MojAndroid
(x) hirdetés

Üzenetküldőkkel már tele van a padlás (meg a Play), ahogy Kobak is megállapította nem olyan régen. Most egy olyan üzenetküldőt szeretnék bemutatni, ami viszonylag új. Én év elején írtam róla először itt a portálon, mégis népszerű lett ezalatt a rövid idő alatt (10-50 millió Google Play letöltés).

A Telegram fejlesztői oroszok, akik elhagyták Oroszországot nem is olyan régen, miután Putyinék “államosították” az általuk létrehozott vkontakte.com közösségi oldalt (ez az orosz Facebook). Jelenleg Berlinben élnek, a szervereik pedig egy kis brit szigeten vannak. Nagyon fontos nekik a felhasználók adatainak biztonsága, és meg is tesznek mindent azért, hogy a felhasználók adatai ne kerüljenek ki idegen kézbe (Oroszországban is emiatt kerültek konfliktusba az ország irányítóival).

A program fontos tulajdonsága, hogy az üzenetek titkosítva közlekednek – ellentétben sok más azonnali üzenetküldővel (például a Whatsapp). Hátránynak tűnhet, hogy hivatalos kliens csak iOS-re és Androidra létezik, viszont a program által használt nyílt protokolon (MTProto) keresztül léteznek hozzá külső kliensek is: MacOS, Windows, Linux és webes kliens is; így már elég jól hangzik, hiszen egy széleskörűen használható üzenetküldőről van szó.

unnamed_1.png

A program telepítése után létrehozhatjuk a fiókunkat, amihez a telefonszámunkat kell megadni. A megadott számra egy SMS-ben kapjuk meg az aktiváló kódot, és ha ezt megkaptuk, utána tudjuk használatba venni a programot. A mobil kliens mellett én az egyik nem hivatalos webes kliens is kipróbáltam (http://zhukov.github.io/webogram/#/im), ott is a telefonszám és aktiválókód párossal lehetett belépni, és utána az érkező üzenetek azonnal megjentek mind weben, mind a mobilon.

A program lényegében mindent tud, amit egy mai üzenetküldőnek szükséges tudnia. Van benne csevegés a barátainkkal, csoportos beszélgetés illetve hasznos tulajdonsága a titkos beszélgetés. A beszélgetésekben az üzenetek mellé csatolhatunk fotót, videót vagy egyéb fájlt (1GB-os korlátig), illetve a helyzetünket. A csoportos és egyéni csevegésben zajló beszélgetések a nyílt API-n keresztül megjelennek a külső gyártó által írt kliensekben is, viszont a titkos csatorna csak a mobilkliensek között zajlik (esetemben az itt zajló párbeszéd nem jelent meg a webes kliensben), ráadásul lehetőség van a beszélgetésben megadni egy önmegsemmisítő időtartamot. Ha ez aktív, akkor a titkos beszélgetésen belül, az elküldött üzenetek törlődnek mindenhonnan a beállított időtartam megadása után. A 2 másodperces önmegsemmisítővel például nagyon jól lehet szórakozni, gyakoroltathatjuk barátaink gyorsolvasó képességét. :)

screenshot_2014-06-17-16-29-15.png

A program egyetlen hátrányát annyiban látom, hogy új alkalmazásról van szó, ezért még nem terjedt el. Nekem a telepítéskor 4 ismerősöm volt regisztrálva, ebből az egyik Kobak volt. :)

Telegram főoldal: [link]
Kérdések, válaszok oldal: [link]
XDA fórum: [link]

Utószó
Én úgy jutottam el most a programhoz, hogy ma jelent meg egy új Open Source Linuxos kliens, a Sigram.

(x) hirdetés
2014.06.17.

+