MojAndroid
(x) hirdetés

A múlt heti WiFi helyzet megoldódott, fűtésem is lett (igen, pár napig nem volt), és történtek is érdekes dolgok a héten – lássuk csak!

László Krisztián esete az Akció Indítóval

Mindannyiunk kedvenc LinkBubble appjának apja (see what I did there?), Chris Lacy (aka. László Krisztián) új appot adott ki Action Launcher 3 néven. Felmerül a kérdés, hogy ha új, akkor miért “3”, olyan ez így, mint a “Hófehérke visszatér 2”, vagy mint a Batman Mindazonáltal (ja, nem). Na szóval a lényeg hogy a nagysikerű Action Launcher frissült igazából, de a frissítés teljesen az alapokról, sőt, az alapelgondolástól kezdve történt, tehát de facto (sőt: eo ipso!) ez egy új app. A másik érdekessége az, hogy 4.99 dollár, vagyis tulajdonképpen fűszeres húsgombóc, ami okozott némi felhördülést és -fordulást. Chris viszont nem szarozott, fogta magát és egy Google+ cikkben elmagyarázza (több más dolog mellett), hogy ez van parasztok, ez pénzbe kerül, mert én (márminthogy ő) ebből élek (márminthogy él). Én bírom a hozzáállását. Ráadásul Chris nagyon jó Android fejlesztő aki mindig out of the box gondolkodik, úgyhogy közös érdek, hogy jól éljen és a vitorlásán ülve jussanak eszébe a jobbnál jobb app ötletek – tudod, mint amilyen a Link Bubble, a Tweet Lanes, a TapPath… vagy éppen maga az Action Launcher.

Haha fail lol @ Amazon

  • Október vége táján írtam a radiátor mellől (akkor még volt… most meg csak padlófűtés), hogy az Amazon beolvasztotta az appstore-ját az Androidos alkalmazásába, és lamentáltam, hogy vajon a Google izmozik-e majd ezen. Izmozott: a héten eltávolították az Amazon Shopping appot, amire válaszul persze az Amazon soványmalac vágtában új néven publikálta az appot – az appstore nélkül. Nice try…
  • Cserébe viszont frissült az Amazon Kindle app. A frissítéssel végre elérhető lett a Kindle X-Ray funkcionalitása, amivel könyvben olvasható dolgokra kereshetünk rá, felcsippentendő némi extra általános műveltséget.

Google Cardboard: 500k

Annak idején jó kis játéknak indult a Google Cardboard (ha jól emlékszem a tavalyi I/O-n?), de ami azt illeti, egyre több komoly alkalmazás jelenik meg rá. Van hozzá hivatalos SDK, hogy könnyű legyen appot gyártani, és ezt többen meg is tették – mi is írtunk e hasábokon a Volvo appjáról, de a Google listáján találsz még egy raklapnyit. Ja és: már 500 ezer cardboardot szállítottak le!

Frissült/érdekes/új

  • Frissült a Google Fit. Több, mint 100 új aktivitás-típus, Android Wear támogatás, nem is sorolom tovább. Tényleg nem tudom, miért nem álltam még át My Tracks + Google Fit kombóra a sportolásommal.
  • Frissült a Google Maps is, mégpedig sávszintű navigációval. Egyrészt Magyarországon még nem elérhető (de pl. Olaszországban igen, síelésre menet már lehet majd használni), másrészt vicces, hogy még mindig vannak funkciók (még ha relatíve mellékesek is), amiben egy iGO még ma is éveket ver a Google Maps-re.
  • Viszont közben meg a Nokia fogta magát, és kipakolta Play Store-ba a HERE térkép app bétáját. Bizony, offline navigációstul, mindenestül!
  • A hét másik nagy release-e a múlt héten már béta állapotban leledző, de ezen a héten végre 1.0-ba váltó VLC for Android.
  • Ja és ha már síelés: tessék egy Ski Tracks app. Szép, okos, izmos – mint egy ideális síző!
  • Game of Thrones játék. Game of Thrones játék? Game of Thrones játék! GAME OF THRONES JÁTÉK!!!!!!4444NÉGY
  • Nem is olyan rég (persze 2014 március az jelenleg kb. múlt századnak tűnik) írtam gyorstesztet Roman Nurik gyönyörű appjáról, a Muzei Live Wallpaper-ről, mert annyira lelkesítően szép app volt. Nos, itt a Muzei Live Wallpaper 2.0, Lollipopra optimalizálva, rakat új funkcióval. Ha az 1-et szeretted, a 2-t is fogod.
  • Frissült a Chromecast app is, a kötelező Lollipop-osítási kör.
  • Készült egy meglehetősen jó Lollipop port a HTC Sensation-hoz. Igen, a 4 éves Sensationhoz, a kétmagos, 1 GHz-es procijával. HTC Desire HD-hez mikor?…
  • A Google publikálta a Watch Face API-t, hogy végre Android Wear-re is lehessen jobbnál jobb módosított óra ui-kat csinálni.
  • A Sony pedig továbbra is jófej, és a SonyXperiaDev Youtube csatornán kiadott egy videót arról, hogy hogyan tudod egyszerűen unlockolni a Sony eszközöd bootloader-ét. Kudos!

MindenMásVilág

  • Van Magyarországon Ford Sync vajon? Nem tudom mennyire ismert, mindenesetre talán az első vagányabb in-car kommunikációs-irányító rendszer volt. (“Okosautó?”) A Sync eredetileg Windowst használ… -t. Eddig, mert most a Ford lecseréli a Windowst QNX-re. Igen, QNX. A Blackberry-féle QNX. Ezek szerint ha másból nem, ebből azért termelnek majd valamicske bevételt!
  • A Microsoft bevásárolt: megvették a HockeyApp-ot, a platformok közötti app tesztelő, illetve debug-segítő platformot.
  • Nem tudom hova tenni témakörileg, úgyhogy ide: a legújabb Hangouts-ba újabb easter egg-ek kerültek be. Írd be, hogy “Woohoo”, és nézd meg mi történik! A teljes lista itt. Rofl!

Ennyit kaptok erre a hétre – kommenteljetek ide, beszélgessetek a Google+-on, a szokásos dolgok!

Ja és még valami: jövő héttől az Appvasárnap kis (2 hetes) szünetet tart, aranyvasárnap, karácsony, aztán meg a karácsony utáni emésztés ürügyén. Ha addig nem beszélnénk, mindenkinek nagyon boldog karácsonyt, hanukkát, yule-t, yaldā-t, soyal-t, és Newtonmas-t kívánok innen, a gőzhajón utazó Sinterklaas hazájából!

2014.12.14.

+