MojAndroid
(x) hirdetés

Gondolta volna valaki, hogy a szkenner (scanner), avagy mai magyar nevén: lapolvasó – múltja 1914-ig nyúlik vissza. Ekkor készült az első, munkába fogott monstrum, mely elsősorban térképek másolására volt hadrendbe állítva. Működési elvét most nem írom le -tökunalmas lenne-, de legyen elég annyi, hogy használata körülményes és bonyolult volt, komoly szakértelmet kívánt. Aztán snitt > felvillan az időalagút tekergő, vonagló képe, majd 2014-ben találjuk magunkat. „Okos” telefonnal szkennelünk, mert csupán 100 év kellett ahhoz, hogy immár zsebünkben hordozzuk az egykoron órási „facsimile masine” XXI. századi ükunokáját.

S ezzel el is érkeztünk bejegyzésünk tárgyához, melyet górcső alá helyezve igyekszünk megszemlélni – avagy: dokumentumok szkennelése „okos” telefon-alkalmazásokkal. (Igyekeztem jó hülyén fogalmazni, mert ettől olyan okosnak tűnök, mint a mai magyar politikusnak álcázott fehérgallérosok a Biztos Megélhetés Házában.)
Három alkalmazást próbáltam ki, s igyekeztem -ha nem is rejtett mélységeikben- de mindegyiket kielemezni.
Teszteszközként jó öreg Samsung Galaxy-mat használtam, mert valljuk be, azért a többség nem vesz havonta újabb kütyüt, meg hát írásaim inkább a mobilalkalmazásokban járatlan felnőtteknek szólnak, ahol jól kereső papa-mama sem áll a háttérben, hogy finanszírozza a h-gyerek szórakozását ebben a marha nagy liberális átb*-ban.

Nézzük tehát az első számú versenyzőt: Mobile Doc Scanner
Hangzatos ígéretek – hogyaszongya: gyors, automatikus dokumentum-szélérzékelő, képjavító üzemmód, többoldalas mód, Dropbox, Google Docs, Box.net, Twitter és Facebook kapcsolat – satöbbi. Persze most egy kicsit csaltam, mert az ingyenes verzióhoz nem ígérnek ennyit.
A letöltés után még szinte pislantani sem volt időm, mert fel is települt, nálam három könyvtárat létrehozva. Belefogtam gyötrésébe, végigzongorázva az ígért lehetőségeket. Hosszú volt, így „summáját írom” Mobil Doc Scanner-nek.
Gyors.
Ez tény.
Automatikus dokumentum-szélérzékelő.
Tízből négyszer sikerült közel járnia, manuálisan igazítottam, ami egy picit nehéz az apró képernyőn, de szerencsére az oldalsó határvonalak is mozgathatók.
A képjavító üzemmód.
Inkább optimalizálásnak nevezném, aminek a végső pdf méretben volt pozitív jelentősége.
Többoldalas mód.
Nem jöttem rá okára, de próbáim során esetenként az első oldal felső részéből levágott egy szeletet. A többi oldal mindig rendben volt.
Nagyon tetszett az az elgondolás, ahogyan új oldalt fűzünk hozzá. Egyszerűen választható az új szkennelés, vagy pedig egy már meglévő kép, dokumentum csatolása.
Képméretek, módozatok.
Nem túl bonyolult a beállítás, váltás. Ilyenkor néha elgondolkodik a világ folyásán, átvált fekete-fehér avagy szürkeárnyalatosba, vagy egyébbe – effektezéstől függően.
Mentés, megosztás.
A mentéskor igen gyorsan átalakítja pdf dokumentummá a cuccot, s a mérete is optimális lesz.
A megosztás funkcióját csak a Google Drive esetében használtam, korrektül működött.
Összességében 9 pontot kapott.

Második küzdőnk hangzatos névvel bír: Genius Scanner
Alapból azt ígéri, hogy géniusz, mint a neve is mutatja. Ezzel nem is lenne semmi baj, ha így volna, de nálam valamiért leblokkolt géniusza. Már induláskor belegondol a világ mélységeibe, s csak aztán adja be az induló oldalt. Erre mondhatná valaki: de öreg, neked egy régi szar telód van, az én xyz szupertelómon, -amit a sikeres kettes szakmunkásvizsgámra kaptam a fatertól- mint a villám! Hát mé nem veszel má egy jobbat, öreg?!
Válaszom röviden: csak. Hosszabban:Mert sosem onnan mértem az embert, hogy milyen ruhájaórájatelefonja van, hanem hogy mi van a fejében. Bár tudom, ez manapság már nem divat. „Cink” okosnak lenni. Helyettük a telefon okos. Meg azok, akik a végletekig kihasználják az ostobáját. „Ne menjünk ebbe bele, Teddy!”
Viszont ezek után már könnyedén elboldogul az ember, mert nem kell a beállítások széles skáláján mozognia, ilyenek ugyanis nincsenek. Ami van, az jól és egyszerűen működik. Vagy színes, vagy fekete-fehér. Először nem értettem, hogy miként lehet többoldalas dokumentumokat létrehozni, de csak olvasni kellett. Az automatikus dokumentum-szélérzékelést nem sikerült úgy beleintegrálni, hogy még én, az egyszerű felhasználó is megtaláljam,merthogy nincs is benne. De a manuális megoldás jól működik. Érdekes az az elgondolás is, hogy először tulajdonképpen egy sima fotót készít, s ha akarom, akkor később összevonhatom egyetlen pdf dokumentumba.
A programon belüli küldés-mentés-megosztás jól működik, semmi különös.
Hát… -bár háttal nem kezdünk mondatot- géniusz ide, géniusz oda, nálam ez a program 7 pontot ért el. Nem állítom azt, hogy rossz, de méretéhez képest túlontúl egyszerű, mondhatni fapados, s igencsak szétszórja magát a telefonon belül.

Harmadik „okosalkalmazás” a CamScanner.
A nagy letöltési számokra általában nem szoktam odafigyelni, de ebben az esetben elgondolkodtató. S végeredményben érthető is, mert a program jó, nagyon jó. Igazán értelmetlen lenne leírnom mindazt, amit a Play-en felsorolnak róla, mert nagy vonalakban helytálló.
A többitől eltérően a dokumentumok jelszavazhatók, megjegyzések is fűzhetők hozzájuk, melyek aztán kereshetők is.Tagok hozzáadása is megoldott, így a felgyűlt masszában még könnyebb eligazodni. Szöveges dokumentumok esetében használható az OCR technológia, ami a beszkennelt szöveges oldalon felismeri a karaktereket és szöveges fájlt (.txt) hoz létre. Na, nálam ez nagyon nem akart működni, de minden más ment, mint a karikacsapás.
A CamScanner profi alkalmazás. A három közül a legjobb. Tíz pontot nem kap, ezért 9 és fél-re értékelem.

A végeredmény felrúgja a logikát. Hasznos egyszerűségében, átláthatóságában nekem Mikhail Kuznetsov orosz programozó alkalmazása a Mobile Doc Scanner (MDScan) lett a legszimpatikusabb.

2014.02.04.

+