MojAndroid
(x) hirdetés

Régen volt egy alkalmazás, aminek tényleg ez volt a neve, hogy Hol a pokolban vagy?. Elég egyszerűen működött, de végül is megspórolta a telefonhívást. Ha valamelyik családtagról tudni akartuk, hogy éppen merre jár, csak megnyomtuk a gombot, és máris megjelent a helye a térképen.

Ma már számos alternatíva, és főképpen jobb android programot találunk, amivel a családtagjainkat követhetjük nyomon, hogy merre járnak. Ha gondoljátok, nevezhetjük kém programnak is (bár nem rejtőzik el), de én inkább az aggódó szülő alkalmazásának hívom.

Több próba és tesztelés után (miközben a családtagok idegeire mentem) végül a Family Locator-nál kötöttem ki. A neve eléggé egyszerű… Hát még a rózsaszín ikonja! Na de a program viszont nagyon jó.

(frissítés: azóta az ikont lecserélték egy sokkal barátságosabbra :) )

Az családtag követő alkalmazást a Sygic készítette, akit a navigációs programjairól lehet ismert. Mindig jó, ha egy komolyabb cég foglalkozik az ilyen kis programokkal, mert jobban tud az erőforrásokkal gazdálkodni. Szemben azzal, amikor egy IT guru akkor fejleszt, amikor éppen ráér két vizsga között.

A Family Locator úgy működik, hogy felrepítjük az egyik családi telefonra (mondjuk a családfőjére), és ő elvégzi az elsődleges regisztrálást. Majd onnan hívja meg a családtagokat, e-mail cím alapján. Ezek után pár rövid beállítás vár ránk, hogy kiosszuk, ki az admin, ki a gyerek, stb… És persze a program specifikációt is, hogy mennyi időnként kérje le a pozíciókat (és ezzel mennyire kímélje/merítse az akkumulátort).

Ezután pedig lesz egy térképünk, ahol valós időben láthatják a családtagok egymás helyzetét. Eddig a részig ilyen program sok van. Még a Google is próbálkozott vele…

A valós idő azt jelenti, hogy a telefon utolsó bejelentkezési pontját mutatja, ami a beállításoktól függően lehet 5, vagy akár 60 perc is. És persze ha lemerült az akkumulátor, akkor sem mutatja a telefon aktuális helyét, csak az utolsó bejelentkezési pontot.

Ami különleges, hogy zónákat lehet kijelölni. Ilyeneket, mint otthon, munkahely, iskola, nagymama, diszkó, játszótér, stb… Ezeknek pedig a típusát is megadhatjuk, hogy biztonságos zóna (pl. iskola), vagy veszélyes zóna (pl. folyópart).

Amikor pedig a családtag belép egy ilyen zónába, akkor mindenki kap egy üzenetet, hogy pl. Pistike bement az iskolába, vagy Apu hazaért. És ugyan így ha elhagyja a zónát, akkor is érkezik egy üzenet, hogy pl. Julcsi elindult a diszkóból.

Persze nem ilyen szépen, hanem robotosan: XY kilépett a Z nevű biztonságos zónából. A zónák kör alakúak, de a méretük változtatható. Egymást is lefedhetik. Viszont azt vettem észre, hogy mintha a biztonságos zónáknál nem mindig jelezne, így az egyszerűség kedvéért én mindent veszélyesnek állítottam be. Így biztos a jelzés.

Azt is megtehetjük, hogy ha megérkezünk valahova, akkor mi küldjünk egy jelzést mindenkinek, hogy pl. elértem a közértbe, most küldje mindenki a listáját, mit vegyek.

De ha úgy érezzük, hogy szeretnénk egy kicsit titokban működni (pl. születésnapi meglepetés vásárlása, csak hogy ne gondoljunk rosszra), akkor el lehet rejtőzni.

Ami jópofa, hogy egy családtagot AR módban is kereshetünk. Ilyenkor a telefon kameráján keresztül egy nyilat fogunk látni, merre is van az, akit keresünk. Ez egy parkban roppant hasznos lehet, szűk sikátoros-labirintusos belvárosban viszont elég hamar falnak fogunk menni. De még jobb, hogy mi tévedünk el, és akkor majd a családtagunk kereshet meg minket a Family Locator segítségével.

Ezen kívül van még egy pánik gomb is, ami szintén minden pozíciónkat mindenkinek. Így a családtagok tudják, hol történt velünk a baj.

Továbbá van beépített chat is. De mikor ma már az okos zokniban is van chat program, akkor ez annyira nem tűnik létkérdésnek. Persze jó, amikor a térképet nézve egymást keressük, ki merre is van, akkor nem kell állandóan másik programba átlépkedni.

A program ingyenes verziójával korlátlan zónát és családtagot lehet felvenni. Viszont csak az aktuális pozíciót mutatja. Ha azt is szeretnénk tudni, ki merre járt, akkor már havi 3 dollárért a pró verziót kell megvenni.

Family Locator
Family Locator

A Sygic még két hasonló programot készített. Egyikkel a barátokat láthatjuk (Find my Friends), a másikban pedig a munkatársakat (Job Dispatch). Ez utóbbinál pl. láthatjuk, hogy a Béla még a tárgyaláson van, így ne most hívjuk. Míg hétvégén kikapcsol így Béla azt csinál, amit csak akar. Mindez megfűszerezve egy kis projekt menedzserrel, így a főnök távolról irányíthatja a cégen kívül tartózkodó embereket. Ésszerűen használva roppant praktikus lehet.

Egy másik cég is egészen jó családkövető programmal állt elő. Ő a Life360. A Sygic Family Locatorral szemben a nagy előnye, hogy webes felületen is láthatjuk a családtagok mozgását.

Ezen felül néhány olyan funkciót is beleépítettek, ami valószínűleg csak Amerikában működik. Mint pl. értesít a környék bűnesetéről, kórházak és rendőrségek helye (ez Európában is működik). A prémium változatban pedig baj esetén egy erre szakosodott emberrel (Sex Offender) felvehetjük a kapcsolatot, és segít nekünk. Ez gondolom megint csak az USA-ban működik.

Sajnos nála az ingyenes verzió csak 2 zónát engedélyez. A prémium pedig havidíjas (5 dollár/hó). Én hajlandó vagyok egy programért fizetni, többet is, de a havi díjazás nekem nem jön be.

Így végül maradtam a Family Locator-nál. És elég jó, hogy tudom, ki ért haza, vagy merre jár a gyerek éppen, stb.. És persze a gyerek is tudhatja, hogy Apu-Anyu pár perc múlva hazaér.

Természetesen a címben levő kérdés nem oldódott meg. A családtagjaim továbbra is szeretnek inkább felhívni, és megérdeklődni, merre járok…

(x) hirdetés
2015.03.12.

+