MojAndroid
(x) hirdetés

Bevezetés

A Cover egy egészen újfajta, jelenleg béta-fázisban levő záróképernyő program a 4.1 vagy afölötti robottal rendelkező mobiljainkra, tableteket sajnos nem támogat. Az Android rendszerben számomra legcsábítóbb tulajdonság a személyre szabhatóság. Itt jön képbe ez a kis alkalmazás, amit mindenképp érdemes kipróbálni.

Talán mindannyian úgy vagyunk a hétköznapi életünkkel, hogy vágyunk bizonyos dolgok kényelmesítésére vagy egyszerűsítésére. Legyen az egy, a réginél valamivel puhább fotel, egy kevésbé bonyolult felépítésű és/vagy robosztus mikrosütő vagy egy szakállvágó. Szerencsénkre nem csak a háztartási eszközök vagy bútorok esetén, hanem okostelefonjaink és tabletjeink javítására is van lehetőségünk, és még csak feltétlen lecserélni sem kell őket egy újabbra.

A kezdetek

Miután feltelepítettük és elindítottuk az ingyenesen elérhető alkalmazást egy kis interaktív oktatóanyag fogad minket és mutatja be nekünk röviden a dolog lényegét. A feloldás minden esetben egy jobbra-swipe mozdulattal történik, amivel már a képernyőről elindíthatjuk a kívánt appot, amiknek az ikonjai hatossával sorakoznak a képernyőnk bal oldalán.

Felépítés

Profilonként 24 programot érhetünk el így, négy darab képernyőre elosztva, amiket fel és le való húzásokkal tudunk váltogatni. Négy profil állítható be: otthoni, munkahely, autó és kinti. Mindegyikhez használhatjuk a készülék helyzetmeghatározó forrásait és külön listákat hozhatunk így létre. Például, ha itthon vagyunk akkor a szórakozásra használt programokat mutatja elsősorban, ellenben ha dolgozunk, akkor a produktivitásra kihegyezett dolgokat teszi előre. Autókázás esetén szintén nagyon hasznos tud lenni, ha nem a Hill Climb Racing-et tolja elénk, hanem a Maps-ot vagy a Bluetooth beállításokat a kihangosítónk miatt. A telefon elfordítása esetén felugrik a jobb alsó sarokban egy kamera gomb, azt lenyomva az alkalmazásba lépve rögtön lőhetjük is a lesifotókat.

KitKat-tel rendelkezőknek van dedikált zenelejátszó widget is, ami működik a Google zenelejátszóval és Apollóval is. Ellenben más widgetünk nem lehet, mint az alap JB és KK locksreen-ekben. Nincs rájuk igazából szükség, ugyanis például a naptár és a Gmail is alkalmas a „betekintés” módra, amivel nem kell felnyitnunk a telefont, de bele tudunk lesni magába az appba, hogy van-e valami új értesítés.

Felnyitás után a képernyő jobb oldalán van egy app switching tray, amiben a hat leggyakrabban használt programot hozza fel nekünk, így téve kényelmesebbé és gyorsabbá azok elését. Nem kell belépni sem mappákba vagy app drawerbe, hogy kibogarásszuk őket. Ez természetesen kikapcsolható, vagy átállítható a képernyő bal oldalára, sőt még a szélességet is lehet állítani, hogy mekkora felületen érzékeljen és jöjjön elő.

Beállítások

A beállítások között változtathatunk profilok a háttérképein: mindegyikhez külön-külön van jónéhány gyári kép, nappali és éjszakai üzemmódhoz is és a galériából is használhatunk fel sajátokat. Továbbá lehetőségünk van beállítani, hogy munkahelyünk és otthonunk címét és akár preferált Wifi-kapcsolatot is megadhatunk, így is könnyítvén a dolgán. Így a progi pontosan és azonnal tudja, hogy melyik profilba rakja magát és az alapján ajánlja fel nekünk a lehetőségeket. Persze minél többet használjuk a telefont, annál pontosabban tudja ő is meghatározni, hogy mikor és hol mely dolgokra van szükségünk. Igazából már az első pillanattól fogva megbízhatóan teszi a dolgát, az app drawer-t szinte elő sem vettem, mióta használom a Cover-t.

Használat közben az tűnt fel, hogy lezáráskor a kapacitív gombok megérintésekor nem zárja le a telefont. Ha rányomtunk a power gombra és még a gombok lekapcsolása előtt megérintjük azok bármelyikét a telefon a záróképernyőre ugrik vissza. Valószínűleg ez a kapacitív gombokkal nem rendelkező készülékeket nem zavarja és ha lezáráskor megvárom azok leállását akkor ez nem probléma.

Verdikt

Összességében a Cover egy kiváló alternatíva az alap locksreen helyett, sokkal több programot érhetünk el gyorsabban, plusz a helyzetmeghatározással megspékelt profilváltás is zökkenőmentesen működik és még csak nem is fogyaszt sokat. Widgetek nincsenek, de azokra nincs is feltétlen szükség, a fontosabb appokba úgyis bele tudunk kukkolni, felnyitás nélkül. Én személy szerint mindenképp ajánlom akár csak kipróbálásra is, engem meggyőzött a használhatóság.

(x) hirdetés
2014.02.18.

+