MojAndroid
(x) hirdetés

Eredetileg a Google+ közösségre szántam ezt az elmélkedést a BitTorrent Sync megoldásról, de a G+ ma annyira lassú a céges proxy miatt, hogy úgy döntöttem elküldöm a srácoknak, hogy tegyék ki a blogra, ha gondolják. Amennyiben ezt olvasod, úgy néz ki láttak benne értelmet, vagy csak le akarnak égetni, annyira rossz. :)

Szóval tegnap két nagyon fontos információhoz jutottam. Az egyiket én posztoltam ki a közösségbe, hogy végre elkészült a BitTorrent Sync APIja. A másikat pedig kommentként kaptam egy tanult kollegától, Kókai Lászlótól (örök hála). Mégpedig azt, hogy már régen létezik Androidos kliense is.

Mi is az a P2P (Peer-to-peer) kapcsolat?

Az adat, ami lehet kommunikáció (pl. VoIP, chat, stb.), avagy fájlkezelés (lásd torrent, fájlszinkronizálás), vagy bármilyen más digitális információ köztes szerver nélüli adatátvitele.
Azaz két eszköz direkt csatornán kommunikál anélkül, hogy bárki, vagy bármi látná, hogy „miről szól a diszkurzus”.
Az NSA botrány kitörése óta egyre nagyobb érdeklődés kíséri ezeket a P2P megoldásokat mind egyéni, mind vállalati felhasználók esetében.

BitTorrent Sync? Az mi a szösz?

A BitTorrent csapat a torrent P2P megoldások egyik nagy úttörője. A bittorrent kliens az egyik nagy öreg, aki megalapozta a méltán, pillanatok alatt elterjedt P2P fájlcsere megoldást. Legyen szó mind legális, mind pedig illegális tartalmak megosztásáról.

A BitTorrent csapat mindig is elkötelezett híve volt az anonim internet használatnak. Ezért dolgoznak jelenleg is egy valós P2P cset és VoIP megoldáson, és ezért találták ki a BitTorrent Sync-et is, hogy a felhasználók kiválthassák a nagy cégek által szolgáltatott, legtöbbször fizetős felhő adatszinkronizálási megoldásokat. Ilyen például az általam is használt DropBox, Google Drive, SkyDrive, vagy pl. a több androidos gyártóval leszerződött Box is.

Miben más a BitTorrent Sync?

Az elterjedt felhős megoldásokkal szemben a BitTorrent Sync nem használ semmilyen valós szervert az adatok tárolására. A felhasználó direktben szinkronizál bármilyen hálózati kapcsolaton (otthoni wifi, LAN, Internet, stb.) keresztül két eszköze között. Nincs köztes réteg, nincs proxy, nincs semmilyen adattovábbító réteg, csak maga a BitTorrent sync alkalmazás.

Hogyan néz ki ez a gyakorlatban?

A saját példámat felhozva, az otthoni PC-n létrehoztam egy mappát. Ezt választottam ki szinkronizálandó mappának a számítógépemen. Persze lehet több mappát is választani szinkronizálásra. Miután ezzel kész voltam, felraktam a BitTorrent Sync alkalmazást a Nexus 4 telefonomra.

A PC-n a kliensben kiválasztottam a mappát a Folders fülön, majd a jobb kattintással előcsikart menüből kiválasztottam a Mobile Device menüpontot. Ekkor felugrott egy QR kód, amit beolvastam a telefonommal, átpasszoltam a böngészőnek a linket, és el is indult a BitTorrent Sync app. Ott is ki kellett választani, hogy melyik könyvtárat szinkronizáljam. Ezek után be is indult a fájlok átmásolása egyik eszközről a másikra.

A koncepció

Lényege az, hogy bármennyi eszköz között folyhat akár közös, akár egyedi szinkronizáciió is. Mit takar ez? Hogy minden könyvtárnál, minden eszküzön be lehet állítani, hogy milyen eszközzel, eszközökkel legyen megosztva. Ez azt jelenti, hogy pl. a PC-n található mappát megoszthatom egyszerre a tabletemmel, és a telefonommal. Mindhárom eszközön pontosan ugyanazt a tartalmat fogom látni.

Ami felmerülhet kérdés, hogy van e publikus megosztás, mint a DropBox esetében. Igen is, meg nem is. Erre a BitTorrent torrent kliense való. Eredetileg ebből a célból lett megalkotva. Kíváncsian várom, hogy lesz e a két kliens között átjárás ilyen téren a jövőben.

Mire használom?

Jelenleg három oka van. Az első, és legfontosabb, hogy a KeePass jelszófájlom végre biztonságosan szinkronizálódik az eszközeim között. Mindig naprakész vagyok vele emiatt, és kihagyhatom a felhőt, ami egy ilyen érzékeny adatnám nem egy utolsó szempont.

A második a Play Music-on megvásárolt zenéim. Nem szeretem a lejátszóját a Play Music-nak, ezért használok PowerAmp-ot. Viszont a Musicnak még mindig nincs APIja (valószínüleg soha nem is lesz), ezért a PowerAmp nem látja azokat a számokat. Ezért otthon be van állítva a Google Music Manager-e letöltésre, ez a mappa be van állítva a BitTorrent Syncben, és a PowerAmpban, mint zene könyvtár a telefonomon. Veszek valamit, egy perc múlva a gépemen van, még egy perc, és a telefonomon is. Kell egy rescan PowerAmp alatt, és már ott is van a lejátszási listában.

A harmadik oka az iskolai anyagok. A egyetemi anyagokat mindig magamnál tartom, mert jól jöhet. Mondanom se kell, hogy a gépemen lévő mappa már szinkronizál minden eszközömmel. :)

A sötét oldal

Avagy amik másokat zavarhat a használata során.

Nincs biztonsági mentés. Erről bizony magadnak kell gondoskodni. A felhő ugye vállal sokkilences (99,99999…%) rendelkezésre állási időt az oda mentett adatok esetén. Azaz garantálja, hogy nem lesz adatvesztés. Na ez itt nincs. Ha minden eszközről lekerül az adat, akkor bukó.

Nincs verziókövetés. Több felhőszolgáltató biztosít lehetőséget arra, hogy ha az egyik eszközön változott a fájl tartalma, akkor létrehoz belőle egy őj példányt, egy új verziót. Ez azért tud hasznos lenni, mert nincs véletlen felülírás. Ez engem inkább zavart minden esetben.

A jövő zenéje

Szerény véleményem szerint -erről már több hosszas elmélkedésünk volt már a nemezisemmel, Habencius Istvánnal-, a jövő a P2P megoldásoké. Közös nevükön a privát felhőé (private cloud). Ennek az egyik legelső sarokköve volt a torrent protokoll megjelenése, utána a Skype következett, ami addig amíg nem került Microsoft kézbe P2P titkosított VoIP megoldás volt (sok-sok fejfájást okozva ezzel az NSA-nek, és hasonló szervezeteknek), majd érkezett a Viber – What’sApp páros, a saját P2P megoldásaikkal csetelésre.

Bármelyiket nézzük, hatalmas sikere lett, pillanatok alat meghódították a világot. Az embereknek igenis igénye van magánéletre az internet bazi nagy felhőjében is. Szerintem a BitTorrent csapat egy új mérföldkövét ásta le ennek az útnak jó mélyre a BitTorrent Sync-kel, ami oda vezethet, hogy a jövő eszközein magunknak fogjuk megoldani a kommunikáció és adattovábbítás összes formáját P2P megoldásokkal egységes, integrált megoldásokkal. Pl. a BitTorrent megtehetné, hogy egy csetben egy magnet linket (a torrent fájl kiváltója) mint ikont lehetne átdobni a másik félnek, aki rákattintva elindítja a letöltést, majd a letöltött fájlt automatikusan beszinkronizálja a PC-re, és utána a csetből felhívja a partnerét, hogy megköszönje a fájlt. Mindez egy megoldás, egy cég által, két eszköz között minden esetben.

Köszönet kobaknak a publikálásért. ;)

2013.11.08.

+