MojAndroid
(x) hirdetés

[video:https://www.youtube.com/watch?v=Pb-K2tXWK4w]

Ezzel a videóval kívánok mindenkinek boldog 2015-öt! (Részben mert #trolling, részben mert a zenéjén kívül egyébként Taylor Swift is magunkfajta (értsd: nerd/geek), szóval befér ide, na szóval na.)

Hogy valami rendeset is lássatok azért… mert történtek dolgok az app világban az elmúlt hetekben is!

Új/frissült/érdekes

  • Update: jaj, a legfontosabbat meg kifelejtem! Szóval itt egy app (SnoopSnitch), rootolt telefon kell hozzá, viszont utána analizálja a telefonod által küldött/fogadott forgalmat, és szól, ha nem biztonságos környezetben vagy – ez alatt pl. kamu bázisállomást (ami ugye == lehallgatás), illegális felhasználókövetést, ilyesmit kell érteni. Sajnos csak korlátozott Qualcomm chipseteken működik, de akkor is jó kis cucc.
  • Mindjárt kioszthatjuk az OCD-s app fejlesztő címet a Trello stábjának, akik nem átallottak december 25-én betolni egy frissítést a Play-re. Oké, csak bugfixek (el tudom képzelni, hogy valami kritikus is javítva lett, különben mit kerenének 24-25-e táján a developer console környékén), de akkor is.
  • “Hehe, hát ez még létezik?” rovatunk mai nyertese a Dolphin Browser, amit én anno pl. tök sokat használtam, aztán jött a Chrome, meg a rendes, gyors Firefox, és akkor utána nem. De létezik, mi több, flash támogatást ad Lollipop alatt, ami miatt ha nem is elsődleges (bár miert is ne), de második böngészőnek beférhet. (Vicces egyébként hogy mindegyik Androidos “indie” böngésző a “legjobb”, és erre mindig hoznak valami obskúrus idézetet is.)
  • “Régen én is használtam” rovatunk (amiből mint tudjuk a győztes feljut a “Hehe, hát ez még létezik?” elitligába) mai kiemeltje az Apex Launcher, ami ugyan mára talán a Nova árnyékába szorult (vagy ezt csak én látom így?), de szintén frissült, és szintén material designt kapott.
  • Kikerült a Play Store-ba a GTA: Chinatown Wars. Kár hogy nem volt Appvasárnap év vége felé, mi? Az egész kariszünetet végig lehetett volna ezzel prokrasztinálni!
  • Nexusod van? Itt az ideje beszerezned egy Cardboard-ot! Tudtad például, hogy a Google Maps-ban van egy ester egg, ami Cardboardra optimalizált VR nézetet ad? Szerintem ez magában megérne egy csomó pénzt – pedig filléres tétel.
  • Nexus 6-od van? Akarod dupla tappantással felébreszteni? Itt van hogy kell. (Igen, egyszer már posztoltam egy ilyet, de ahhoz root jog kellett, ehhez meg nem kell.)

ROM

Érdekes don több fontos és/vagy érdekes ROM hír is jött az ünnepek alatt.

  • Először is befutott a OnePlus saját Lollipop buildjének első alpha preview-ja (vagy preview alphája). Telepíthető, de hát alpha, szóval “ymmv”, vagyis lesznek dolgok amik esnek-kelnek, vagy simán nem működnek. Akkor is fontos ez a ROM, a OnePlus vs. Cyanogen, Inc. közti háború fő hadszíntere, vagy mi.
  • Aztán bár a Xiaomi még mindig Kakifej Kálmánt játszik (vagy Húgyagy Hugót, hogy stílszerűek legyünk) és nem publikálja a Mi3-hoz tartozó forráskódokat, mégis kikerült az XDA-devre egy szinte tökéletes (ám unofficial) CyanogenMod 12 port. Ez nagyon fontos dolog, mert a Mi3 szerintem most az egyik legjobb telefon a piacon. Ha ár-érték arányt nézünk, akkor kb. a OnePlus One-nal vannak ketten versenyben, és annyi. Szóval ha csak az tartott vissza téged a Mi3 vásárlástól (mint engem egy hete), hogy a default ROM nem az igazi (illetve jó az is, csak hát nem nekünk), akkor most már elég nagy biztonsággal vehetsz mégis egyet. A Xiaomi egyébként ígéretük szerint bármelyik pillanatban publikálhatja a kérdéses forráskódot. (Ez egyébként kötelességük, jelenleg sértik a GPL-t. De az egy másik történet.)
  • A Samsung Galaxy SII nem akar kimúlni (és ez jól van így): itt egy nemhivatalos, de működő CyanogenMod 12 port rá.

Más

  • Samsungod van? Használod a ChatOn-t? Február 1-től nem fogod. Mert lelövik.
  • Végre van ODF támogatás a Google Drive-ban. Nem teljes (pl. kommenteket nem kezel), de jó kezdet. Ugye vágod mi az az ODF? Na azért.

Hát ennyi volna évkezdésnek, élvezzétek a telet amíg van!

(x) hirdetés
2015.01.04.

+