MojAndroid
(x) hirdetés

Marissa Meyer vezetése alatt a Yahoo korábbi önmagához képest fantasztikusan jó appokat ad ki. Abszolútértékben nem mondanám ezeket egyértelműen giga sikernek, a letöltésszám pl. erősen változó… mindenesetre az irány látszik és tetszik. A flotta legújabb tagja a Yahoo News Digest, amit feltettem pár screenshot erejéig – aztán fent maradt.

A Yahoo News Digest, ahogy a neve mutatja, híreket tol a képedbe. Nagy differenciátora, hogy a többi hasonló app-pal ellentétben kontrollált formában teszi: válogatott híreket, napi kétszer, amelyeket kis notifikáció formájában kézbesít. Ezzel nincs baj, illetve az ötlettel nincs baj: napi kétszer 10-12 hírt az ember még elvisel, ennyibe a világ fontos hírei szépen beleférnek, a reggel-este felosztás pedig jól beállítja az embert a “hírek reggeli kávé mellé” és “hírek estére” rendre.

Ami ebben a felállásban aggasztó nekem, az a hírek összeválogatása. A kategóriákat, hírek fontosságát, végső soron azt, hogy milyen hírek kerüljenek be a digestbe, természetesen a Yahoo állítja össze… milyen elvek alapján is? Korlátlan hírkínálathoz szokott geek énem némileg tiltakozik az effajta szűrés ellen. Persze vegyük észre, hogy nagyapáink a fotelben ülve sem kaptak jobbat: egy hírszerkesztő kénye-kedve szerint összeállított hírújságot. És a Yahoo News Digestben természetesen van lehetőség “további hírek” böngészésére… persze a kutya se tappant oda.

Ami pedig kifejezetten tetszik: a megjelenítés! Nem, illetve nem nagyon lóg ki az Android guideline-okból (azért egy kicsit igen), minden képernyőváltás, swipe, görgetés kifejezetten szépen van megoldva. Ezt cikkben nem tudom megmutatni, ki kell próbálni.

Végül pedig ötletes az adott hírhez tartozó extra médiaforrások megjelenítése, a hírről szóló Twitter párbeszéd ugyanúgy befér, mint a BBC és hasonlók vonatkozó cikkei, vagy a kommentelt-pinnelt Google Maps. És minden hírhez tartozik kis keretes, ami a cikkben szereplő fogalmakat, személyeket, háttért gyorsan, érthetően elmagyarázza.

Jó app, töltsétek, olvassátok!

2014.05.12.

+