MojAndroid
(x) hirdetés

Szóval ez nem Android. Még csak nem is Google. De azért SmartPhone.
Úgy gondoltam elkezdek egy blogot írni arról, hogy hogyan ismerkedek a mobil alkalmazásfejlesztés eme gyöngyével, a Windows Phone app fejlesztéssel. Őszinte leszek, főképpen az agyatlanságokat (sajátot, és Microsoftot együtt) fogom ide gyűjteni.

Amúgy hogyan keveredtem bele? Úgy, hogy egyetemre járok, és mivel napi szinten .net (dotnet) alkalmazásfejlesztéssel foglalkozok, így gondoltam felveszem a tárgyat. Ismerem a Visual Studio-t, a .net-et, gondoltam egyszerű lesz.
Hát ekkorát nem is tévedhettem volna.

Hol is kezdjem?
Hónapokkal ezelőtt belevágtam. Felvettem a tárgyat, majd ilyen-olyan okok miatt nem írtam meg az appot. De mivel haladó gondolkodású voltam úgy döntöttem, kezd a fene WP7re fejleszteni, legyen egyből WP8, mi az nekem. Ekkor kaptam az első pofont. A WP8 SDK nem megy Windows 7 operációs rendszer alatt!
WTF? Jó, ez van. Szereztem egy licenszet, felraktam a W8at. Hát persze, hogy az ócska gépemnek nem bírta a pofáját. Két hónap után, sokadik teljes újrainstallálás után feladtam, felhúztam az agyam, és újraraktam a gépet. Takarodjon a Windows 8 ahova való, a virtuális gépbe.

Van ezzel is tapasztalatom. Használtam már Windows 7 alatt Virtual PC-t. Piha, menni fog ez, mint az egymegegy. Pofon 2. Töltsd le a Virtual PC-t a hivatalos Microsoft Download oldalról. Genuine Check, ami ugye arra szolgál, hogy ellenőrizze a jelenlegi Windowsod eredetiségét. Ez nem para, tök legális, aktiválva is lett, frankó. Genuine Check progi letölt, majd a hidegzuhany, az ön operációs rendszere nem támogatott!
Anyád hogy van? Mi az hogy nem támogatott? Most töltöttem le azt amit mondtál vazze! Négy óra próbálkozás, folyamatos anyázás, Windows 7 újratelepítés, és tonnányi cigi után persze rájöttem, hogy valószínűleg cserélték a validálási procedúrát. Hát persze, és most már csak Internet Explorer alól működik, amiben a fő poén az volt, hogy direkt az IE nélküli Windows 7-et szereztem be. IE fel, validálás és jön is le az install anyag…

Virtual PC fent, rakom be a Windows 8 image-t telepíteni és lőn, el is indul, majd miután jól beállítgattam a partíciót, Pofon 3. Elszáll az egész kék halállal. Mondom vacak az image. 5 db különböző image filet próbaltam ki. Elment vele vagy egy hetem, de egyik se lett jó.
Más lesz itt akkor a probléma. Google -> Install Windows 8 on Virtual PC -> TILT!!!NO WAY!!!GO TO THE HELL!!! jellegű topikokat találtam minden fele. Mire végül nagy nehezen összefutottam a hivatalos oldallal: Nem installálhatod a Windows 8at a mi termékünkkel Windows 7re. WUT? MS OS MS Virtuális gépre nem telepíthető. Dögölj meg, húzd le magad, halj éhen. Ehh. Akkor lássuk a többit. Virtualbox kuka az Oracle hater beállítottságom miatt, szóval marad a VMWare. Meg is nézem, és mit ad isten? Hát persze, hogy támogatott a Windows 8.
Le is kapom az ingyenes VMWare Playert. Megy is fel, szépen települ a Windows 8 is, és hoppácska, nincs driver problémája egy darab se, nem úgy, mint a normál gépemnek. Mondom még egyszer nem szívat meg a Windows, felrakatom az összes frissítést. El is ment vele egy nap, de öröm és bódottá’, frankótutiszuper Windows 8 van a gépemen. Adok neki egy magot a négyből, 2 giga ramot dettó a négyből, hogy legyen mit kajálni.
Jöhet a Visual Studio 2012. Van licenszem hozzá, jöhet a telepítő image. Hála égnek az is megvan. Már régebben használtam tanulásra. Sirályság. Feltolom a VS2012-t, keresem a C# alatt a WP opciót. Nincs! Ja de hülye vagyok, hiszen emlékszem, hogy kell hozzá integrált SDK.
OK, vissza Microsoft.com-ra, és jöhet a WP Dev oldal. Meg is van, SDK telepítő a virtuális gépen. Indít, és Pofon 4: a Visual Studio jelenleg telepített verziója nem kompatibilis a WP SDKval!
Google -> miért nem megy, he? -> mert 64bites VS kell neki! Frankó. Hát persze, hogy 32bit only Visual Studio-m volt.

Megyek is a Microsoft oldalára, rákeresek, és sehol semmi! Tőccsed lefele a 2013at, jó lesz az neked! Már a régi image-t se találom, a 32bit-eset. Na itt már az összes felmenője csuklott a Microsoft összes alkalmazottjának. Google -> osztugyan hol van a VS2012 x64 image -> első oldal semmi -> második oldal tömve warezzal -> még 10 oldal warez, meg már pár pornó is -> valami utolsó eldugott site-on egy ócska 2 éves cikk, hogy kijött a VS2012. WTF? Ott volt az összes link a Microsoft oldalára, amit a BING persze nem talált, se a MS download center részletes keresője! De a linkeket duplán megnézem, sőt még harmadjára is, de akkor is a microsoft.com-ra mutatnak. És lőn, csorog is lefele az image a hivatalos helyről.

Na akkor VS uninstall, x64 felrak, és mehet az SDK. Megy is, szalad a drága! 1 nap múlva kész is. Minden frissítés fent a helyén. Frankó. New Project -> C# -> WP Panorama app -> nem vagyok mohó, legyen WP7. Öröm és bódottá’, meg is jelenik a Hello World összetettségű program. Ott van a XAML, a CS file, minden. Bal oldalt a dizájnerben látszik is, hogy milyen gyönyörű is lesz a kicsi appom.
Tanulva az eddigiekből, és tudva, hogy minden default alkalmazás template le tud futni, gondoltam hát hadd lássuk ezt a virtuális WP telefonon. Debug -> kiválasztom a Virtual WVGA 512RAM készüléket -> Run. Pofon 4, hidegzuhany, anyázás, cigi.
A Hyper-V nem fut. OK, barom voltam ismét, mert a WP is virtuális gépen fog futni. Add feature -> Hyper-V. Fut, szalad, vissza a VSbe, és újra Run. Nincs Hyper-V. Jó add feature, minden Hyper-V beikszel, add. Vissza VSbe, Run. Nem fut a Hyper-V szervíz. Wáááááááááááááááááááááááááá…
Szokásos körök, cigi + ülőfürdő. Elő a PowerShell, minden Feature kilistáz. 4-5 Feature van, ami tartalmazza a Hyper-V szót. A Hyper-V manager alkalmazás elindul. Nem értem mi a baj. Rákeresek Google -> Ki találta ki a WPt? Megölöm -> nem kell, mert csak 2 mag kell a Hyper-Vnek. Jaaa, tényleg ez lehet a baj. Vissza, VM leállít, új mag hozzáad, Windows 8 elindul. Szúszáá, menni fog, és végre fejleszthetek.
Run, és Anyád! Megint hibaüzenet: A Hyper-V Manager Service még mindig nem fut.
OK PowerShell elő. Áttúrom a szervizeket, sehol semmi hasonló nevű. Hmmm. Már natívan remeg az izom a szemem alatt. Google -> hova rakták a szervizt? ki volt az, hadd öljem meg -> No para, a Hyper-V manager alkalmazás Action menü Start Service menüpontja a bűnös. Szaladok is, ééés? Hát persze, hogy nincs ilyen menüpont. Sehol!
PowerShell újra. Szervízek, semmi. Feature-ök között van egy sima Hyper-V nevű, de azt nem lehet elindítani, mert már fent van.?! WHAT? hát akkor egy kis PS hack után végre egy hibaüzenet, valami hexa kóddal, valami ilyesmi: Error message: 0x00160018. Yippee! Google -> ezt edd meg -> jaaa, hogy te Windows Phone-t akarsz futtatni a Windows 8-on, ami VMWare-ben fut? hát akkor ezt a fájlt írd át így.
Huhh. VM le, fájl szerkeszt, ment, VM újra, VS elindít, virtuális WP RUN, és IGEN! MEGVAN! Három havi szenvedés gyümölcse megérett. Végre tudok fejleszteni! Ez egy nagy nap! Hálát adok az égnek.

Hát ennyi volt az első rész. Már megvan a második rész első fejezete is, ne izguljatok nem maradtok izgalmak nélkül, csak még gyűjtögetek! :)
Köszönöm, hogy elolvastad, és bocsánat az agymenésért!

(x) hirdetés
2013.11.19.

+