MojAndroid
(x) hirdetés

Bankbetét. Befektetés. Megtakarítás. Fo-lyó-szám-la!

Ezektől a szavaktól valami megmagyarázhatatlanul kényelmetlen, hideg érzés kerít hatalmába, kicsit olyan, mint anno a Villemosenergetika, vagy Elektromágneses Terek vizsgák előtt: az életem része, függök tőle, mégis fogalom nélkül vagyok, és esélytelen, hogy valaha megértsem, átlássam a szerkezetét.

A Villamosenergetika és az EMT okozta frusztráció persze már a múlté (hasonló, de nem összemérhető mértékű
frusztrációért ma a TOGAF 9.1 specifikációhoz fordulok), bankbetétem viszont sajnos ma is van. (Persze mint tudjuk annál, hogy van bankbetéted, csak az rosszabb, ha nincs.)

Úgyhogy letöltöttem az OBA Betétőr appot, és kiolvastam.

Az OBA appnak számomra két okból van létjogosultsága. Egyrészt Magyarország hírhedten analfabéta ország, ha bankbetétekről, megtakarításról (és, teszem hozzá: hitelről) van szó. Számunkra a pénz az vagy ingyen van, vagy a finánctőke karmai konkrétan lopják ki a zsebünkből, szóval némileg sematikus az ábra. Ez főleg abból adódik, hogy fogalmunk sincs, miből épül fel egy banki konstrukció, milyen köteezettségek, garanciák vannak a háttérben. Szóval nem árt, ha a zembereknek a lehető legtöbb csatornán rendelkezésükre áll a könnyen elérhető, érthetően csomagolt információ a bankvilágról, illetve annak minket érintő aspektusáról. Másrészt Magyarország, hát hogy is mondjam politizálás nélkül, nem áll manapság a helyzet magaslatán bankrendszerileg. Talán bankok Ciprus szerűen beborulni nem fognak, de ez nem jelenti azt, hogy nem érdemes tudni, hogy mi van akkor, amikor mégis. Hova lesz a bank? Hova lesz a pénzem? Ki garantálja, hogy oda lesz, illetve pont hogy nem lesz oda? Mennyi lesz oda?

Enter OBA.

Az OBA egy csodálatos TLA, az Országos Betétbiztosítási Alap rövidítése. Az ő feladatuk a banki betétek biztosítása, vagyis hogy ha egy bank beborul, az ügyfelei ne veszítsék el mindenüket. Nem kell sokat agyalni rajta, hogy ez aztán hogy erősíti az egész pénzpiac stabilitását. Ez persze leírva egyszerű, de gondolhatjátok, hogy nem az. (Házi feladat: belegondolni.)

Az OBA Betétőr app a lehetőségekhez képest egyszerűen, olvasmányosan vezet be minket, felhasználókat (és betéteseket) a betétbiztosítás világába: mi az az OBA, mely pénzintézetek a tagjai, kit védenek, hogyan – gyakorlatilag GyIK jelleggel az összes olyan kérdés, ami nem Közgázt végzett emberekben felmerülhet. Így aztán mobilon, akár villamoson utazva, vagy (pun intended) banki várakozás közben okosodhatunk.

Hasznos kis app ez, én a magam részéről általánosságban is hasznosnak tartanám az ilyen és a hasonló tudásforrások felkeresését!

2013.12.19.

Ezeket már olvastad?

+