nude.. Ezért megy 90 fokon a processzorod!

Ha szükség van rá, akkor képernyő képet is kérhetünk. Majd ha sehogy se megy, akkor pedig még mindig ott van a távoli vezérlés. Én pl. ezzel szoktam könyvet olvasni a PC-n.

Természetesen nem marad el a fájlküldés sem. Telefonról PC-re, PC-ről telefonra, vagy akár telefonról telefonra is. Távolságtól függetlenül, vezeték nélkül! Ez azért eléggé jó dolog.

Tehát a TeamViewer egy kellemes programcsalád, amivel oda-vissza, cikkbe és cakkba lehet vezérelni a család/cég összes gépét, telefonját, tabletjét, meg amit még találunk.

Linkek:

TeamViewer letöltés asztali gépre.

Android letöltés:

TeamViewer Remote Control
TeamViewer Remote Control
Developer: TeamViewer
Price: Free
TeamViewer QuickSupport
TeamViewer QuickSupport
Developer: TeamViewer
Price: Free

iOS letöltés:

BlackBerry TeamViewer, Windows Phone 8 TeamViewer

2015.05.14.
 • András

  Jópofa leírás, tetszett a könnyed hangneme. De – és itt jön a de :) – lehetne kicsit pontosabb. A teamviewernek több verziója is van. Van a Full amivel tényleg lehet a PC egyszerre kliens és szerver (én is ezt használom a saját gépemen). Van a QS azaz QuickSupport, ami egy szimpla exe, ezt nem kell a gépre telepíteni. Ha valaki elakad, csak letölti ezt a QS-t a Teamviewer oldaláról, elindítja és megadja az azonosítót és jelszót annak aki majd távolról vezérli a gépet. Ezek egy nagyinak még bonyolultak lehetnek, de szerencsére van a Host verzió is. Ez tökéletes azokra a gépekre, amiket csak távolról el kell érni, de azokról nem kell mást irányítani (pl a nagyi gépe pont ilyen). Szóval ezt a Host verziót csak fel kell rakni, be kell lépni rajta a teamviewer-es azonosítóval és kész. A távoli vezérlést végző gépén (aki a Full verzióba bejelentkezett a gépén és akinek login adati meg lettek adva a nagyi gépén) a nagyi gépe megjelenik a listában (igen, akár a telefonon is) és már mehet is a távvezérlés bármilyen azonosító diktálás és engedélyezés nélkül. Ez a nagyinak egyszerübb.
  Jó a leírás, csak kicsit pontosabban ;)

  • Hát igen… Itt a trehányság gyanúja merült fel.. Gondoltam, kitalálok valami jó indokot, hogy pl. itt az androidos oldal a lényeg, az olvasók pedig úgyis okosak, rájönnek, mi hogyan működik, stb… :)
   De inkább megírtam a hiányzó részeket. Abból nem lehet baj. :)

+