MojAndroid
(x) hirdetés

Samsung Gear 2 Neo. A “Neo” név nem azért került a 2 szám után, mert Neon sárga az óra (kapható más szinekben is), bár az is lehetne. A Samsung eredeti Galaxy Gear órája után megjelent a Gear 2, Fit, s a 2 Neo (kicsit később a Gear Live is). Az Apple Watch kapcsán az okosóra fogalom újra előkerült. Persze az eredeti Gear kapcsán is ezt írtam. Ha nem is lett sikertermék az eredeti Gear, bekerült a köztudatba az okosóra fogalma. A Pebble a geekek játéka volt. És többnyire mostanáig is az. Egy Samsung méretű játékos kellett ahhoz, hogy beszélni kezdjen mindenki az okosórákról. Bár a Sony se ma kezdte az okosóra gyártást, de ők valahogy nem marketingelték meg a terméket eléggé, hogy beszédtéma legyen.

A Samsung Magyarország lepett meg bennünket egy Gear 2 Neoval. Mivel volt nálam egy az originál Gear szériából, így egymás mellett láthatjátok őket a lenti videóban.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=Dqf7G8xSZCY]

A Gear 2 Neo Tizen operációs rendszerrel érkezik. Érdekes, hogy ez a termékoldalon a specifikációknál sem jelenik meg. Ez az átlagfelhasználó számára annyit jelent, hogy sokat gyorsult a rendszer. Egyébként elérhető a Tizen frissítés az eredeti Gear-re is. Persze ha Tizen, akkor rögtön felmerül a kérdés, hogy mit keres itt az Androidportálon!? Hát azt, hogy jelenleg csak Android telefonnal használható. Abból is csak Samsung telefonokkal, s ott sem mindegyikkel.

Azt gondolom, hogy ez egy zsákutca, s az Android Wear ezt hivatott megoldani. Azonban a Neo a Samsung Gear Manager alkalmazásával kompatibilis csak. Természetesen vannak egyéb trükkök és megoldások, aminek segítségével egyéb eszközökkel is összeköthető az óra.

Két telefonnal használtam az órát. Egy S5 és egy Note 3 készülékkel. Mindkettővel tökéletesen együttműködött. Érdekesség, hogy az S Health alkalmazás a Note 3 telefonon nem tudta lekezelni az órából érkező adatokat, így szükség volt a Fitness with Gear alkalmazás extra telepítésére. Az S5 másr fel volt készítve a Neo teljes kezelésére.

Nagyjából egy hétig hordtam és használtam az órát. Levettem, s nem hiányzik. Nem sikerült bennem kialakulni egy olyan kötődéshez, mint a telefonomhoz. Amikor kilépek az ajtón, ellenőrzöm, hogy nálam van-e a kulcs, s a telefon. Bármelyik hiánya, igen kellemetlenül érintene. Ez a telefonnal se volt mindig így. Azonban mára kialakult a függőség. Lehet, hogy a jövőben lesz majd olyan (okos)óra, amivel szintén ilyen viszonyban leszünk.

Ezalatt az egy hét alatt azért egyszer megtörtént a mobiltelefónia legfuturisztikusabb élménye. A céges telefonomra (ami valahol töltőn figyelt) érkező hívás pushbullet segítségével jelezte azt a másiknak, amelyikre rá volt kötve a Gear 2 Neo, s a Gear 2 jelezte, hogy hívásom van. Így még épp elértem a hívást. Azt hiszem azonban, hogy ez semennyire sem a tipikus eset.

A Gear egyébként jelez minden értesítést. Ez nagyon jó, de az esetek többségében karnyújtásnyira van a telefon (nemúgy, mint az előző példában), így nem kényelmes a kis kijelzőn megnézni az értesítéseket. Egyszerűbb általában elővenni a telefont.

És akkor vicces ennek kapcsán betenni ide a Note 4 kreatív reklámjainak az Apple Watch-ra vonatkozó epizódját:

[video:https://www.youtube.com/watch?v=bpv5_SPrk_w&list=PLMKk4lSYoM-yi1RcmxhgbkFxIAa577K4A]

A Gear S valóban nem igényel már majd telefont, de a Gear 2 széria még igen. Persze a Gear 2 Neo már működik telefon nélküli mp3 lejátszóként, s vannak itt is lépések a telefon nélküli működés felé. Azonban egyelőre még “csak” egy kiegészítő a telefon mellé.

pozitív

Sokkal órább a Gear 2 Neo, mint az elődje. A rengeteg fitness extra feleslegessé teszi a fitness karkötők (fitbit, Jawbone UP, Nike Fuelband, stb.) használatát. Az óra mindent tud, amit azok, sőt még többet is. Gyors, soha nem volt problémám a sebességgel, akadással. Víz és porálló.
2 napot simán végigcsinált nálam egy töltéssel.

negatív

Nem sikerült felkelteni az igényt bennem, hogy egy ilyen (okos)órára vágyjak. Samsung világán kívül nem működik (hivatalosan).

Epilógus

Több pozitív tulajdonságát tudtam felsorolni az órának, mint negatívat. Szinte aránytalanul több dolog szerepel ott. És mégis. Egyelőre az “erre vágyom érzés” még hiányzik. Várom, hogy legyen Android Wear változat, esetleg megnéznék egy Gear Live órát. Az Android Wear meg tudja-e hozni a kedvemet az okosórákhoz.

Kinek ajánlanám a Gear 2 Neot? Mindenkinek, akinek Samsung telefonja van, s fontos számára a sport, s a mozgás. A Gear 2 Neo szerintem sokkal elegánsabb, (s jobb is,) mint a Gear Fit. Tökéletesen integrálódik a Samsung S health ökoszisztémájába (annak ellenére is, hogy esetleg egy-egy extra alkalmazást kell telepíteni).

A Samsung is elindult/továbbhaladt azon az úton, hogy egy saját belső rendszert építsen ki. A Samsung TV beszél az órával, az a telefonnal, s nemsokára az okosóra jelzi majd, hogy elkészült a mosogatás, s ideje lenne teregetni is, mert már nincs sok idő hátra, hogy a sütő elérje a pizza sütéshez ideális hőfokot. Kérdés, hogy ez a Google Android világába hogyan fog integrálódni, szeretne-e integrálódni.

(x) hirdetés
2014.09.25.

+