MojAndroid

Nagyjából 1 éve merült fel bennem először, hogy válthatnék iOSre Androidról. Pontosan emlékszem, mert vártam, hogy mit mutat be az Apple és mit a Google. Akkoriban éppen nagyon elegem volt bizonyos dolgokból. Többek között abból, hogy nincs mentés, ha normál felhasználó az ember. Ez egyébként régóta vesszőparípám, anno az Android Superguide nevű kiadványban is a mentést emeltem ki.
Az iPhone 5 nekem tetszett (a 4-4s szerintem ócskán néz ki, de ízlés dolgában…) és végre a képernyő mérete is nőtt. Az iOS 6 viszont akkori és mostani véleményem szerint is ipari hulladék egy Android 4.2-höz képest, amivel a Nexus 4 érkezett. Ezzel el is dőlt számomra a kérdés anno, aztán történt néhány dolog az elmúlt évben.

Az okokról
Számomra az Android 4.2, 4.3 és 4.4 csupa olyan dolgot hozott, amit elvártam vagy ami nem érdekel. A teljesítmény javítását elvártam és el is várom. Ez alap és örömmel nyugtázom, ha az elvárásaimat hozzák.

Tök jó, hogy a vanilla billentyűzet is tud már swipe-ot, csak éppen az angolon kívül egyetlen nyelven sem. Akkor ez mire is jó? Igen, vannak alternatívák (én vagyok az a csávó, aki anno emiatt megvásárolta drága pénzért a slideIT keyboard, aztán mikor jobb lett a Swiftkey, akkor meg azt), de ugye ez lett eladva, mint fejlesztés.
Aztán ott a Google now. Nagyon cuki és tényleg figyelmesen ajánlotta fel mindig, ha valamire az asztali gépen rákerestem, sokszor tényleg jó volt egy koppintással elindítani a navigációt, az áhított címre, de nagyjából itt ki is fújt. A buszmegállókat kb csak GPS-el volt hajlandó megemlíteni, az időjárásra meg kinek nincs widget a telefonon? Ha egyszer valamire nyomtam elvetést, miért adja fel újra? És újra? És újra? Ellenben hiába mondtam neki, hogy a kedvenc csapatom az FC Barcelona, a New Orleans Saints és a New York Giants, ezekről nem adott információt soha. Hiszen ez US only szolgáltatás. Ahogyan a Google Now 75%-a. Köszi srácok a fejlesztést, de erre azt mondom, hogy nem kaptam semmit.
Auto kiegészítés a tárcsázóban? Ejha, kb 3x használtam.
Profilok csak táblagépek számára, telefonon értelme sem lenne. Viszont mivel tabletem nincs, ez is semmi.
A Bluetooth LE jó dolog, de nem ettől merül a telefon…
OpenGL ES 3.0, Virtual Surround Audio: olyanokkal nem játszom, nem érdekel
DRM, illetve Africaans, Amharic, Hindi, Swahili, és Zulu nyelvek: hurrá
Az értesítési sávról elérhető gyorsbeállító panel viszont imádom dolog. Persze, hogy voltak eddig is megoldások, de a gyári az igazi, ráadásul nekem tetszik is.

A grafikai megújulás szerintem parádés. Imádom ahogy az Android változott a 4-es verzióval és azóta egyre harmónikusabb a kinézet és remek a használhatóság (pl az új óra beállítási rendszer egy univerzumot ver rá az ócska iOS megoldásra, ami 6 éve ugyanaz, csak mindig más skint kap). De mit is kaptunk igazából az elmúlt 1 évben Android oldalon? Ha kivesszük a csomagból Matias Duarte alkotásait? Én a magam részéről túl keveset. Túl sok a US only. Túl sok, ami hiányzik, ami nem valósult meg, ami probléma. Értem, hogy a Google számára fontosabb az erőforrásokat a Google Now-ba tolni és az amerikai piacot küldeni ezerrel, de én nem ott lakom és nagy ívben teszek rá, hogy odaát milyen jó Android felhasználónak lenni, ha ebből én semmit nem kapok. Igen, megjött a Google Music, de ez nem Android feature. Én pl boldogan használom most is, pedig az Androidos telefonom szervizben van…

Amit viszont szerettem volna, amit a felhasználók szeretnének, az nincs, azt nem kapunk:
Mentés. Titanium backup pl 10-50 millió letöltés között. A PRO, elég magas áron fizetős verzió is 500e illetve 1 milla letöltés között van. Most nem nézem végig az összes root vagy géppel összekötős root nélküli backup megoldást, de mondhatjuk, hogy népszerű dologról beszélünk. Most tehát az van, ha egyszerű felhasználóként Androidról Androidra váltasz, akkor jönnek a névjegyek, naptár stb illetve letölti újra az alkalmazásokat. Hurrá. És az ébresztések? És a fényképek? A 400 csillagos Angry Birds (mondjuk ez pont rossz példa, mert a Rovio ezt megoldotta, de ezt sem a Google)? Bármi, ami valóban érdekel? Lehet újra beállítani, újra kell kezdeni mindent vagy egyből hekkelni.
A nyomorult akku töltöttség jelzők még úgy is előkelő helyen vannak a Play-en, hogy több gyártó ezt a lehetőséget adja alapból.
Sorolhatnám napestig, de inkább maradjunk annyiban, hogy a Google sok mindent adott az elmúlt 1 évben, csak olyasmiket nem, amire a felhasználók többsége vár. Pedig ha valaki látja az igényeket, az a Google. Szerintem teljesen jogos elvárás tőlem, hogy pl ha lecserélem a telefonomat, akkor onnan tudjak mindent folytatni, ahol abbahagytam ez előzőn. Ezt egy Huawei tudja. A többi gyártó meg kb nem. A vanilla Android sem. Persze, van pl. a Samsung féle KIES (azért életfogytiglant adnék a fejlesztőinek), de az csupa olyasmit ment, ami a kutyát sem érdekel, mert vagy a gmail sync vagy egy dropbox sync automatikusan megoldja. Na most mi marad megoldásként? Android SDK telepítése (apóca, az SDK azt jelenti, hogy software development kit. Ha én felhasználó vagyok, nekem ehhez mi közöm? Értjük, ugye?). Vagy root. Ha meg rootolva van a készülék, elvileg ugrik a garancia stb, de igazából ezzel is foglalkozni kell. Mert kell. Mert ha van root, akkor pl van backup. De ha root van, akkor nincs OTA. Akkor OTA előtt unroot és utána vagy sikerül az OTA vagy jöhet a factory image. Remek móka, szórakoztam ezzel eleget.
A frissítés szintén nincs megoldva. Nincs egy olyan mag, amihez nem kell hozzányúlni, amire lehet építeni. Minden gyártó belenyúlkál, aminek a vége az, hogy most, mikor a 4.4 megjelent, végre elindultak a 4.3 gyártói frissítések. A trollok kedvéért közlöm, hogy ettől ez még nem fragmentáció és nem olyan probléma. Én arról beszélek, hogy egy adott Android verzió újdonságainak bejelentése után 3-6 hónap múlva jut el a nem Nexus felhasználókhoz. Ez így nem jó.

Aztán ne felejtsük el, hogy kik hagyták el a Google hajóját. Hugo Barra (Vice President, Android Product Management), Jean-Baptiste Quéru (AOSP leader) és azt sem, hogy mindennek meg van az oka. Előbbinél még némi szerelmi háromszöget dobott fel a sajtó, de jó eséllyel inkább volt ez szakmai döntés a részéről. JBQ pedig megunta ami a nyitottsággal történik és ezt kerek perec meg is mondta, aztán balra el. Ehhez gombolnám ide, hogy a Google Experience launcher ugye Nexus 5 only. Lehet, hogy egyelőre, de eddig ez nem volt szokás. Az átlátszó értesítési és navigációs menü szintén. Az sem volt szokás, hogy az új verzió bejelentése után hetekkel nincs OTA az előző modellre. Az sem volt szokás, hogy egy ma is bőven középkategóriás telefont (Galaxy Nexus) a 18 hónapra hivatkozva kihagyjon a frissítésből a Google. Ami azért is fájó, mert az a készülék alig valamivel lassabb, mint egy Nexus 4, a kijelző meg ugyanaz és még RAM is van benne elég.

Továbbra is csalódás és fájdalom, hogy a Play devices – azaz eszközök – része még mindig nem elérhető Magyarországon. Imádom, hogy van Google Music, de én nem akarok külföldről szerezni Nexus 5. Nem akarok szürkeimportot. Nem akarok szolgáltatóit, én a Google-től akarom megvásárolni és azt akarom, hogy a garanciámat is ők és úgy intézzék, mint a világ szebbik felén.

Végül, de nem utolsó sorban: Számomra az ideális méret a Samsung Galaxy S II volt. Talán egy picit lehetett volna kevésbé széles és picivel rövidebb, de egyébként az hibátlan. Szóval a Nexus 4 nekem már sokszor kényelmetlen volt és a Nexus 5 még nagyobb, meg úgy általában ez megy folyamatosan. Nekem meg nem kell nagyobb készülék! És mivel csak a vanilla Android szeretem, a Nexus az egyik választás, a másik meg a CyanogenMOD és ott tartok, ahol kezdtem. Én ezzel nem akarok foglalkozni. Itt egy hölgy szedte össze, ő miért váltott vissza. Egyetértek a váltás okaival, kivéve Instagram. Az annyira nem érdekel, hogy már a felhasználómat is töröltem hetekkel ezelőtt.

iOS
Az Androidot a mai napig jobb operációs rendszernek tartom szolgáltatások terén, mint az iOS-t és az Apple legnagyobb húzása az lenne, ha engedélyezné a 3rd party billentyűzeteket, mert akárki, akármit mond, a vanilla Android billentyűzet is fényévekkel jobb, mint a gyári iOS és egy Swiftkey-Swype kombóval összehasonlítani is felesleges. Pocsék, bűn rossz.
Az iOS 7 viszont frankó. Tudom, hogy az old school iOS felhasználók nem szeretik, de az ő ízlésük számomra nem mérvadó, mivel az elmúlt 3 évben egy elavultan kinéző, csupa nehézkes megoldással bíró operációs rendszert ajnároztak…
Ellenben elkezdtek beszivárogni Androidról jól ismert megoldások a 6-os verzióban és a 7-esben meg még több. Ami ugyan másolás, de ez engem nem érdekel. Részemről a szabadalmi trollkodást károsnak tartom az emberiségre és a fejlődést az fogja vissza, nem a másolás. Ha valamit jól csinálok és én csinálom a legjobban akkor mindegy, hogy a másik mit csinál hasonlóan, de rosszabbul. Nekem ott a lehetőség, hogy fejlesszem a dolgot és így az élen maradjak folyamatosan.
Lett command center. Ez kb ugyanaz, mint Androidon, ízlés kérdése. Lett rendes értesítési sáv és lett végre rendes, modern kinézet. Bár, itt jegyezném meg, hogy az agyon dícsért egységes iOS-en simán a régi billentyűzet layout jelenik meg néhány alkalmazás alatt. Nem is értem, hogy engedhetnek ilyesmit… A logikus beállítások menü pedig sok minden, csak nem logikus. Aztán adottságként kell elfogadni, hogy a tárcsázónak van hangja. Ha nem akarod, akkor telefon némítás. Pont. Ennyi, snitt. Sorolhatnám reggelig, de maradjunk annyiban, hogy az iOS nem logikus, kesze-kusza beállításokkal rendelkezik és csak annak tűnik logikusnak, aki ezen nőtt fel. Jelenleg gyári csengőhangokat, jelzéseket és háttérképeket használok, mivel még nem volt érkezésem rákeresni a neten, hogy a fenébe lehet sajátokat csinálni, használni. De fogadást kötnék rá, hogy valami nyakatekert módon.
Nem akarom az iOS részt tovább ragozni, az Android a jobb operációs rendszer és kész. De akkor miért? Azért, amit az Androidos bekezdésben írtam és azért amit a következőben fogok.

A végső lökés
Elég “sokat” kellett várni az Android 4.4-re Nexus 4-en, de akkor is csak factory image jött, OTA a mai napig nincs. Feltettem az elsőt. Aztán meglepődtem. Se új launcher, se új kinézet (átlátszóság), se semmi (szóval már Duarte úr munkájából sem kap mindenki, csak aki új Nexust vásárol?). A teljesítmény megint jobb lett, de mondtam, ez elvárás, nem extra. Aztán mikor kijött a második, javításokkal, gondoltam felteszem azt is. Na ebbe pusztult bele a Nexus 4 (frissítés után nem indult el). De annyira, hogy se kép, se hang, se bootloader. Szerviz, főpanel csere. Mivel a készülék garanciális, ez ingyen van. De ha ezt egy hónap múlva csinálja, akkor 55 pénzt kértek volna, amennyit a telefon jelenleg ér. Hogy a 64 bites windows volt a gond (mivel a Mac az első 4.4 frissítés óta megint nem ismeri fel) vagy a root vagy esetleg csak simán így jártam / elfáradt valami, nem tudom és már nem is érdekel.

Elmondom szerintem hogy kell kinéznie egy frissítésnek, mentésnek, visszaállításnak: Apple iOS módra. A telefon wifin magától letölti a frissítést és nekem szól, hogy van egy ilyen, akarom vagy sem. Aztán ha akarom, megcsinálja. Ha meg másik telefont veszek, akkor az első kérdése az legyen, hogy tiszta lappal vagy iCloudból akarom-e visszaállítani és onnan folytatni, ahol 3 perce az előzőn abbahagytam.

Szóval az elmúlt év folyamatai után (Android rossz, iOS jó irányba fordulása) a telefon szervizbe kerülése adta meg a végső lökést. S mivel előtte 2 nappal megjelent a Google Music iOS-re, már csak a billentyűzet maradt igazi probléma számomra, de azzal meg együtt tudok élni, max nem írok telefonról több blogbejegyzést.

Végszó

 • Milyen iPhone vettél? iPhone 5. Az 5S ujjlenyomat olvasója és a ki nem használt 64bit nekem nem ért meg egy forintot sem. Az 5C pedig egy rossz vicc. Megfogtam és “sikítva dobtam el”, bocs ha ezzel megsértettelek. De inkább vegyél 5 (amíg még kapható), mint 5c.
 • Van rajta tok? Jelenleg nincs. Terveim szerint ez így is marad. De mivel a telefon széle vágja kicsit a kezemet, emiatt lehet, hogy végül veszek valamit, aminek le van kerekítve a széle. Vagy megtanulom máshogyan fogni a telefont… :)
 • Melyik a jobb operációs rendszer? Android. Kényelmesebb, egyszerűbb, átláthatóbb, egységesebb és itt most a vanilla Androidról beszélek (iPhone tulajdonos láttam már/próbáltam már Samsungot, Sonyt, HTC-t stb kismókusok hagyjanak lógva)
 • Melyik a jobb ökoszisztéma? iOS. Én tőlem éhen is halhat az itunes, marad pl. a Google Music. De ettől még az ökoszisztéma jobb. Megveszed, bekapcsolod, használod. Ha újat veszel, ha szervizben cserélik, bármi van. Nem nyúlsz hozzá, nem kell vele foglalkoznod, csak úgy működik. Én pedig konkrétan ennyit akarok foglalkozni a telefonommal. Nem akarom fórumon megkeresni, hogyan kell már megint rootolni az új verziót, hogy legyen mentésem. Nem akarok képben lenni ezzel. Van jobb dolgom is. Tényleg. Szeretek olvasni, a szabadban mozogni, szeretem a barátnőmmel tölteni az időt, de még 10 perccel többet aludni is jobban szeretek, mint azt olvasgatni, hogy megint milyen root kell és hogyan tudok frissíteni jól.
 • Milyen volt váltani? Ha nem zavarnak a megkötések, babapopsi sima. Ha zavarnak, utálni fogod. Én egyelőre nem bántam meg, de messze van még a vége
 • Mi hiányzik? A beállítások menü, a logika, az olcsóbb és/vagy ingyenes alkalmazásbolt illetve maga a Play!
 • Mi nem hiányzik? A készülékkel való foglalkozás. iCloud szinkron bekapcsolva, engem ez ennyire érdekelt. Majd ha váltok vagy szervizeltetek, akkor a visszaállításra koppintok és slussz.
 • Mi zavar a legjobban? Az, hogy az egysejtű “hát ha van egy ájfónod, akkor az más, akkor van egy ájfónod” istenbarmai azt hiszik, egyívásúak vagyunk. Pedig konkrétan szerencsétlen ipari hulladéknak nézem őket.
 • Most akkor Androidos vagy almás vagy? Én a vásárló vagyok. Ezt már akkor megmondtam, mikor Nokia 5110-et vettem, 6110 helyett (mert a 6110 dizájn és akku nem érte meg a majd dupla árat). Most is ezt mondom. Azt veszem, ami jobb nekem. Én a pénzemmel szavazok.
 • Google Play vagy Apple Appstore? Google Play. Az alkalmazás, a webes felület, kb minden 10x jobb. Pl iOS-en az updates alatt keresgessem mit töltöttem le? És ott van az összes a not on this device vagy mi alatt? Meg amúgy angol nyelvű? Hát hogy néz ez ki? Miért nincs in game videó az appoknál? Ezen dolgozni kellene srácok. Sokat és mostanában, mert ez botrány gagyi. A Play évekkel van előrébb.
 • Van már almás sztorid? Igen, van. Az Apple ID jelszóváltoztatásnál tudni kell a válaszokat a biztonsági kérdésekre. Mivel én vagy 4 éve csináltam az ID-mat, nem emlékeztem semmire. Na ilyenkor szokott lenni probléma máshol. Én csak tárcsáztam egy 06-80-as számot, kb 2 perc alatt egy segítőkész ember vette fel, kérdezett ezt-azt, temporary PIN, sorozatszámok stb majd megoldotta a problémámat. Na ez kiszolgálás.

Hosszú lett, de legalább zagyva is. Az a baj, hogy igazából erre rá kellene szánni egy napot és úgy megírni rendesen. De ez nem fog megtörténni. Sokszor akart már feljönni a büfi, twitteren csepegtettem is, de nem írtam meg soha. Most pedig lehet, hogy kihagytam sok dolgot, de a lényeg szerintem átjött. Ha kérdés van, jöhet. Amire tudok válaszolok. iOS userek meg esetleg betolhatnák kommentbe, hogy hogyan lehet saját csengőhangot és háttérképet a telefonra küzdeni. Méghozzá a lehető legegyszerűbb módon.

Mind a két oldalnak van jó és rossz tulajdonsága, azt kell mérlegelni, kinek, mi fontos. Én egy fél napot el tudnék azzal tölteni, hogy elmondom miért jobb az Android, vagy miért jobb az iOS vagy miért rosszabb egyik a másiknál. Maradjunk annyiban, hogy választás kérdése.

Én így választottam az elmúlt 15 évben:
Nokia 5110
Nokia 6110 (ez már céges volt, nem fizettem érte)
Nokia 6210
Nokia 6310
Nokia 6230
Nokia E51
Samsung Galaxy Spica
Samsung Galaxy S
Samsung Galaxy S II (cyanogenMOD)
Galaxy Nexus
Nexus 4
iPhone 5

A képet nekik köszönjük.

2013.11.21.
 • barcaxavi

  Ezt a “én nem akarom fórumokban keresgetni a megoldásokat…nem akarok plusz időt rászánni a telefonomra” indokot immár sokadjára hallom. A válasz még mindig ugyanaz: Attól amiért valamit lehet, még nem muszáj!

  • ripthestage

   Ha mentést akarok, muszáj. És itt a probléma. De ha azt mondod nem, akkor azt mondom válassz egy bármilyen nem Huawei telefont és csinálj róla mentést. Root és Android SDK nincs, mert mind a kettőhöz olvasni kell + szarakodás. Na mutasd :)

   • sgtGiggsy

    Igaz nem a Google megoldása, de van root nélküli mentés, amihez nem kell az Android SDK-t telepíteni. Helium App Sync and Backup. Én például ezzel költöztem át az X10-esemről a rootolatlan S3-ra. Jó, ehhez is kell a PC, amire telepítened kell egy programot, de attól még tényleg olyan egyszerű, hogy egy egybites user is képes lenne rá. Egyrészt igaz, hogy nagy hiányosság ez a Google részéről, másrészt a telefonváltás nem mindennapos dolog, hogy annyira sokat számító problémának lehessen nevezni a tisztességes backup hiányát, ami miatt megéri platformot váltani (és elveszteni miatta a már megvett alkalmazásokat) IMHO…

   • lovassrobi

    Helium:egyszerű és nem kell hozzá root sem és SDK sem. Bár bizonyos típusoknál nem működik. És ez a lényeg: iOS-t futtaó készülék nincs sokféle de Androidot futtató Smartphone annál több…

    • farrvince

     Nem kell sok, 1 kell ami jo!

 • Puck

  Azok alapjan amit felsoroltal igen egyszeru akkor az en ervem is, nem akarok kuzdeni, csak egy mukodo telefont akarok megfelelo aku idovel. Nem erdekel, hogy milyen regi a rendszer, ha mukodik, oszt ennyi. Az tok szep, hogy nem akarsz sokat foglalkozni a telefonnal, de ezek szerint megis teszed, ha mar ennyit irsz rola. Valahogy olyan erzesem van, hogy flamenek indult ez, de tudtad te ezt jol hiszen ez egy ilyen tema, leirtal egy szubjektiv dolgot amire most varod a valaszokat madj neki messz azoknak akik nem ertenek veled eggyet, mert teged ugysem erdekel mit mondanak masok. Kivancsi leszek milyen harcok jonnek elo.

  • ripthestage

   Én ugyan nem. Pont ezt írtam a cikk végén. Mindenki azt vásárol, amit akar. Tőlem aztán meg pláne. Én azt írtam le, ahogyan én látom. Kommentelni, blogolni itt mindenkinek lehet. Sőt, ha értelmesen van megírva, a srácok ki is teszik a főoldalra.

   • Attila Bárdi

    Szia Atesz,

    en mindenki erveleset el tudom fogadni. Meg ha max annyi csak, hogy tetszett a spacegray, vagy hogy mert csak.
    A kollegaimnal megtapogadtam ez iphone-t amikor kijott az 5-os, es gyorsan menekultem vissza az Androidhoz.

    Ez az iPhone – Nexus vita pont olyan, mint arrol vitazni, hogy melyik szin a szebb! Vagy az en anyukam foztje a jobb, vagy a Tiede? Kinek mi jon be.

    Szoval sok sikert az uj keszulekhez, remelem bevaltja a hozza fuzott remenyeidet!

  • Attila Bárdi

   “Jelenleg gyári csengőhangokat, jelzéseket és háttérképeket használok, mivel még nem volt érkezésem rákeresni a neten, hogy a fenébe lehet sajátokat csinálni, használni.”

 • Andrew

  Családban van Ipad is, meg Android készülék is, azt kell mondjam, sikítófrász tört ki az Ios zártságtól, ettől függetlenül böngészni, levelezni, felesleges időt elb@szni azzal is tökéletesen lehet. És úgysem nyerhető az a verseny, hogy melyik a jobb. Mindenkinek az, amelyikkel elégedettnek érzi magát.

 • Krisztián Kovács

  Összefoglalnám az indokaidat két rövid mondatban, miért is váltottál:
  1. Nincs teljeskörű mentés
  2. Beledöglött a frissítésbe a Nexus, és szervizbe kellett vinni.

  A második az nem érv ugye, mert azért ez nem egy jellemző dolog (legalábbis nem hangos tőle a net)
  Az első az viszont jogos, engem is bosszant (van ios és android is a háztartásban). De a legutóbbi restorekor arra jöttem rá, hogy igazából csak a játékállásaim azok, amik nem felhőben tárolódnak…de a game services terjedésével az is meg lesz oldva.

  Viszont ha újraolvasod a cikket, akkor szerintem egyetértesz velem, hogy sokkal több érvet soroltál fel az android _mellett_ mint ellene…

  • ripthestage

   Szándékosan tettem így. Ahogy írtam, jobb rendszernek tartom az Androidot. Androidon viszont baszakodni kell a mentéssel és ebből nekem elegem van. Nagyon. Én ezt befejeztem. Egyébként ha az Android 5.0 mondjuk egy iCloud szerű mentéssel jön, szerintem vissza fogok váltani. Bár ehhez az is kell, hogy ne legyen lapát méretű a következő Nexus.

   • Drusantia

    Áh Heliummal lehet mentenii root és minden egyéb nélkül is, nézd úgy, mint egy androidos iMittoménMiADesktopAppNeveTalánTunesCsináljaEztIs-t. Ha már rootolva is vagy, akkor van olyan megoldás ami egy darab alkalmazás root joggal, és felhőbe egy az egyben beállításokkal, minden adattal együtt minden (vagy csak a kiválasztott!) appokat feltolja felhőbe, tök ingyen van egyébként. Onnan aztán tudod fel-le pakolni, uninstallált appot visszavenni, full restore, minden amit akarsz. Szóval nem kell sdk, nem kell szenvedni. Attól, hogy nem ismersz megoldást, attól még létezik. Sajnálom, hogy sokat szoktál szívni ilyesmivel, mert elég kellemetlen dolog ha az ember fél vagy kényelmetlen megoldásokra kénytelen támaszkodni.
    Azzal egyet tudok érteni, hogy azt választod ami kényelmesebb neked, bár én eléggé úgy látom, hogy egy olyan rendszerből ahol minden t testre tudtál szabni (tekintsük egy kényelmes fotelnek) átültél egy olyanba, amit könnyen lehet menteni (minden nap használt funkcionalitás ez! *sarcasm off*), viszont kényelmetlen, legyen ez pl egy iskolai fa-szék (direkt kötőjellel írtam :P).
    Pont ezért nem térnék át soha iCuccokra, de ez meg az én személyes preferenciám.

    Különben (nem kötöszködni akarok, csak nem értem) mért van ez a nexus meg vanilla android mánia? Nekem az utóbbi két készülékem (telefon: Note 2, tablet: Note 10.1 2014) Samsung. Rengeteg nagyon hasznos alkalmazás van rajta, ceruza, tök jó jegyzetelni, csomó olyan programot adnak ami tényleg mérföldekkel jobb, mint ami össz jön a vanilla androiddal, és egy csomó mindent nem kellet külön a playről leszednem (plusz hát egyéb extra szolgáltatások, mint 50GB dropbox, éves előfizetés Evernote-ra, stb) is kedves dolgok. :) Lehet mondani, hogy van köztük mondjuk 2 app, amit sose fogsz használni, és nem tudod leszedni, mert system appként van felrakva (roottal le lehet btw), de őszintén, nem elfér? Ezeken a gépeken még ha fut is, elfér, meg se hatja. Most csak ezért lemondani a többi jóról és vanillázni… Az már csak egy plusz, hogy van pl Samsung Link (telefont streameled pl a tv-re meg egyebek), hogy rengeteg mindent automatikusan szinkronizál samsung cloudba (pl az összes jegyzeted, contactok, smsek, háttér, stb). De mint írtam vannak full mentő megoldások is, ingyen, playről.

    Szóval én egy kicsit eltúlzottnak érzem ezt a reakciót (a váltást), és szerintem inkább ez a szervizbe küldős eset volt ami tényleg meglökött efelé. By the way, samsungnál meg van az Apple-re köröket ráverő garancia? Egyik haverom (és kollégám) pl most cseréltetett a Note 2 (LTE)-jében kijezzől. Az általa megadott időpontban, az általa megadott helyre (ide a céghez) kijött egy emberke, 2 percet papíroztak, majd előszedte a szerszámokat, alkatrészeket és kicserélte nem csak a kijelzőt, hanem a panelt meg mindent (miért ne, ha már szétszedte, belülről totál felújította), adott egy ingyen gyári védőfóliát a telefonra és elment. Az egész kb 20 percig tartott.
    Szerintem nem véletlen, gogy az androidos telefoneladások kb. 3/4-e Samsung..

    Mindenesetre remélem bejön majd az iPhone, és nem érzed majd kidobott pénznek, mert annál nincs rosszabb, főleg ha azt nézed mennyi pénzről van szó.

 • LosBlancos

  Jó pár hülyeséget leírtál. Csak néhány:

  1. Már androidon is van mentés/visszaállítás, csak az appkészítőknek kéne beletenniük az appba.
  2. A Nexus 5 kiváltsága… Apple meg kiad egy 5C-t, ami szarabb, mint a sima 5… Jobb ez a fajta ösztökélés az új telefonra, mint, hogy egy LAUNCHER, amit kb mindenki kicserél, nem érhető el minden nexusra? Ne nevettess már, aki emiatt cserél, meg is érdemli.
  3. Google Now-t szidod, amikor SIRIre váltottál? Magadnál vagy? Google Now legalább tud magyarul, nekem megkeresi amit kell. Mondjuk, Én Real Madriddal kezdtem. :P Az meg, hogy amerika onlyzod a googlet… A legviccesebb dolog egy iphone-ostól.
  4. Érdekes, hogy az Androidnak jobb a felépítése, és mégis kb a semmi miatt váltottál… Téged nem érdekel semmi, de bedepizel, mert várni kell egy kicsit a frissítésre.
  5. Nem foglalkozol a telefonoddal, akkor minek neked okostelefon? Tényleg a te fajtádnak van kitalálva az iphone, nem is értem, mit kerestél androidon. Először fikázod, hogy zárul be a droid, aztán meg a nyíltságát szidod, mert te nem rootolsz, nem módosítgatsz… Jailbreak -> iphone root. ;) Ott se kötelező, itt se.

  Rengeteg ellentmondás van ebben az írásban, nem gondoltad át eléggé.

  • ripthestage

   Na kezdjük az elején. A fajtám az te vagy. Biológia… Itt azért már éreztem, hogy merről jöttél :D “A legviccesebb dolog egy iphone-ostól.”

   1) Tényleg van? Na mutasd, melyik API az. Egyébként meg rendszer szintű mentésről beszélek. Mindent ment, mindent visszaállít.
   2) és akkor mi van ha kiad egy 5C-t? Közben meg kiadta ugyanazt az iOS verziót iPhone 4, 4S, 5 és 5C verzióra, mint az 5S-re. SZóval hol itt az ösztökélés?
   3) nem váltottam sehova. A Google Now != siri. A Google now a kereső. A Google voice command = Siri. Google Now amúgy van iOS-re is. Szar itt is, ott is. Mivel nagyrésze nem használható US-en kívül.
   4) valóban semmi nem érdekel. A hócipőm tele van azzal, ahányszor frisítettem kézzel vagy rootoltam egy telefont mert mentésre szükségem van. Mert nekem ez munkaeszköz is.
   5) látod, itt mutatkozik meg, hogy mennyire nem értesz semmit. Okostelefon nem azért kell, hogy az ember buzerálni tudja, hanem azért, hogy elérje a szolgáltatásokat.

   Én úgy érzem benned van ellentmondás, nem az írásomban.

   • Saboteur777

    Csak néhány ponthoz szólnék hozzá:

    2) Nem ugyanazt adta ki, nézd csak meg ezeket a táblázatokat:

    iOS 7: http://www.cultofmac.com/231632/the-ultimate-ios-7-compatibility-chart/
    iOS 6: http://support.apple.com/kb/ht5457

    3) Érdekes, nálam folyton 4-5 kártya figyel, ha esetleg úton van csomagom, vagy éppenséggel találkozóm lesz, akkor 6, vagy 7.

    4) És akkor most iOS-el és iPhone-nal nem fogsz “hekkelni”? Androiddal miért tetted? Mit csinálsz, ha esetleg valami hatalmas akadályba ütközöl, ami nem megoldható? Elkezdesz jailbreakelni és Cydiázni, vagy mi? Akkor az nem tök ugyanaz?

    Hosszas vonakodás után szántam rá magam egyáltalán arra is, hogy kinyissam a Nexus 4-em bootloaderét, és rendszert frissítsek rajta kézzel. Ja, természetesen a factory image-t tettem fel, ami elérhető, és már megkezdődött az OTA frissítés is. iPhone esetében iOS7-et már bétában bejelentették, de csak 4 hónappal később lett elérhető mindenkinek? Szerintem még bőven ezen az időszakon belül vagyunk.

   • ReWGeT

    Rendszerszintú backup root nélkül: Mybackup
    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.rerware.android.MyBackup&hl=hu
    felhőbe és sd-re is tud menteni

    • sgtGiggsy

     Ez a rész ugye megvolt neked az alkalmazás leírásából?

     “MEGJEGYZÉS: Az alkalmazások adatai/beállításai csak rootolt telefonról tárolhatók, vagy ha az alkalmazás kompatibilis a rendszerünkkel.”

 • pantomimes

  Ilyenkor nem rossz, hogy otthagysz több kifizetett appot a play storeban? Esetleg nem lehet egy olyan app gyártójánál kérni az adott alkalmazás fizetős verzióját ios alá amit már egyszer megvettél a play storeban?

  Ami engem összehasonlítás szintjén érdekelne az a kamera. Szeretek fotózni és nagy szívfájdalmam, hogy mobillal azért ez nehézkes, most egy N4 van nekem is, nem rossz, jobb, mint a közép kategóriás telefonoké, de nem érzem nagy durranásnak. Iphone 5 tényleg annyira jó ezen a téren, mint ahogy azt hirdetik?

  • ripthestage

   Sajnos az appok bukta. De igazából sokat nem kellett költenem, talán 15 EUR és asszem most már minden megvan újra, ami érdekel. Fotó? Majd meglesem. Ki sem próbáltam még :)

  • ripthestage

   Szerintem az iPhone 5 is pont olyan szar – mobiltól jó – képeket csinál, mint a Nexus 4. Itt egy tegnap esti fotó, vakuval. CSodásan beszínezte a fehér valamit valami rózsaszínnel, mi? :)
   mano.jpg

 • Zsolt Pinter

  Nexus 4 rootolva volt, és magadnak raktad fel a gyári rendszert, igaz? Mert az (kritikus) hibásan volt kiadva Google által:
  http://www.androidpolice.com/2013/11/20/developer-changelog-krt16o-to-krt16s-critical-bug-in-full-disk-encryption-explains-hotfix/

  Azért kérdezem, hogy én ne járjak így :D
  Egyébként megértem a váltásod okát. Nekem is elég lett a CyanogenMod-ból, (pure) Androidot pedig most kezdem csak kipróbálni. Remélem, egy ideig nem lesz belőle elegem.

  Amúgy szinte minden meg van már oldva azok közül amiket leírtál, de nem mennek pöccre, meg be kell őket kapcsolgatni, így ebben igazad van.

  • ripthestage

   Nincs megoldva a backup. Az a baj. Igen, rootolva volt és simán el tudom képzelni, hogy emiatt a bug miatt halt meg a telefon memóriája.

 • farrvince

  Szia. Csengőhangról csak annyit tudok mondani, hogy bemész a Csengőhang menübe és ott van 1 kis gomb (Áruház). Arra ráböksz és letöltöd amit akarsz! Gépről hogy kell fogalmam nincs, sosem probáltam! Nekem bőven megfelel a gyári is….
  Képet hogy teszel be háttérnek? iTunes Sync, letőltőd a netről, elküldöd emailben, iMessagen, MMS-ben, iCloud Photo Sharen, stb! Majd Beálítások, Fényerő és Háttér, Háttér, Filmtekercs, s kiválasztod, hogy melyik képed akarod látni a háttérben!
  Netről úgy töltesz le valamit, hogy hosszasan elérinted és mentés!

  Na most meg jöjjön pár dolog amiben nincs igazad! Az, hogy az iOS Beálítások menüje nem logikus egy vicc már bocsi! Csak 1 példa: Androidon ha meg akarod keresni a beállításokban a Mobil Adatforgalmat át kell rágd magad 2 almenün amig eljutsz oda! De ez csak 1 egyszerü példa. iOS-en minden fő beállítás kint van az első oldalon, s az Általános kivételével nincsenek almenük. Ezzel szemben Androidon egy almenü, abban még egy, abban még 4, azokban meg 2 és csak ott kapod meg amit kerestél! Az iOS Beállítások menüje nem logikus, hanem nagyon logikus és egyszerü.

  Másolások vannak az iOS 7-ben az Androidból… Nagyon nem álja meg a helyét, esetleg a Control Center az amit másolásnak lehet nevezni, de kb ennyi! S amugy ez sem másolás mert a Cydiában hamarabb volt Control Center mind az Androidon!
  Ezzen kívül az Android önmagában úgy jött létre, hogy lemásolták az iOS-t. Tehát az Apple önmagától másol lényegében.

  Play storeról meg inkább nem mondok semmit (Na jó mégis)… Az egy vicc kedves barátom. Tele tele szeméttel! Mivel is jobb mind az AppStore?? Semmivel! Ennyi!
  Play-en tucatnyi olyan app van hogy letöltöd és nem indul el, vagy egy Malware software. Számtalan olyan program van ami egy bughalmaz és rengetge olyan app van ami meg sem jelent Androidra, de valaki szorakozott és kitett egy appot azzal a névvel! (Pl Plants VS Zombies 2). Csak a Playben fordul az elő, hogy bejutnak olyan appok amik eleve nem is lehetnek Androidra, méghozzá PÉNZÉRT, s sokan megveszik a Google meg nem adja vissza a pénzt! Ilyen volt pl az amikor megjelent az iWork és az iLife meg az iMessage a Play Storeban, iPhones Screenshotokkal, s a Google 3 hétig hagyta a Storeban az Appot! Ilyen dolog még az is amikor rákeres az ember egy játékra és megvan 4-szer ugyanaz a játék.
  Kedves barátom, ilyen dolgok nincsenek az AppStoreban, nem is voltak soha! S az iOS 7-el kijött AppStoreban már a frisítésekkel sem kell foglalkozni, mert Automata lett… Ennyi!

  • ripthestage

   Fussunk neki újra. A control center, a lock screen értesítések, maga a notification center mind mind előbb volt vanilla Androidon vagy valamely gyártó kínálatában. A cydiás srácok pl a Samsungtól másoltak, ott volt előbb. A Play storeban valóban sok a szemét, de sok a szemét iOS-en is, csak más szemét. De én a store használhatóságáról beszéltem. Hogy nincs videó, hogy a screenshot gagyi, az alsó menü is gagyi, nem logikus helyen vannak a saját alkalmazások. Az iOS 7 flat design meg Android 4.x illetve WP7&8 egy az egyben. De ez engem nem zavar, ha nem másolták volna le ezeket a megoldásokat, most nem váltottam volna.

   • farrvince

    Szerintem a Play sokkal bénább még így az elmondottaid alapján is! Igen, van az “magyarul”, csak éppen Google Translate által :)) Ami egy vicc!
    Videoknak semmi értelme nincsen! Android Storeban egyáltalán nincsenek menük alul, nem hogy komplikált legyen, egy sincs!
    Ott jobbra balra kell huzigálni s azt sem tudod hol vagy éppen!

    Amúgy még 1 dolgot elfelejtettem. Miért is szar az iOS billenytyüzet?? Azért mert egy normális, egyszerü billenytyüzet amivel irni kell, nem pedig játszani (Mind a Swype meg hasonló szarokkal??). Szerintem meg az a szar billenytyüzet ahol nem az iráson van a hangsuj, meg a betük jó elhejezésén, hanem azon, hogy hogyan lehet komplikáltabbá tenni (Android)

    • Peter Bognar

     Mottó: “Only the sith deal in absolutes”
     A magyarítás a Playben a fejlesztő feladata, ha van olyan igénytelen, hogy translate-tel oldja meg, az őt minősíti. De legalább megvan rá a lehetősége. Ha angolul akarja hagyni, megteheti. Videó igenis kell, sokkal többet meg lehet tudni egy játék hangulatáról, jellegéről. A screenshotokból sokszor az sem derül ki, hogy milyen jellegű az adott játék, akció vagy stratégia…
     Az olyan, könnyen dezorientálódó egyének számára, mint amilyennek te is látszol, a mobil Play Store előzékenyen kiírja a felső sorban, éppen hol vagy, nehogy megártson a sok húzigálás.
     A billentyűzet választhatósága pedig elemi jog kellene, hogy legyen egy okoseszközön. nem csak Swype van a világon (bár én azt használom, pontosabban a SwiftKeyt), lehet ékezetes billentyűzetet is választani, vagy ott a Hacker’s Keyboard, amin Ctrl, Alt, Esc, meg kurzor is van. Arról nem is beszélve, hogy van aki úgy szeret egy tableten gépelni, hogy kétfelől a hüvelykujjával elérhesse a kétfelé osztott klaviatúrát.
     Ha nem kell az extra, mindig ott a gyári. Elég jó az Android alapbuillenytűzete, de még a gyári Samsung bill is elég kényelmes. De ha szeretnél változtatni, megteheted.
     A spellchecket meg kapcsold be legközelebb, egy szövegben két “ly” hiba elég kínos

     • farrvince

      A ketté választható billenytyüzet alapból benne van az iPad-ben! Ami a váltást illeti, nem látom mi lehet jobb mind az iOS alap billentyüzete! Nem kell ékezetes billenytyüzet hanem auto javítás kell, amit az iOS nagyon is jól tud!
      A kurzor meg CTRL, ALT, Delete mégis mi a francnak kell egy TELEFONRA??

     • ReWGeT

      te meg mi a faszért írogatsz egy android fórumra? takarodj már innen

     • rumcajsz

      azért, mert az iphone-os hórumból már elzavarták.

     • Asszem

      szerintem meg az ilyen beszólásokat hanyagoljuk, ha értelmesen kifejti a véleményét, ami nem egyezik a tiéddel, akkor ugyanolyan joga van kommentelni, mint neked.

      legalábbis én remélem, hogy ez itt egy Android Portál, ahol beszélgetni lehet, nem pedig egy Android Szentély, ahol csak leborulni a robot előtt.

    • Drusantia

     Igen, van az “magyarul”, csak éppen Google Translate által :)) Ami egy vicc!

     Nah. A fejlesztői felületen megadhatsz bármilyen nyelvű szöveget. Hogy arra sokan lusták, hát ez van. Egy értelmesebb magyar programnál ahol nem voltak lusták, biztos van rendes magyar leírás. A többinél meg mit vársz, hogy odaül iPista és lefordítgatja? Ilyen 100%, hogy az almánál sincs.. Ne vicceljünk már kérem.. :)
     Egyébként pl. engem ez annyira nem zavar, mert angolon használom a rendszert, nem is értem mért jó magyarul használni..

     Áh ne haragudj, de nincs idegem minden hülyeségedre reagálni. Látom, hogy egységsugarú user vagy, úgyhogy inkább rád hagyom. Szép napot :)

  • sgtGiggsy

   Szóval az iPhone-on a háttérképváltáshoz kell iTunes Sync, és három menünk kell keresztülmászni, mire eljutunk a megfelelő beállításhoz? És az Android a bonyolult? Ahol hosszan nyomod a főképernyőt, és már ott is van a háttérképváltás menüpont?
   És milyen két almenün kell átrágnod magad az Androidban a mobil adatforgalomhoz? Ha már trollkodsz, legalább hülye ne legyél! Beállítások és OTT VAN A KURVA KÉPERNYŐ TETEJÉN, hogy ADATHASZNÁLAT. Ennél egyszerűbb már nem lehetne…
   Cydia… mint írták már, mire a Cydia megjelent, a Samsung és úgy az összes főzött ROM tartalmazta (ilyetén formában nem lehet felhozni érvként, mert ha csak a fősodrot vesszük, ott is előbb került az Androidba, mint az iOs-be)
   És kíváncsi lennék, hogy mi az a sok tucatnyi app, amit az ember letölt a Play-ről, és nem indul el? Csak mert én ilyennel még az életben nem találkoztam, de igaz, én nem is foglalkozom bizonytalan forrású alkalamazásokkal.
   És az AppStoreban az iOs7-tel megjelent az automata frissítés? Tényleg? Az a funkció, amit a Google Play már másfél-két éve tud? Jippí!

  • Drusantia

   “Androidon ha meg akarod keresni a beállításokban a Mobil Adatforgalmat át kell rágd magad 2 almenün amig eljutsz oda!”
   Tévedés, Beállítások -> Adathasználat. Különben 4.3+ Jobban kategorizálták a menüpontokat tabfülekkel, még egyértelműbb mit hol találsz.

   “esetleg a Control Center az amit másolásnak lehet nevezni, de kb ennyi!”
   meg az értesítősáv, meg a lockscreen controlok, meg a.. hát nem ive wallpaper, mert nem tudták megoldani, de az a szar amit ha döntöd a telefont, odébbtolja 10 pixellel a háttérképet.. satöbbi…

   “Ezzen kívül az Android önmagában úgy jött létre, hogy lemásolták az iOS-t. Tehát az Apple önmagától másol lényegében.”
   Most mondtad, hogy nincs másolás. Akkor mégis van? Egyébként az android egy alapból nem is telefonra szánt operációs rendszer volt, amit a Google megvett, és átfaragta smatrphone-ra. Egyrészt köze nincs az iPhone-hoz, másrészt max hasonlít, mivel ugyanazt a funkciót látja el. Egy szövet és egy bőrkesztyű is kézfej alakú, a funkciója és felhasználása azért előre meghatároz pár dolgot. De ezzel is lehet trollkodni végülis, perelhet az ember a lekerekített téglalap miatt..

   “Play-en tucatnyi olyan app van hogy letöltöd és nem indul el, vagy egy Malware software”
   Persze, igaz, hogy átasik virtuális tesztelésen, szűrésen, és az összes malware-rel fertőzött androidos készülékre olyan oldalakról szedi be a kedves sóher tulaj moddolt appokat, amikbe belenyomják az ilyen kódrészeket.. Végülis mért dizetne az ember 200 forintot valamiért, ha ingen letorrentezheti “vírusosan” is? A playen nincsenek vírusok, törődj bele.. Ami óta létezik a play (illetve még akkor market volt), összesen talán 2 olyan alkalmazás volt, amiben volt káros kód, és azóta felhúztak már több védelmi vonalat is. Te tévedsz, Barátom.

   “Számtalan olyan program van ami egy bughalmaz és rengetge olyan app van ami meg sem jelent Androidra, de valaki szorakozott és kitett egy appot azzal a névvel! (Pl Plants VS Zombies 2)”
   Plants vs. Zombies™ 2 – Electronic Arts Inc (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ea.game.pvz2_na) //na=north america
   Plants vs. Zombies™ 2 – EA Swiss Sarl -ez az Electronic Arts svéd részlege (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ea.game.pvz2_row)
   Szerintem ennyit erről.

   “Csak a Playben fordul az elő, hogy bejutnak olyan appok amik eleve nem is lehetnek Androidra, méghozzá PÉNZÉRT…”
   Képzeld, még a Microsoft is gyárt androidos alkalmazásokat, nem is egyet. Pedig nekik ott van a Windows Phone… Jelenleg 18 db alkalmazásuk van fent.
   https://play.google.com/store/apps/developer?id=Microsoft+Corporation

   “a Google meg nem adja vissza a pénzt!”
   Van refund policy, csak rá kell kattintani és visszakaptad. Különben az almával ellentétben, nem a Google-től veszed az alkalmazásokat, hanem a fejlesztőitől, a play csak egy felület erre (mint az eBay).

   “S az iOS 7-el kijött AppStoreban már a frisítésekkel sem kell foglalkozni, mert Automata lett..”
   Világmegváltás! Androidban évek óta van automata frissítés. Sőt, apponként megmondhatod, hogy akarod-e, hogy frissüljön magától vagy nem.

  • Asszem

   “Androidon ha meg akarod keresni a beállításokban a Mobil Adatforgalmat át kell rágd magad 2 almenün amig eljutsz oda”

   Androidon kiraksz egy widtetet, státusz bar-ban real time látod az adatforgalmad és kapcsolod ki/be a mobilnetet.

   Milyen érdekes, hogy az iPhone settings értelmetlenségére én is mindig pont ugyanezt szoktam felhozni példának, ugyanis pont az iPhone-on kell sok menü mélységig benavigálni ahhoz, hogy lásd az adatforgalmad, ráadásul egy kis matekfeladattal is megörvendeztet, amíg összeadod a kettőt (le és feltöltés). Minden, csak nem egyszerű.

 • helixpomatia

  Hát, elég sokszor váltogattál telefont, ha a mentés ennyire fontos.
  A magam részéről, ha nem romolgatnék, eszembe se junta mentést használni. Készülékváltásnál: Jegyzet e-mail, telefonszám, jegyzet felhőben, más meg nem fontos. Angry birds-öt újra kell kezdeni…? 1st world problem.
  BTW, nagyon korrekt amit írtál, összehasonlításképpen, le a kalappal.

  • plumpy

   Na ezzel valahogy én is így vagyok… Kb a mentés volt az egyetlen problémája, bár ez is könnyedén megoldható. (Helium)
   Nem tudom, én sosem használtam Backupot. A képeimet adataimat SD kártyán tartom. Ok, tudom, Nexusok nem bővíthetőek SD-vel, kb ez az egy dolog van ami visszatart a Nexusoktól. Volt eddig Spica-m, Galaxy S, S2, most Xperia Z. SD kártya vándorolt egyikből a másikba, volt közben méretváltás, kártyaolvasóval egyikről átmásoltam az újra, azt mehet tovább. Nagy kaland. Én sosem éreztem problémának a mentés hiányát…

   Nameg ugye problémázik azon, hogy záródik be az android, erre átvált a legzártabb valamire a világon. Hmmm.

   farrvince, rajtad még most is csak hangosan röhögni tudok. Olyan szívesen adnék egy egy tockost mikor belelendülsz az ios ajnározásba. Csak jelzésjellegűt, hogy kussmá, kit érdekel a hülyeséged, ülj le egyes.

 • Sofian

  Már meg bocsáss de ez olyan mintha egy Handras cikket olvastam volna. Nem a tartalom, hanem a stílus tekintetében.

  • ripthestage

   Elég regén blogoltam, de azért van itt fent vagy 100 írásom. Mind ilyen. Akkor is ilyen volt, amikor azt sem tudtam, hogy handras létezik :)

  • farrvince

   Elég messze van ez a cikk Handrás minőségétől!
   Handrás is annak a példája, hogy az Apple a jobb réteget célozza meg! Handrás tud normális cikket írni, tud dolgozni és fel tud mutatni valamit, nem úgy mind a sok Androidos akinek csak a szája jár!

   • pantomimes

    Végre van itt egy troll, az androidosok nem tudnak dolgozni azért nincs pénzük iphonera :)) Imádom. Egyébként azt remélem tudod, hogy az előző kommentedben leírt elhejezésén szót nem egészen így kell írni.Vagy iphoneon nincs auto correct :) Na jó, befejeztem.

    • farrvince

     Nem erről van szó hogy nem tudnak az Androidosok dolgozni, de akkor viszont ne alacsonyitsatok le olyas valakit aki egy becsületes ember…
     Nem is iPhonerol írtam az ezelőtti posztom! Általában napközben a Mac-en netezek, csak este es mikor nem vagyok otthon használom a telefont mert amúgy jobb gépen!

   • ripthestage

    @farrvince Ja hogy te egy ilyen hülye vagy… :) Akkor részemről itt be is fejeztem veled.

   • edboyww

    Ez még iPhone-osként is hatalmas facepalm.

    • rumcajsz

     Nekünk csak ilyen tehetségtelen emberek jutnak sajnos: [H és A #11]

   • Drusantia

    Koma, havonta tudnék venni egy ip5-öt, ne mondd már :)
    Az apple a birka réteget célozza meg, beeeeeee….

    Most, hogy említettétek ezt a handrást (mondjuk a “handras” alapján valami latinos nem-is-tudom-mire gondoltam (“hándrász”, érted), rákerestem, kicsit beletekertem, és egy olyan cikket láttam ahol a monitor közepén a barátnője mellei szinte a számba lógtak. Hmm, igazi fogalmazó mester lehet az ipse :D

 • Ancen

  Szerintem játék mentésre legjobb a Helium.

  • ripthestage

   Amihez össze kell kötni géppel és gére installálni egy programot, ami amúgy Android SDK alapon működik. Vagy B verzió, root és akkor nem kell. Tehát ott tartunk, mint a cikk elején :( Ismerem ezt is

   • t.benedek92

    Ok géppel össze kell kötni, de amúgy a “there is an app for that” kijelentés itt is megállja a helyét. Nem olyan tragédia szerintem hogy egyszer rá kell dugni gépre a telefont. Nyilván jó lenne, ha lenne egy rendszer szintű megoldás erre, ami legalább olyan jó, mint a Titanium Backup.

    • ripthestage

     Meg nem minden típuson működik. Meg ha új Android verzió van, akkor vagy jó lesz vagy várni kell amíg update jön. Szóval ez így nem kerek. Ráadásul PC kell hozzá. Ami lehet, hogy nincs. Ja, és nekem pl MacBook van otthon, amivel össze sem tudom dugni jelenleg, mert a 4.4 óta megint nem megy. Így barátnő féle Windows kell, ha egyáltalán…

     • t.benedek92

      Az hogy nem minden típuson működik, az egy dolog… Engem nem érdekel, mert Nexuson megjelenés után mac 2-3 héttel kb minden fut. Mivel Te is írtad, hogy Nexuson kívül mást nem vagy hajlandó használni, így tárgytalan ez az érv (szerintem).
      Ha jól tudom, Mac-re is létezik virtuális gép amivel azért mennie kéne (bár ez eléggé ágyúval verébre kategória). Szóval jaahhh, ez így nehéz. Megértem hogy idegesít a dolog, de ami a cikkből lejön, az nekem egy elhamarkodott, indulatból meghozott döntésnek tűnik. (ettől függetlenül ez lehet, hogy egy hosszan érlelődő gondolat eredménye, a fejedbe nem látok bele :) ).

      A helyzetet egyébként átérzem, nekem is sok órám ment rá az appok újratelepítésére az évek alatt. Bár többnyire volt root, de nem mindig volt “raktáron” biztonsági mentés.

 • edboyww

  Sony-nál van backup, bár nem iCloud szintű.
  http://userguide.sonymobile.com/referrer.php?region=global-en&product=xperia-z1#!Using-the-Backup-and-restore-application.html
  Játékmentést lehet hogy nem csinál, de azt pont leszarom.

  iPhone egy jó telefon, használd egészséggel! :) (semmi irónia nincs a mondatban)

  • rumcajsz

   Motorolára is van valami, bár soha nem próbáltam:
   https://play.google.com/store/apps/details?id=com.motorola.migrate

   • ripthestage

    Igen, de appot a Sony sem visz át, meg a Moto sem :( És ez az egész tényleg bosszantó. Meg a moto csak moto és moto között. A Sonyt nem tudom, de tippre az is. Pedig a Google kb napok alatt meg tudná oldani. Ott a Drive, mondjuk +5GB tárhely a mentésnek és csókolom. Az infrastruktúrát meg mögé rakni se lenne nagy szám.

 • Bihari Kristóf

  A saját telefonom egy majdnem kétéves androidos (annakidején) flagship CyanogenModdal, de munkához (appteszteléshez) mindenféle iOS 7-re frissített iDevice-okat is használok.
  Azt kell mondjam, teljesen megértem, pedig elvileg szeretek hekkelni. :(
  Ha lenne Swiftkey-szintű billentyűzet és elég pénzem, komolyan megfontolnék egy ötöst.

  Egyetlen megjegyzés: ezt az átkozott “performancia” szót felejtsük már el, a magyar “teljesítmény” semmivel nem jelent kevesebbet!

  • ripthestage

   Lecserélve. Az a baj, hogy magyarul szinte alig használom, ez ugrott be :)

 • milu89

  Szia! Nekem csak két dolog tűnt fel az írásoddal kapcsolatban:

  1. Google Now: USA only. Akkor az iPhone mi? Vagy annál nem zavar?
  2. Androidnál nem akarsz fórumozgatni a root miatt stb… Ugyanakkor az iPhone-nál még a csengőhang/háttérkép beállítást is fórumozgatással, netes keresgéléssel találod meg.

  Persze megértem a döntésed, az érveid nagy részével is egyet értek. Sajnos úgy érzem a Google egyre kevésbé becsüli meg a júzereit. A lényeg inkább, hogy ugorj bele minden újításukba, ha 2-3 vagy több éves szolgáltatásod/eszközöd van…így jártál. Ma szanaszét hype-olnak egy telefont, holnap meg már nem megy rá az új android.

  Egy példa: Mikor a Nexus 7 megjelent nálunk, a csapból is az folyt. Megvettem az elsők között, mert tetszett, vanilla android, az update egyből jön stb. Ezzel ellentétben jó ideje semmi nem jött rá. Mindenhol a 4.3 meg 4.4-ről olvasok, de mintha az én tabletemről megfeledkeztek volna. Hát persze mivel megjelent az új Nexus 7 ami aztán most tényleg húdekirály… :D Köszi…

  Emellett pedig azt veszem észre, hiába erősödik a hardver, a teljesítmény csak minimálisan javul.

 • rumcajsz

  Kicsit szomorú vagyok, mert én bevallom élvezettel olvastam az írásaid, vártam, hogy egyszer majd újra aktív leszel, de ahogy látom erre a közeljövőben már nem sok esély van.

  A mentés/helyreállítás hiánya engem is zavar, és teljesen egyetértek veled, hogy ennek nem olyan megoldásnak kellene lennie, amit csak egy atomfizikusi diplomával rendelkező emberek tud végrehajtani (ADB, Helium). Szerencsére annyira nem zavar, hogy áttérjek iOS-re, mert annak a logikája egyszerűen nem nekem lett kitalálva. De sok sikert neked az “új életedben”.

  Apró pontosítás a cikkhez, hogy az átlátszó statusbar és a gombok megjöttek Nexus 4-re is, csak a frissítésben lévő Launcher az, ami nem tudja ezt. De ha lecseréled pl az új Apexre, vagy Novára (vagy a GEL-re), akkor már abban is élvezheted.

  • ripthestage

   Semmi sem zárható ki. Én a vásárló vagyok, még mindig. Ráadásul ha egyszer visszatérek, ott lesz minden megvásárolt alkalmazásom, szóval a váltás vissza még könnyebb lenne. Ehhez 2 dolognak kell teljesülnie:
   1) kisebb Nexus készülék (SGS2 a max méret, ami nekem kényelmes volt)
   2) iCloudhoz hasonló backup, szóval valami laza felhős megoldás

   A launcher cserével csak a launcher alatt lesz átlátszó, a lock screenhez módosítani kell a framework-res-t. Legalábbis utoljára XDA-n azt olvastam. És ez is a bajom. Hogy ez rendszer szintű dolog és kihagyták…

   Köszönöm, hogy olvastál, talán még írni fogok. Én pedig neked gratulálok, jól belevetetted magad!

 • Obe Jez

  A Tökéletes Rendszer az informatika Szent Grálja. A cikk szerzője ennek keresésére indult néhány éve, és most kalandozásának egy új állomására ért. Néhány éven belül megtalálja majd azt a rendszert, amivel tökéletes mentés készíthető, de nem lesz elégedett az ott található alkalmazások minőségével és tovább indul. Érdeklődéssel várjuk az újabb fejleményeket, de olvasóinknak annyit elárulhatunk, hogy hosszú út vezet a megvilágosodásig, a Tökéletes Rendszer ugyanis nem létezik.

 • Moór Dávid

  Nagyon jó cikk, tetszik, hogy lényegében pártatlan. Fanatikusan szeretni egy rendszert és mellette acsarogni egy másikra, mentálisan igen instabil hozzáállás. Majd kíváncsi leszek, hogy kiadós és aktív ISO élet után miről fogsz nosztalgikusan írni ;-)

 • Sándor Gecsey

  A cikkben az androidról írtakkal nagyrészt egyetértek. Nem örülök, hogy egyre zártabb a rendszer és hogy sok a US only feature. Személy szerint én sose vennék iPhonet, de nem is ez a lényeg most.

  Sokat vacilláltam én is a készülékváltáson. Mert zsebben hordom a telefont. Ezért is maradtam a Nexus S-nél sokáig. Amíg volt rá gyári frissítés, azt használtam, majd CM-et. Ez utóbbi annyira bejött (kb. 2x-es sebességre gyorsult a cucc), hogy a választásnál a hivatalos CM támogatás volt a legfontosabb szempont.

  Így vettem végül S4 minit. Méretre megegyezik a Nexus S-el, csak jóval vékonyabb és könnyebb. A gyári ROM 3 percig volt rajta, majd mentés után ment rá a CM. Tehát kellett vele mókolni egyszer, ez tény. De mostantól jön OTA rá, alapból rootolva van, tehát a mentés is menne, ha ez számomra annyira fontos lenne, mint neked.

  Remélem boldog leszel az almás cuccal is, szerettem olvasni az írásaidat, köszönöm őket így utólag. :)

 • nemtomki

  nekem erről a cikkről az jut eszembe, hogy kognitív disszonancia. :)

  a mentés valóban jó lenne, az átlagos felhasználónak átlag kétévente lenne fontos. viszont az appok nem feltétlenül vihetők át az oprendszer-verziók és a különböző hardverek között, tehát maradéktalanul nem feltétlenül lehet megcsinálni a helyreállítást.ez persze nem mentség arra, hogy nincs, a titanium backup meg mégiscsak megoldja a probléma javát, tehát nem megoldhatatlan.

 • ripthestage

  Én köszönöm, hogy olvastál! Én is remélem, be fog jönni mert komoly váltás.

 • gabocza

  Érdekes volt olvasni,hogy milyen (szerintem) apróságok miatt váltottál. Nekem volt iPhone-om és iPad-em is, de idővel mindkettőt lecseréltem. Örülnék neki, ha később is írnál arról, hogy hogyan alakul a “közös életetek”…

 • szemisun

  Nekem tetszett a cikk, és egyetértek, de nálam nem ok a váltásra :)
  A mentésről meg annyit, hogy valóban az app íróknak van a kezében a dolog, létezik rá API is, én használom is :)
  http://developer.android.com/google/backup/index.html

 • Krisztián Kunfalvi

  PC vs. Konzol….

 • Babo the Mosckowsky Hobbyt

  Szvsz amit írsz az abszolút személyes.
  Szerintem a platform választás – ahogyan azt te is említetted – preferenciáktól függ. Ha ismerőseim kérdeznek, hogy melyiket javaslom, akkor általában azt szoktam mondani, hogy ha “csak” használni akarod, akkor iOS -t válassz, ha viszont többet is szeretnél, akkor inkább android.
  Egy cimborám mondott egy nagyon elgondolkodtató dolgot.
  Van egy cég, aki innováció címen lefejleszt egy appot,amit ki szeretne küldeni, a cég kismillió – a világ különböző részein lévő – dolgozóinak. Milyen lehetőségei vannak?
  Android -> csinálj egy apk-t, küld el emailban, tedd fel ftp-re.. csinálj vele amit akarsz
  iOS -> “tedd fel a Store -ba” .. -> a milliókat érő appom, amivel előnyt szeretnék elérni a konkurenciával szemben?…
  iOS -> ‘akkor jail brakeld” -> bukjam a több 1000 telóm gariját, supportját?

  Na nekem ez volt az a pont, amikor azt mondtam, hogy köszönöm, de nem kérek almát…

  • kaciokos

   ha “csak” használni akarod, akkor iOS -t válassz, ha viszont többet is szeretnél, akkor inkább android.

   Pontosan ugyanígy gondolom én is. Megrögzött Androidos vagyok, de amikor a párom kérdezte, milyen okostelefont kérjen a cégétől, mert mindkettőre lehetősége van, azt mondtam, hogy iPhone-t, mert tudom róla, hogy neki is az fontos, hogy működjön minden, és nem akar egy percet sem arra szánni, hogy a telefon máshogy működjön, mint ahogyan azt a kezébe kapta, és nincs is erre igénye. Ez nem jobb, vagy rosszabb, csak más hozzáállás, mint ami nekem van.

   • Drusantia

    Ez csak annyiban rossz gondolatmenet szerintem, hogy ha egy androidos telefont választ, és “csak használja” olyan szinten, mint egy iPhone-t használna, akkor azt ugyanúgy megteheti mindenféle buherálás nélkül. Még egy launchert sem kell cserélnie. Akkor mért ne lehetne egy androidos telefonja? Több lehetőség van benne, de őszintén, miért állítja be mindenki úgy, mintha root és hackelés nélkül működésképtelen lenne a rendszer? Szerintem tökéletesen kiszolgál minimum ugyanolyan szinten egy átlagos felhasználót, mint egy iPhone. Nem?

 • 11robi11

  iOs-Android

  Sokan kérdezik tőlem is, hogy milyen telefont vegyenek. A válaszom mindig ugyana. Ha szereted és akarsz “turkálni” a telefonodban akkor vegyél androidost. Ha “csak” használni akarod akkor vegyél iPhone-t. Szerintem ez világos.
  Amit leítál problémákat egyértelműek. Nekem személy szerint nexus4-em van. Alap 4.3-mal. Nekem ez tökéletesen megfelel. Semmi root semmi buhera.
  Én nem itélem el az iPone-os közönséget. A visszataszító csak az, hogy némelyik felsőbbrendűnek érzi magát, mert ájfónja van.

 • makikutya

  Fura ilyen posztot olvasni a hazai androidportálon.
  Tiszteletben tartva a dontest, megerteni megis nehez. Egy koltozes uj telefonba, sd kartya atrak, majd ujraszinkronizalas a fiokoddal es kesz. Ha a nexusban nincs sd kartya? Egy iphone 5 arabol barmilyen androidos telefont vehetnel. Az utolso kerdes a csengohanggal kapcsolatban pedig nevetesre kesztet. Pont ezert szeretjuk az androidot…te jo eg. Nem baj hogy ezt teszed, csak en ugy ereztem ez egy erzelmi dontes, akkor minek hosszu posztban indokolni? Sztem nem sikerult, sztem magadnak sem. Ennek ellenere oszinten mondom, hasznald egeszseggel, ezek csak telefonok, nem “vallasi ereklyek”

 • Asszem

  Nekem az iPad2 iOS 7.0.1-re frissítés során történt valami gebasz, nem tudom mi és miért, de mindent buktam, előröl kezdhettem a beállításoat. Szóval ott is bele lehet futni ilyenbe.

  Szerintem meg lehet szokni az iPhone-t hamar, úgy fogod érezni, hogy már nem hiányoznak annyira az androidos extrák, mint ahogy az első napokban gondoltad, hogy hiányozni fognak.

  Aztán pár hónap használat során elkezdenek majd felgyülemleni az apró frusztrációk. Észreveszel ezt-azt, logikátlanságokat, vagy csak a korlátokat.

  Ha nem váltasz vissza egy éven belül, akkor az iOS 8 környékén fog érni a következő csalódás. Lelkesen nézed a keynote-ot, ahol bemutatják a 200 új feature-t, letöltöd még aznap, örülsz, hogy nincs fragmentáció és azonnal tudsz frissíteni, majd három nap múlva már fel sem tűnik, hogy frissítettél, mert minden maradt ugyanaz.

  Na szerintem ekkor fogsz visszatérni androidra. Meg amikor olvasod a hírekben a tök érdekes újdonságokat, amelyeket iPhone-on esélyed sincs kipróbálni (Cover, Aviate, stb.).

 • Jani Herczeg

  Nekem az jött le ebből a cikkből, hogy maradok az androidnál. Pedig a Samsung jól felidegesített az utolsó frissítésével. SGS II, 4.1.2 verzióval. Bár sosem foglalkoztam rootolással, most váltanom kellett CM-re. Egyszer kellett megtennem, az eredmény pedig az lett,hogy annyira szeretem a telefont mint új korában.

 • Tidzsi

  Kíváncsi leszek az első alkalomra, amikor filet akarsz másolni a belső tárhelyre, mármint nem otthon hanem bárhol. :-) Párszor volt kezemben iphone, de a fejemet vertem a falba annyira körülményes.

 • atmanndroid

  engem is meglep, hogy éppen a mentés hiány miatt váltottál.
  az előző telefonom nekem is spica volt és mielőtt váltottam volna (galaxy nexus) többször is csináltam factory resetet. legfeljebb negyed óra alatt minden újra a helyére került, pedig akkor az appokat még nem is húzta le magától (de a teljesen fapados App List Backup nekem elég volt).
  a mostani telefonomra is úgy gondolok, hogy ha bármi történik vele lényeges adat nem vész el, mert amit lehet a felhőben tartok. igaz a billentyűzet (nekem a smart keyboard pro jön be) és a launcher (spica: launcher pro, nexus: nova) beállításit kézzel kell mentenem, de ezt egyszer megtettem, nem állítgatom olyan sűrűn, hogy gondot okozzon.
  persze én is szívesen venném, ha lenne egy gyári, beépített és teljesen automatikus full backup amit következő telefonra átálláskor is tudnék használni.

 • Risard

  Közben meg kiadta ugyanazt az iOS verziót iPhone 4, 4S, 5 és 5C verzióra, mint az 5S-re

  Erre reagálnék!
  Fontos, hogy a legújabb iOS kizárólag iPhone 4, iPad Mini, iPad 2, és ötödik generációs iPod Touch, vagy ezeknél újabb készülékekre érhető csak el, ám a különböző hardveres képesség miatt egyes eszközök kevesebb funkciót kapnak, így például az iPhone-ok közül sem a 4, sem pedig a 4S nem lesz képes AirDropra, a kamerafiltereket pedig egyik iPad sem kapja meg.

  Tehát itt sem teljes a frissítés!Ez mind pénzhajhászás!Erről szól az egész!

 • Uri Tamás

  Szóval mivel a facebook oldalon a Magyar Android Portál írta így itt is megkérdezem: Most akkor van a Google Stock Keyboard-hoz magyar szótár vagy sem? Mert én a letölthető szótárak között nem találok. Nexus 5 alatt. Most akkor vagy én értettem valamit félre vagy hülye vagyok. Szóval kérem aki használja segítsen van a stock keyboardhoz magyar szótár?

 • Imre Nagy1

  “Elmondom szerintem hogy kell kinéznie egy frissítésnek, mentésnek, visszaállításnak: Apple iOS módra. A telefon wifin magától letölti a frissítést és nekem szól, hogy van egy ilyen, akarom vagy sem. Aztán ha akarom, megcsinálja.”
  És milyen jó, amikor letölti a telefonra, és nem akarod frissíteni! Simán kirak az ikonjára piros háttérrel egy 1-est, és nem tudsz vele mit csinálni. Ja, és a telefonodról sem tudod letörölni. Akkor tűnik el, ha frissíted. Most, hogy a 7-est foldozgatják 17Mb-al, még nincs gond, de amikor az egész rendszert le akarja veled cseréltetni, akkor biza 900Mb körüli a “helyfoglalása”. Erőszakos egy valami, az biztos! Én is megjártam az utat, amit Te, de én 2 év után most visszakozok! Elég volt az Apple sz*rságaiból, meg megkötéseiből! Ha frissítesz, esélyed sincs régebbi verziót visszarakni(jelenleg az SHSH mentése sem megy)….Rendszerint a saját gagyi!!!!! programjaival akar mindent megnyitni, és nem tudod átállítani másra. Én belefáradtam……Ha meglesz a G2-őm, falhoz vágom ezt a rohadt almát!!!
  Gondold meg jól, nehogy később megbánd a döntésed! De sok sikert, és boldogulást kívánok hozzá!

 • Imre Nagy1

  “iOS userek meg esetleg betolhatnák kommentbe, hogy hogyan lehet saját csengőhangot és háttérképet a telefonra küzdeni. Méghozzá a lehető legegyszerűbb módon.”

  1, külsős windows-os progival. A lényeg, hogy M4R formátumba konvertálja. iTunes-be berakod az elkészült művet, szinkronizálsz, és már be is állíthatod. Számtalan ilyen program van, de az egyik legjobb(szerintem), az ImToo Audio converter….
  2, A háttérnek szánt képet az iTunesbe rakni(ha nem a telefonon van eleve), majd szinkronizálni a készülékkel. Ezután Beállítások, Háttérképek, és fényerő, Háttérkép kiválasztása, Kiválasztod, hogy honnan töltse be, rányomsz a képre, beállítás, és kiválasztod, hogy a zárolt, vagy a főképernyőnek szeretnéd, kész. Bár ezt erősen kétlem, hogy ne tudnád!! :) Ha más irányú volt a kérdésed, akkor, ha pontosabban kifejted, segítek( ha tudok :) )

+