MojAndroid

Tegnap este az Android, s talán még inkább a Samsung rajongók naptárában piros betűs ünnep volt. No ott sem mindenkinek, mert az S széria rajongóinak még várni kell az S6 érkezéséig. Azonban a Note felhasználók kiváncsian kuporodtak tegnap este a monitorok elé. Friss Note 3 tulajok reménykedtek, hogy nem lesz akkora újdonság, ami miatt újra a zsebükbe kell nyúlni, 2 és 1 tulajok reménykedtek benne, hogy meg lehet győzni anyut, aput, feleséget, hogy ezért már igazán megéri váltani.

Ki mit kapott?

Bejelentették a Note 4-et. Mindenben egy kicsit jobb lett, mint az előd. De igazából a Note 3 mai szemmel nézve is egy erőmű. Hova lehet még továbbfejleszteni ezt hardverileg. Azért talált a koreai gyártó fogást a hardveren, s belepakoltak még sok pixelt a kijelzőbe. Így 2560×1440 pixel szolgálja a tűéles képeket. Ezzel felzárkózott a Samsung a szomszéd mellé. Az LG G3 vitte hasonló felbontással eddig a prímet. Persze a pixelsűrűségi (vagy retina) versenyt még mindig az LG viszi, hiszen ott 5.5-ös kijelzőn jelenik meg ennyi képpont, míg a Note 4-en ezek 5.7-en oszlanak el.
Természetesen nem panaszkodhatunk emiatt, sőt a ceruzás, jegyzetelésre sokkal praktikusabb a nagyobb kijelző.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=Tv7C4e8thv0]

Aki jobban belemenne a részletekbe, tanulmányozza a teljes specifikációt erre.

Az igazi újdonság a Note Edge. Erről láttunk már kiszivárgott képeket, azonban most már megtörtént a bejelentés is. Az Edge abban különbözik az eddigi talán összes telefontól, hogy az oldalán is kapott egy kijelzőt. Vagyis mintha lefolyna a kijelző a telefon oldalára. Ez sok kérdést vet fel. Milyen lesz használni, nem karcolódik-e, stb. Ezeket majd meglátjuk, azonban az ötlet tetszik. Nem kell a böszme nagy kijelzőt bekapcsolni értesítések olvasásához, vagy csak az óra megnézésére.

A több képernyő egy eszközbe zárva nem a Samsung mérnökök agyszüleménye. Bár a Samsungnak is volt egy nem túl sikeres próbálkozása már ezen a területen. A Samsung Galaxy S idejében került piacra a Samsung Continuum, ami rendelkezett egy 480×96 pixeles kis képernyővel a “nagy” alatt. Nem lett sikertermék. A Sharpnak is volt több hasonló telefonja, de a többséget csak a japán piac tesztelhette.
Az egyik legjobb koncepció ebben a többképernyős világban szerintem a YotaPhone. Persze, ha lenne egy YotaTablet… Akkor nem lenne szükség e-book olvasóra és tabletre külön. Esetleg egy Tab 5 vagy egy Note 8 /10 újítás mehetne ebbe az iráyba… Itt nem e-ink a kijelző, de így is izgalmas a dolog. Meglátjuk majd a gyakorlatban.

Ugye mindenki ismeri azt, amikor bekapcsolja a telefont, hogy megnézze mennyi az idő? Majd eltelik 5 perc, olvasott leveleket, megnézte az óvodai szerelmének a legújabb Facebook státuszát, ezután pedig becsúsztatja a telefont a zsebébe. Eltelik 1 teljes perc azzal a hiányérzettel, hogy valamit szerettem volna megnézni, de nem tudom mi volt az. Benyúl a zsebébe, s immáron céltudatosan, minden akaraterőt arra koncentrálva megtekinti az órát a telefonon. Majd gyorsan visszazárva a dzsint a palackba a kijelzőt kinyomja, s a telefont visszacsúsztatja a zsebébe.

Egyelőre nem tudom, hogy az oldalsó/oldalra lecsurgó képernyő a fenti szkenárión segíteni fog-e. Megoldja-e ezt a problémát, hogy picibe megszakérthetjük akár az időt, sőt még a dátumot is. Egyelőre megjelenési dátum nincs, nem tudjuk mikor lesz alkalmunk megnézni mire jó a kis képernyőcsík.

Itt is vannak speckók.

És még nincs vége! Kaptunk még egy okosórát. A Samsung nem ma kezdte az okosóra gyártást. A Galaxy Gear sokadik generációja érkezett meg Gear S néven. Speckók az előbbi linken. A Samsung kicsit megint odapörköl a Google-nak azzal, hogy hiába az Android Wear, ők nyomják a Tizent. Szebb lett, kényelmesebb viselet (aki használt első szériás Gear-t, az tudja miről beszélek :)), kiváncsian várom.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=Ji6eoTrjtng&list=PL817307E281FF66D2]

A végére maradt a számomra legfurább darab. Ez a Gear VR. Samsung és az Oculus (tudjátok a sok szó esett róla Kickstarterből milliárdos Facebook felvásárlás, stb.) összeálltak, s megcsinálták kvázi rengeteg pénzért újra az Oculus Riftet csak most egy Note 4 pakolható bele a cuccba. Játékosok, VR rajongók hajrá! A többieknek marad a Google Cardboard. Letölthető, hajtogatható, s ingyenes app is jár hozzá. Az sem kompatibilis minden telefonnal, de legalább több, mint 1-el, s vannak leleményes emberek, akik már bizniszt építettek rá.

Persze lehet, hogy ha kapnék egy Note 4-et egy Gear VR-rel, akkor jól le tudnám kötni magamat vele. Azonban azt gondolom, hogy ennek a kombinációnak nem lesz nagy piaca itthon.

Összességében a Samsung ügyesen beelőztem az Apple 9-ei eseményét, s remek eszközöket dobott piacra. A mostani unboxed nem a kis kezű emberek eseménye volt. Nekik majd az S széria újdonságai lesznek érdekesek. Aki viszont szereti a nagy telefonokat, az megkapott mindent, amit el tudott képzelni, s még egy kicsit többet is.

A tegnapi eseményt itt tudjátok újranézni, ha esetleg valaki nem látta. Saját fotóink nicsenek, de reméljük, hogy hamarosan lesz rá lehetőségünk, hogy kipróbáljuk, s első kézből számoljunk be a kütyükről.

2014.09.04.
 • farrvince

  Nem az a lényeg kinek a bemutatója van hamarabb. A Samsung mindig is erre hajtott, hogy hamarabb legyen a bemutatója mint az Applenek, nem első alkalom ez sem. De hiába mutattak bármit is be hamarabb, úgyis az Apple termékei jobbak lesznek.
  Ott van például az okos óra, Samsung elsőként mutatta be, de a kutyának sem kell a termékük. Viszont az Apple ha 9-én bemutatja, garantáltan 10X annyit adnak el az ELSŐ modellből, mind a Samsung a legújabból!
  A Motorola Moto 360 sem volt az első, mégis jobb. A Samsung egy pancser, eddig másik termékeit másolták le, most az már nem jön be nekik (s a vásárlóknak), így a kiszivárgott hírek alapján hamar össze dobják a saját termékük s pár nappal mások bemutatója előtt kiadják a saját megoldások.
  Az okos óra ötlete sem az ő fejükben pattant ki, évek óta beszélnek arrol például hogy az Apple ki akar adni egy hordhato eszközt, de az Intelről is ment a pletyka (tegnap be is mutatták), ugyanígy a HTC-ről is sok helyen beszéltek. Ennek ellenére a Samsung elsőként mutatta be, mert hallotta a jó ötletet s úgy gondolták hogy ha hamar mindenkit beelőznek, nyert ügyük van!!
  De azért is jött olyan hamar a második óra, mert az elsőt elsiették, s hiányos meg béna volt. Aztán a második már félig készen volt. Kb a 6-ik óra talán teljesen okés lesz!

  • kobak

   Jól érzem, hogy Neked fáj, ha a Samsung csinál valamit? :) Kiváncsi vagyok mi lesz 9-én. De ez a ki másol kit történet nekem kezd egy kicsit unalmas lenni. Akárhogyan is érzed, az Apple is másol dolgokat. A másolás nem baj. A kérdés az, hogy az eredmény milyen. Az eladások pedig igazolják, hogy van-e igény az adott termékre vagy sem. Egyelőre sem az Apple-t, sem a Samsungot nem féltem attól, hogy ne tudnák eladni a termékeiket.

   Gondolom Te is otthon vagy mindkét gyártó termékeiben. Használsz Apple termékeket is, s Samsung eszközöket egyaránt. Így van Neked is rálátásod arra, mi történik. Máskülönben nehéz megítélni melyik miben jobb.

   Nekem a Samsung telefonjai sokáig nem jöttek be, de az utóbbi pár széria egyre jobb lett. Az Android és az iOS fej-fej mellett fejlődik. És egymástól “másolnak” ötleteket. Ezzel nincs baj. Ha nem lenne az egyik, vagy a másik, akkor nem tartana ott sem az Android L, sem az iOS 8, ahol most vannak. Mindkettő nagyon jó rendszer lett/lesz!

   Ha okosóra, akkor kiváncsi vagyok mit hoz majd ki az Apple, de jelenleg nekem az LG G Watch R tűnik a legizgalmasabbnak ezen a fronton. Másrészt a Samsung nem volt első okosórában. A Sonynak volt régebben, s a Pebble pedig megelőzte mindegyiket, de lehetne még sok példát sorolni. Azonban nem hiszem, hogy ennek van bármi jelentősége.

   A vásárlók akkor járnak jól, ha verseny van, innováció van, s választék!

 • farrvince

  Én ezzel a kommentel egyetlen dolgot akartam mondani, azt, hogy semmi értelme nem volt annak hogy pár nappal az Apple előtt bemutatni az órát, csak hogy hamarabb legyen. Sokkal jobb lehetett volna ez az óra, ha mondjuk még dolgoznak rajta egy hónapot s úgy adják ki.
  Ennyit akartam összesen
  De amúgy nem is biztos lesz iWatch
  Pl engem nem fog meg egyáltalán, soha nem hordtam órát, ezután sem szeretnék!

+