MojAndroid
(x) hirdetés

Kb. 2 hete rokkolom a Google aktuális üdvöskéjét, a Nexus 5-öt. Nagy elvárásaim nem voltak vele szemben, hovatovább (a kezdeti nehézségeken túl) a Nexus 4-gyel is elvoltam megész jól, de a 32 GB belső tárhely, meg az új kamera, meg az ilyesmik azért végülis megérik. Mivel a Nexus 5 újfent egy kisebbfajta paradigmaváltás volt a Google-nél, gondoltam megírom nektek a mézeshetek (-napok) tapasztalatait… geek szemmel. Nem tartósteszt lesz ez, csak amolyan gyorsposzt, jegyzet, ilyesmi, felevenítve portálunk rinyablog hagyományait.

Nos lássuk:

A műtárgy

Nem fogtok szeretni, de szerintem a Nexus 5 is csúnya. Nem vagyok elégedetlen, mert egyértelmű előrelépésről beszélünk: a Nexus 4-en még unusability engineer-ek dolgoztak, nos, az LG őket úgy látszik átcsoportosította a G2-re, így a Nexus 5-ön csak a nagypofájú marketingesből felfele bukott dizájner dolgozott tovább, akinek a kocsiján is ott virít 60-as fonttal, hogy Turbo, meg Tuning. Így eshetett, hogy a Nexus 5 kapott egy… hogy is fogalmazzak… alpári méretű “nexus” feliratot a hátlapjára, ami egyébként biztos vagyok benne hogy az emberek 80%-ának tetszik, de nekem nem. Miért nem lehetett elintézni egy szolid méretű logóval, mint egy Apple terméken?

Ugyanakkor ez a termék már végre használható: elhagyták az üveg hátlapot, a mostani anyaga jól fogható, nem csúszik mindenen, látszólag nem is fogja minden fuvallat megkarcolni, súlya kellemes, a Gorilla Glass meg Gorilla Glass – első dolgom volt venni rá védőfóliát. Viszont a hátlap talán megússza karcok nélkül, és ami még fontosabb: a kamera lencséje külön védelmet kapott, szemben a N4-gyel ugyebár. Terméktervezésileg tehát egyértelmű előrelépés, most azt mondom, megüti a Galaxy Nexus szintet.

Az akkuidő

Savazták a Nexus 5-öt az akkuideje miatt, és biztos vagyok benne, hogy Ripthestage sem hazudik amikor azt mondja, hogy amaz másik rendszer (tudjátok amelyik nem tud rendesen több appot futtatni) jobban bírja akkuval, de én elégedett vagyok. A tegnapi napomban volt minden, leginkább utazás, 3G, Falcon live streaming (amiről ugye pár szóban itt), játék, és a végén kb. 120 fotó/videó/photosphere autobackupja, és ezzel együtt bírta 1 nap 1 órát egy akkutöltéssel, pontosabban bírta volna tovább is, de 14%-nál aztán rádugtam a töltőre. Ez szerintem elég korrekt akkuteljesítmény, jobb, mint a N4 volt nálam.

A KitKat N5-specifikus apróságai

Átmenetileg átálltam a Nova Launcherről a KitKat alapértelmezett Home-jára, ami a legnagyobb változás amióta Gingerbread-ről átálltunk Ice Cream Sandwich-re… de talán még annál is nagyobb. Ugyanis itt nem (csak) redesign történt, hanem alapelvek módosultak. Balról beswipe-olva bejön a Google Now, a telefon állandóan figyel az “OK Google” hangos parancsra (á la Moto X), és alapból csak 1 képernyő van ikonoknak – persze ez bővíthető. Testreszabhatóság szinte zéró, ha nem tetszik ez a működés, válassz másik launchert. Mindenesetre én beállítottam egy szép hátteret (amit a #tubestrike közben fotóztam Londonban, a közlekedésre használt hajóról), és nálam most egy ideig marad, aztán majd írok egy Home vs. Nova listát és kitalálom melyik marad a default.

A kamera

A N5 kamerája szuperjó. Az eddigi legjobb mobil kamerám.
(Ami persze még mindig nincs kanyarban sem az ide-s-tova 8 (nyolc, sőt NYOLC!!!!!!4444négy) éves DSLR-em (Canon EOS350D) minőségéhez képest… Vicces dolgok ezek.)
Alacsony fényben is elég jó képeket csinál, jó fényben szuper képeket, a HDR+ tényleg +, a Photosphere végre nem csúszik el egy fix helyen. Nézzétek meg ezt, vagy ezeket.

Ellenpont és konklúzió

A síelésünk alatt ott volt az a Moto G, amit nem magamnak vettem, viszont körbefotóztam még múlt héten. Nos, a Moto G szuper kis telefon. Akkuval sokkal jobban bírja, mint a N5, sebessége megfelelő, képe szép, az Androidja pedig gyakorlatilag stock, ami pedig nem, az pl. a Motorola saját migráló tool-ja, amit úgy ahogy van át kéne nyúlni a stock Androidba is – ez az az eszköz, ami tokkal-vonóval, fotóstul-beállításostul átállít téged egyik telefonról a másikra (a Moto G-re).

Nálunk mégis úgy alakult, hogy a család telefonja 2 darab N5 lett – az enyém azért, mert van, Julnak pedig azért, mert ez a kamera megéri, az összes többi dolog fölött.

Kíváncsi lennék még egy Moto X-re, hogy győztest hirdessek – az viszont már most biztos, hogy a Nexus 5 ár-érték arányban top 2-3 a jelenlegi piacon.

(x) hirdetés
2014.02.14.

Ezeket már olvastad?

+