MojAndroid
(x) hirdetés

Ez most nem a szokásos teszt lesz, hogy kivettük a dobozból, és működik, és jaj de jó. Hanem az, hogy a valós életben mire is lehet használni.
Bár annyi kitérőt érdemes tenni, hogy tényleg kivettük a dobozból, bedugtuk, és működik. És jaj de jó! Főleg azért, mert tényleg így van.
Még a vásárlás előtt több tesztben is olvastam, hogy milyen könnyű üzembe helyezni, az IT-ban eltöltött évtizedek óvatosságra intettek, hogy itt még lesz valami csattanó. Ha valami könnyű és egyszerű, azzal a végén valahogy mindig baj van. De itt most nem történt ilyen. Tényleg kivettük a dobozból, bedugtuk, és kb. 3 perc alatt sikerült is beállítani.

Utána jött persze a nagy kérdés, hogy akkor most mégis mit kezdjünk vele?

Mi is a Google Chromecast?

Na, ez egy jó kérdés, és a válasz nem egyszerű.
Magyarországon kb. 18.000 ft-ért lehet vásárolni, de nyugodtan számolhatunk 20.000-al, mert úgyis kell majd hozzá drót, kiegészítő, hosszabbító, vagy csak leszállófényjelző. A kütyük sosem állnak meg ott, hogy megvettük és kész. Valami mindig kell még hozzá. Ha más nem, egy tok, amiben tartjuk. Jelen esetben legalább egy nagy szög, amivel felverhetjük a falra, hogy ne olyan furán álljon ki a tv oldalából.

No tehát 20.000. És ezért kapunk egy… mit is? Egy androidos tabletet? Nem. Egy drótnélki HDMI csatlakozót? Ööööö, hát még azt se. Valahol a kettőt, meg mégsem.

Chromecast vs. Tablet.

20.000 ft nem annyi, amit szívesen kidobunk az ablakon egy kacatért. Gondolhatjuk, hogy akkor már beleadunk egy kicsit többet, és veszünk egy közepes android tabletet, vagy egy ilyen tv-re dugható androidos kütyüt. Ez utóbbira még nem találtam olyat, ami tényleg működött volna. Míg a tablet már akár jó is lehet.

Csakhogy ha olyan tabletet találunk, aminek van HDMI kimenete, akkor is biztosan lesz a tv környékén egy halom kábel. Ezt pedig lehet, hogy a ház űrnője nem tolerálja, és egyik reggel baltával fog rendet vágni közte. Úgyhogy ezzel azért óvatosan.
Ha szerencsénk van, akkor egy általunk használt régebbi, legyalult tablettel rendelkezünk, ami azért izmosabb, és van elég kimenetele, hogy mondjuk egy vezeték nélküli egeret is rádugjunk. Mert akkor már lehet a fotelből is vezérelni. Különben oda az összhatás. Meg mellé egy billentyűzetet is, és akkor nagy képernyőn lehet Facebookozni.

No tehát tabletből is sok mindent ki lehet hozni, de nem ilyen áron (kivéve ha van régebbi, de jó tabletünk). Sajnos az olcsó tabletekről elég rossza tapasztalatom. Sok program nem fut, nem lehet a tv-re kötni, stb… De ha már egy Popcorn Time-ot sikerül feltuszkolni rá, akkor már nincs elveszve a dolog.

Ha így nézzük, és kellőképpen tudunk ügyeskedni, egy tablet lehet jobb, mint egy Chromecast. Főleg azért, mert arra mégiscsak szabadabban tudjuk a programokat telepíteni, ott tarthatjuk a filmeket, stb… Viszont van más, amit meg a Chromecast tud, a tablet nem (vagy csak macerásan)

Chromecast összekötése telefonnal és tablettel

A dolgok ott kezdenek izgalmasak lenni, amikor telefonnal vagy tablettel kötjük össze. Végül is ez lenne a lényege.
Ilyenkor a telefon és a tablet amolyan irányító pult lesz. A Google Play-ben van egy nagy halom program, melyek együtt működnek a Chromecast-al. Ez azt jelenti, hogy mi a telefonról csak kiadjuk az utasítást, majd mindent a kütyű végez. A telefont akár ki is lehet kapcsolni. De legalábbis a lehet közben a FB-on megosztani, mit is nézünk éppen a YouTube-on nagy képernyőn.

Ez úgy működik, pl. a YouTube esetében lesz egy gombunk. Ha azt megnyomjuk, akkor kiválaszthatjuk, melyik Chromecast eszközön is menjen a műsor. Majd onnantól a letöltés és minden már a kütyün fog történni. Még lejátszási listákat is. A telefont pedig akár el is rakhatjuk. De persze onnan lehet irányítani a lejátszást. Ez azért eléggé jó móka.

Leszámítva persze, hogy a mai okos és félokos tv-ken már van Youtube, meg számtalan más módszerrel is lehet YouTube-ot lejátszani a nagy képernyőn. Meg itt tenném hozzá, hogy szerintem a YouTube programok a Google szégyenei, mert hogy minden eszközön állandóan baj van velük, azért az kiakasztó.
Ráadásul a YouTube-on be lehet állítani egy videónál, hogy ne lehessen átküldeni a Chromecastra. Azoknál meg aztán tényleg kell balettozni, ha mégiscsak a tv-n szeretnénk megnézni.
Tehát csak YouTube nem biztos, hogy a Chromecast megéri. De persze roppant kényelmes fotelből irányítani.

A dolog akkor kezdene izgalmas lenni, amikor megnézzük a Play listát, miket lehet még a Chromecast-on lejátszani (emlékeztetőül a lista). Ennek nagy része nem érhető el Magyarországon. A legtöbb online filmnézésre szolgál. Ami persze jó, de szerintem ez a kütyü annál azért többet ér. Mások meg rádióvá alakítják át a tv-t. Nézőpont kérdése, számomra olyan, mintha egy autó fényszóróját használnám arra, hogy este könyvet olvassak.

Úgyhogy itt nem igazán találni olyan programot, ami tényleg jó lenne. Ha ezen az ágon nem lesz valami forradalmi áttörés, akkor olyan komoly jövője nem lesz a Cromecast-nak…

Kivéve talán az UPnP/DLNA alapúakat, amikor is a telefon lehetne a közvetítő a DNLA szerverrel (ahol a filmek vannak) és Chromecast-al. De ez már egy másik kaland lesz. Talán erről is lesz egy cikk, ha sikerült valamit kihozni belőle.

Képernyőmegosztás telefonról

No, ez viszont már tényleg ígéretes. A telefonok esetén ugyanis lehetőségünk van a képernyőt kiküldeni a Chromecast-ra. Amolyan streeming módon. Ki tudja miért, tableten nincs ilyen opció (legalábbis azokon a Samsung-okon, amiket eddig néztem, nem volt). Ami azért bosszantó kicsit, mert a fent említett bosszantó videó, amit nem lehetett a Chromecast-ra küldeni, az telefonon el sem indul. Csak tableten. Azon meg nincs képernyő megosztás…. Végül a PC-t is be kellett vonni a dologba, de erről majd később…

Szóval telefonon lehet képernyőt átküldeni a Chromecastra. No ez aztán az igazán vagány dolog!
Alap gondolatként pl a fotókat lehet a tv-n mutogatni, miközben a telefonon lapozgatjuk őket. Tekintve, hogy Chromecast milyen kicsit, és könnyen beüzemeltethető, a nagyszülőknél/barátoknál/stb… nagyon könnyen lehet a babuci/buli képeit mutogatni. Így elkerülhető, hogy a zsebképernyőt 20 ember állja körbe, és így ne lássa senki.
Természetesen filmet is át lehet küldeni, de még online videót is. Meglepő módon nagyon gyors, pedig ilyenkor a levegőben oda-vissza kétszeresen röpködnek az adatok.

De az igazán izgalmas, hogy a telefonról bármilyen alkalmazást át lehet küldeni. Legyen az a Flighradar, Waze, prezentáció, AutoCAD, térkép, stb… Extrém esetben még a fényképezőt vagy az ébresztőt is, így hozva frászt a környezetre (az ébresztő hangja másik sávban van, az nem megy át a tv-ra).

Tehát irodai munkára szuperül használható! Megint csak ott vagyunk, hogy elővesszük a zsebből, rádugjuk a tv-re, és már mehet is a prezentáció, vagy élőben nézhetjük a dugókat, repülőket, stb…

Itt azért megjegyzem, hogy bár a Chromecast alig nagyobb, mint egy pendrive, a működéséhez eddig minden esetben USB-ről árammal is el kellett látni, amik végül hosszabbítok és konnektorok keresésével zajlott. Jó, ha van egy HDMI hosszabbító is. No és sok tv-nél nem egyszerű bemászni mögé, hogy bedugjuk a kütyüt. Arról nem is beszélve, hogy a mobil telefonnal ellentétben hiába visszük egy olyan helyre, ahol már járt, a wifi-t újra be kell állítani rajta.
Azaz kicsit több munka van vele, minthogy bedugjuk és használjuk..
De még így is egyszerűbb, mint mondjuk egy projektort cipelni.

Chromecast PC-ről

No, ez megint egy érdekes terület. Mert azért egy PC mégiscsak több, mint egy tablet. Pl. akár két felirata is lehet egy filmnek, lehet direkt a programból megjeleníti az ügyfélnek, stb…
Itt elsőnek az lehet a kérdés, hogy miért is jobb egy Cromecast egy sima HDMI kábelnék. A válasz megint csak az, hogy ööööö… és akkor gondolkozni kell.

No lássuk: a Cromecast vezeték nélkül viszi az adatokat. Így ha nem laptopon vagyunk, hanem 8 kg-s asztali gépen, és messze van a tv (a ház úrnője meg ott áll egy baltával), akkor azért nem rossz dolog a kábelmentesség.
És ha itt befejezném az írást, akkor az azt jelentené, hogy egy csodás világban élünk, és minden rózsaszín.
Csakhogy, ki tudja miért, a Google nagyon nyomja, hogy minden a Chrome-on keresztül működjön. Nem is lenne az rossz, ha a Google tényleg csinált volna egy saját OS (és nemcsak egy böngészőt Chrome OS néven), meg ha az a Chrome olyan tökéletes lenne, stb..

Így viszont az a helyzet, hogy a Chromecast-nak nincs PC-s drivere, sem alkalmazása. Hanem csak egy Chrome extension-je. Ami érthető módon csak a Chrome-ba működik. No nem mintha az Internet Explorerbe akarnám berakni, de azért valamivel több lehetőség jó lenne. Személy szerint mondjuk egy Photoshop megosztásnak örülnék. De ezzel lehet, hogy egyedül vagyok.

De akárhogy is, ezzel elszállt a remény, hogy egy FPS játékot a család nagy képernyőjén játszunk. Mert azt már nem lehet a Chromecast-ra átküldeni. Ilyenkor megint gondolkozik az ember, hogy kivágja az egészet az ablakon, és inkább vesz 30 m HDMI kábelt…

Viszont ha már megvettük, próbáljunk valami pozitívat is keresni. Lássuk azt a Chrome-ot!
Ugye eredetileg a Chromecast a telefont és a tv-t köti össze. A telefonon pedig a weboldalak nem mindig úgy jönnek be, ahogy kellene. Nem minden működik, mobilos verzió jelenik meg, a gyerek meséi nem indulnak el, stb… Azért egy asztali böngésző mindjárt erősebb, mint egy telefonos. Így mondhatjuk, hogy a tartalmat jobban ki lehet vetíteni egy adott tv-re.
És ez nagyon is igaz! A Chrome-ban kiválasztjuk, melyik fület akarjuk megjeleníteni, majd az megy a tv-re. Ráadásul csak a fül tartalma. A lap teteje nem. Meg nem lesznek olyan cikis jelenetek a konferencián, hogy az előadás közepén a jobb alsó sarokban megjelenik az MSN Messenger felugrója, hogy puszinyuszi bejelentkezett, és üzenetet írt. Mert tényleg csak a tartalom jelenik meg. Mi pedig átlapozhatunk másik fülre, másik programra, stb…
Úgyhogy a PC-ről remekül lehet a gyereknek vezérelni a mesét, miközben mi dolgozunk. Vagy a céges prezentációt mutatni anélkül, hogy a gépünkből bármit elárulnánk (másik ablakban mehet a Facebook).

Arról nem is beszélve, hogy ma már számtalan olyan weboldal van, ami információt tartalmaz (dugó, céges reklám, stb…), amit így ki lehet tenni az irodai monitorra. Csak arra kell figyelni, hogy egyes Crome kiegészítők külső alkalmazásokat kezelnek, és az már nem fog átmenni a Chromecaston.

Tehát PC-ről, ha nagyon szűk tartományban is, de meg lehet találni azt a kört, ahova érdemes lehet a Chromecastot használni. Aztán ki tudja, egyszer még valaki ír egy rendes desktop alkalmazást, amivel már más tartalmat is át lehet küldeni a tv-re..!

Chromecast nem tv-be

Eddig arról volt szó, hogy a kimenet egy TV. Vagyis oda küldjük az adatokat. No de nemcsak a tv-ben van ám HDMI! Hanem pl. projektorban is! Az pedig megint nem hangzik rosszul, hogy a telefont egy projektorral kötjük össze! Persze fel kell mászni a plafonra a Chromecast-al, meg el kell látni árammal. Nem tudom, valaki kísérletezett már wifis projektorral, hogy azt össze tudja kötni a telefonnal?

Nagyobb fantáziát látok abban, hogy ma már az ultraolcsó monitorok kívül mindegyikben van HDMI bemenet. Ezzel pedig kiterjeszthetjük a gépünk képernyőjét egy plusz monitorra. Vagy ha több Chromecast-ot vettünk, akkor plusz több monitorra.
Ez persze megint nem olyan lesz, mint egy dualos monitor, de nem is csak egy sima tükrözés. Hiszen oda egy önálló weboldalt tudunk kiküldeni. Ráadásul ha már egyébként is két monitorunk van, akkor könnyen ráköthetünk a gépre egy harmadikat.

Ha pedig megint elvonatkozunk az otthoni felhasználástól, hogy egy Facebook-üzenőfalat tegyünk ki a monitorra és ott figyeljük élőben, kinek a macskájával mi történt, akkor céges környezetben ismét csak számtalan módon lehet felhasználni.
Pl. az ügyfél a monitorján láthatja az árlistát, vagy a raktárkészletet. Azt viszont nem mutatjuk meg neki, hogy mi mit matatunk/bénázunk a háttérben. Csak a kész képernyőt küldjük ki neki. Vagy ismét a váróterembe lehet információs táblát kitenni.

Finálé

Nos. E hosszú bemutató után rohanunk majd Cromecast-ot venni?
A válasz megint csak az, mint egész végig. Túl sok dolog van a mérleg jobb és a bal oldalán is. A technika nem kiforrott, a programok szegényesek. Leginkább ötletelés kérdése, hogy a Cromecast beválik, vagy a fiókban végzi.
Én a legfőbb előnyét abban látom, hogy roppant egyszerű, jól szállítható, és messziről is kezelhető. Az online tartalmakat elég könnyen ki lehet küldeni a tv képernyőjére, és a telefon programjait is. Ha már otthon be van fűtve a Cromecast, akkor elég gyorsan lehet kezelni. Munkában pedig tényleg hasznos, hogy bármely tv-re azonnal rá lehet kötni a telefont (bármely HDMI tv-re, ha van wifi). És ráadásul egyszerre lehet otthon játszótárs, a munkahelyen pedig eszköz.

Azt persze nem mondom, hogy nélkülözhetetlen, vagy ez lenne a csodaszer, stb… Egészen jól meg lehet lenni nélküle. Nem is az a célom, hogy bárkit rábeszéljek, vegye meg. Vagy elijesszem. Inkább megpróbáltam az előnyöket és hátrányokat összeszedni, meg hogy mire jó. Mert úgy érzem ez az, amit sehol senki nem írt le: mi a bánatra tudja ezt a kütyüt használni??
Remélem, ezzel a nem éppen rövidke bemutatóval választ tudtam adni erre a kérdésre! :) Aki belevág, annak hajrá! :)

(x) hirdetés
2015.01.08.

+