MojAndroid

Sikerült a kezeim közé kaparintanom egy iPad minit (sajnos nem retina kijelzős) és úgy gondoltam, hogy összehasonlítom a Samsung Note3-mal és a Note10.1-gyel.

Ez lesz az első ilyen próbálkozásom, ezért nem garantált a siker, de igyekezni fogok. Mivel a két platformot és azok mindennapi használatát szeretném bemutatni, ezért a hardverre nem fogok kitérni.

Kezdeti lépések
Az átköltözés sajnos nem volt teljesen zökkenőmentes. Első lépésként létrehoztam egy Apple ID-t, majd elkezdtem beállítani a különböző fiókokat és itt bele is ütköztem az első akadályba. Mivel a Google fiókomnál be van állítva a kétlépcsős azonosítás, ezért elsőre nem akart sikerülni. Sajnos a bejelentkezésnél csak annyit írt ki, hogy a jelszó nem megfelelő, így eltartott egy darabig míg rájöttem, hol a hiba. Miután ezt kikapcsoltam, már simán ment minden. Szépen leszinkronizálta a névjegyzékem és naptáram. Ezután elkezdtem letölteni az általam használt alkalmazásokat.

Tartalomfogyasztás
A legtöbb általam Android-on használt alkalmazásnak van iOS megfelelője is. Ez alól sajnos kivételt képez a Google Keep, amire csak third party alkalmazás van és Play Music, amiből csak iPhone-ra van Google alkalmazás, iPad-re sajnos még nincs.
Böngészésre mindig is Chrome-ot használtam, ezért az volt az első, amit letöltöttem. Sajnos csalódnom kellett. Az oldalakat nagyon lassan vagy egyáltalán nem töltötte be, úgyhogy maradt a Safari böngésző, iOS-en egyelőre az a jobb. Ugyanazon az internetkapcsolaton ugyanazokat az oldalakat töltöttem be mindkét böngészővel és a Safari jobban teljesített. Böngészési élményben a Safari ugyanúgy teljesít, mit Android-on a Chrome, egyedül azt sajnáltam, hogy a könyvjelzőim nem jelent meg, de ez nem jelentett akkora gondot. Az oldalak szépen betöltődtek, eddig semmi nem csúszott szét.
Hírolvasó alkalmazásnak én a Feedly-t használom, ezért iOS-re is ezt töltöttem le. Ugyanazt a minőséget és gyorsaságot kaptam, mint az Androidon.
Kétféle levelezést használok. Van egy céges Exchange és van egy privát Gmail fiókom. A Gmail fióknál a kétlépcsős azonosítás miatt egy kicsit megszenvedtem, de utána nagyon könnyen sikerült mindkettőt beállítani. A Gmail alkalmazást is letöltöttem kipróbálni és abban sem csalódtam. A levelek szinte azonnal megérkeznek. Ráadásul a Gmail-es levelek először az iPad-re érkeztek meg és csak utána a Note3-ra.
Következzen a Google+, ami nagy meglepetés volt számomra. Arra számítottam, hogy a droidos verzió sokkal jobb lesz, még úgy is, hogy sajnos pár dologban még nem tökéletes. Sajnos az iOS verzió bizonyult jobbnak. Folyamatosan frissíti az elemeket, nem kell nekem manuálisan frissítgetni, mint jelenleg az Android-on. Komoly sebességtesztet nem végeztem, de valamivel az iOS verziót éreztem gyorsabbnak.
A másik meglepetés a Hangouts volt. iPad-en gyorsabbak az üzenetküldő animációk és nagyméretű smile-kat is lehet küldeni, míg a Note3-on nem találtam ilyen lehetőséget.
A Drive, a Play Könyvek, a Maps, a Youtube és a Facebook ugyanúgy működik, mint Androidon. Semmi különbséget nem tapasztaltam. A Google Now is simán működik és sajnos nem kaptam iOS-en új kártyákat :(

Tartalomkészítés
Alapesetben a telefonon a Quickoffice-t használom, ha egy dokumentumot meg kell nyitni, vagy szerkeszteni kell, de mivel most jelent meg a Microsoft Office mobil verziója mindkét platformra, ezért azt töltöttem le. Legelső gondolatom az volt, hogy ezt a bejegyzést is az iPad-en írom meg, de inkább a Note3-on kezdtem el, mert az méretben jobban kézre állt. Utána ki akartam próbálni a iPad-en is és azt reméltem, hogy simán tudom szerkeszteni a OneDrive-ba mentett .docx fájlt, de ez nem jött össze. A fájlt simán letöltötte, de a szerkesztéshez aktiválnom kellene egy Office 365 előfizetést, ezért itt meg is bukott a teszt.
Pénteken volt egy céges továbbképzésünk és ide az iPad-et vittem el jegyzetelni. Úgy gondoltam, hogy az Evernote erre tökéletes lesz, mivel az általam nagyon kedvelt S Note és S Pen kombó iOS-en nem játszik. Az Evernote-ot is szoktam használni, ezért nem okozott nagy meglepetést az alkalmazás, szépen tette a dolgát. Vagyis tette volna, ha az iPad érintésérzékelője nem nehezíti meg a dolgom. Mikor egy már megírt részt vagy szót kellett volna szerkesztenem, nagyon nehezen vagy egyáltalán nem találtam el a kívánt pozíciót. Mindig vagy a szó elejére vagy a szó végére ugrott a kurzor, ha egyáltalán eltalálta a megfelelő sort. Lehet, hogy a nagy ujjaim miatt volt ez, de ennek kicsi a valószínűsége, mivel a Note-on legtöbbször elsőre, de ha nem akkor másodikra eltalálom a megfelelő helyet.
A billentyűzet szépen kézre áll, az aránylag kis méret miatt minden karakter könnyen elérhető és a közöttük lévő helyek is elég nagyok ahhoz, hogy ne üssünk félre. Android-on már nagyon régóta a Swiftkey-t használom, ezért az elején nagyon furcsa volt, hogy nem nagyon jönnek a javaslatok, de szerencsére az iOS billentyűzete is tud tanulni és a végére kezdett belejönni. Nagyon sokat kellene ahhoz használnom, hogy Swiftkey szinten tudjak vele írni.

Kijelző
Korábban mikor először szóba került ez a teszt, akkor kérdés volt, hogy melyik eszköznek jobb a kijelzője tartalomfogyasztásra. Szerintem az iPad fakó kijelzője nem sikerült a legjobban. A fehér egy kicsit szürkésnek tűnik és ez engem eléggé zavart olvasás közben, ilyen szempontból a Samsung élénkebb színei valamivel jobbak. Érdemes kipróbálni, hogy ha fehér háttérrel kell egy hosszabb szöveget olvasni, akkor mennyire fárad el az ember szeme. Nálam ilyen szempontból a Note3 volt a nyerő.

Személyre szabhatóság
Az iOS 7-tel megjelent pár az Androidból jól ismert funkció, amit nagyon hiányoltam volna. Ilyen például az alkalmazások mappába rendezhetősége és a gyorsbeállítás menü, amit a kijelző aljáról felfelé húzva érhetünk el. Háttérképet nagyon egyszerű beállítani, de sajnos zenét még mindig csak iTunes-szal lehet az eszközre másolni. Olyan beállításokról pedig álmodni sem mertem, hogy kirakok egy modult a kezdőképernyőre vagy beállítok egy új ikon pack-ot.

Összességében sajnos azt kell mondanom, hogy a több platformos alkalmazások iOS-en valamivel jobban működtek nálam, de én nem cserélném le az Android rendszer nyíltságát és személyre szabhatóságát. Azt viszont el kell ismernem, hogy elég könnyen át tudtam állni az új rendszerre.

2014.03.30.
 • Xavier

  “Sajnos a bejelentkezésnél csak annyit írt ki, hogy a jelszó nem megfelelő, így eltartott egy darabig míg rájöttem, hol a hiba. Miután ezt kikapcsoltam, már simán ment minden.”

  Nincs semmi hiba és nem is kellett volna kikapcsolnod a kétlépcsős azonosítást, ugyanis a Google az eltérő platform miatt nem a jelszódat kéri ilyenkor, hanem alkalmazásjelszót, amit külön kell generálnod.

  “Böngészésre mindig is Chrome-ot használtam”

  Próbáld ki a Mercury-t, elég sokat tud és van pluginja a desktop Chrome-hoz, amivel utána már tud szinkronizálni is.

  “A Drive, a Play Könyvek, a Maps, a Youtube és a Facebook ugyanúgy működik, mint Androidon. Semmi különbséget nem tapasztaltam.”

  Sajnos a Play Könyv iOS-en hibás, ha sok a feltöltött könyv, akkor kilép az alkalmazás (nálam majd 2000 könyv van feltöltve és nem tudja lekezelni).
  Persze ez extrém követelmény és maga a Google szolgáltatás sem tudja ezt rendesen támogatni, de Androidon azért elboldogul vele.

  “Mikor egy már megírt részt vagy szót kellett volna szerkesztenem, nagyon nehezen vagy egyáltalán nem találtam el a kívánt pozíciót.”

  :)
  A két rendszerben erre más a filozófia.
  Az Android úgy gondolja, hogy sikerül ujjal egy kis felületen pontosan eltalálnod a pozíciót, ezért megpróbálja elhelyezni a kurzort a megbökött pozíción.
  Az iOS azt feltételezi (szerintem joggal), hogy ez nem lesz pontos, ezért ott úgy működik, hogy nem odaböksz, hanem a kívánt pozícióhoz közel nyomva tartod az ujjad, mire megjelenik egy nagyító és egy kurzor, amivel pontosan tudsz pozicionálni.
  Kettős bökésre mindkét rendszer azonos módon reagálva kijelöli az adott szót, de iOS-en, ha még egyszer ráböksz, akkor kijelöli a bekezdést, ha még egyszer, akkor a hasábot.
  iOS-en ki tudsz jelölni bármilyen elemet, akár vegyesen is (képet, formázott szöveget, videót) és ezeket akár együtt is képes másolni, sajnos az Android ezzel szemben csak a formázatlan szöveget tudja átvinni clipboard-on.

  “de szerencsére az iOS billentyűzete is tud tanulni és a végére kezdett belejönni.”

  Az iPad billentyűzete tud olyat is, amit az Androidosok nem, ha írsz és egy ékezetes karakter kerül sorra, akkor nem kell hosszan nyomnod, hanem az adott karakter billentyűjén gyorsan felfele húzod az ujjad. Ekkor, ha nyomva tartod megjelennek azonnal az ékezetes karakterek, ha elengeded, akkor az alapértelmezett ékezetes karakter kerül leütésre (pl. a esetén á), így sokkal folyamatosabban lehet gépelni vele, nem kell megszakítani a bevitelt, várva, hogy megjelenjenek az ékezetek (mondjuk én iPad 3-at használok, ami fektetve normál méretű billentyűzetnek felel meg).

  “Szerintem az iPad fakó kijelzője nem sikerült a legjobban.”

  Az iPad 2 és a sima Mini kijelzője nem éppen mai technológia :) nem igazán sportszerű a Note 3-al, vagy akár bármelyik mai IPS kijelzővel összevetni.
  Az iPad 3 nagy felbontású kijelzőjét használva én semmi különbséget nem látok a Note 3-hoz képest (mindkettőn sokat olvasok, ráadásul nagyjából ugyanazokat az alkalmazásokat használva).

  “de sajnos zenét még mindig csak iTunes-szal lehet az eszközre másolni”

  Ha külsős alkalmazást használsz zenelejátszáshoz, akkor van más lehetőség is, de mivel nekem eleve az iTunes-ban vannak a zenéim a gépen is, inkább annak örülök, hogy rövidesen lesz Androidra is iTunes :D

  “Olyan beállításokról pedig álmodni sem mertem, hogy kirakok egy modult a kezdőképernyőre vagy beállítok egy új ikon pack-ot.”

  Van lehetőség, de ehhez már jailbreak kell:

  https://www.youtube.com/watch?v=HNRd00DdvOw

  https://www.youtube.com/watch?v=pNlI7n8syTk

  https://www.youtube.com/watch?v=IZFNi9SLFkU

  https://www.youtube.com/watch?v=2Glcd_hhGL8

  Mindkét rendszeren vannak olyan funkciók, vagy feladatok, amikhez root jogra van szükség, iOS-en a testreszabás az, ami emiatt legtöbbször szóba jön, Androidon meg a backup. Sajnos mindkét rendszeren egyre nehezebb a rootolás/jailbreak (gondolok itt az Apple macska-egér játékára, vagy a HTC/Samsung rootolás esetén véglegesen megvont garanciájára)

 • farrvince

  Azért nem volt sportszerü összemérni egy Mini 1-et a Note 3 10,1-el! Elöször is, az egyik 10 inches, a másik 8. Ez alapból nem egyenlő feltétel. A másik, hogy a Note 3 10.1 újabb!
  A harmadik dolog pedig, hogy a Note 3 10.1 csúcskategória, míg a Mini iPad egyáltalán nem (csak a Retinás, mivel az kb semmiben sem roszabb mind az Air, csak a méret)

  • Árpád István Dongó

   Lehet nem volt teljesen sportszerű az összehasonlítás, de nem is volt egyoldalú a dolog. Elsősorban a felhasználói élményt próbáltam összehasonlítani és mivel mindkét eszközön a a legújabb rom csücsült, ezért jobban össze lehetett őket hasonlítani.
   Remélem azért kitűnt a leírásomból, hogy nem akartam az iOS-t lehúzni. Szerintem egyes pontokban jobb is az iOS rendszer, mint az Android.

   • farrvince

    Értem, ám a felhasználó élmény is sokkal jobb például egy Air-en
    4-szer gyorsabb mind a Mini, igy legalább 2-szer gyorsabb mind a Note 3.
    Kijelzője sokkal jobb mind a Mini-nek.
    Ezen kívül van venne M7 coprocesszor ami a döltögetést és a mozgási feladatokat teszi sokkal gyorsabbá.
    Mérd egyszer majd össze egy air-el és meglátod teljesen más lesz!

    • Árpád István Dongó

     Szívesen összehasonlítanám egy Air-rel, de az sajnos most ki van állítva és nem adják oda. Remélem, egyszer sikerült egy Air-t is a kezeim közé kaparintanom.

    • sgtGiggsy

     Az ugye megvan, hogy a tesztelő a rendszereket és nem a hardware-eket mérte össze leginkább? Vagy odáig már nem terjed az olvasási készséged, és ha valaki bármiben egy Apple terméket hoz ki vesztesként, akkor rögtön előjön belőled a troll?

     • farrvince

      Itt egyedül te vagy a troll. Nagyon is Hardwaret is hasonlít, mivel kiemeli, hogy a kijelző (Ami tudtommal egy hardware) fakó! Ezért is emeltem ki, hogy az Air-nek jobb a Hardware-je.
      Ami pedig a gyöztes-vesztes kérdést illeti, neked van gond az olvasási készségeddel, mivel egy szóval sem írta le a cikk író, hogy az iPad veszített, sőt egyiket sem hozza ki vesztesnek!

+