MojAndroid

Tegnap 19 órakor mindenféle csinnadratta nélkül – a tavalyi módszerhez hasonlóan – egy hivatalos blogbejegyzésben jelentették be az Android következő verzióját, az Android 4.4-et – kódnevén Android KitKatet – és vele együtt a Google Playen megjelent a Google következő fejlesztői telefonja is a Nexus 5.
Sokan várták, hogy valamilyen showműsor, sajtóbemutató, stb keretében történik majd a nagy bejelentés, de ezek a találgatások nem jöttek be. Továbbá nem jöttek be azok a spekulációk sem, hogy szuper új eszközökkel együtt érkezik az Android 4.4. Tehát nincs Google okosóra, nincs Nexus 10 (2013) és a Nexus 4 LTE változat sincs.

Tegnap az is kiderült, hogy meddig támogatja a Google a Galaxy Nexus telefonokat, eddig. Ők sajnos már nem kapják meg a hivatalos 4.4-es frissítést, nekik maradnak a főzött romok, és egyéb nem hivatalos útak. Ez egy várható lépés volt az eddigi referencia-telefonok életútjának ismeretében, de egyben szomorú is, hogy egy elég jó hardverekkel rendelkező telefon lekerül a hivatalos frissítések listájáról.
Az új Android verzió egyelőre Nexus 5-el érhető el, de a kiadás forrását már publikálták és hamarosan megjelenik majd a jelenlegi eszközökre is a KitKat, frissítés formájában. Például nagy kérdés volt, hogy a Google Play HTC One telefonok frissítése jobb lesz-e, hát nekik jó hírem van, igen. várhatóan december közepén érkeznek oda is a frissítések.

Android 4.4 (KitKat)

Sokan találgattak, hogy milyen újdonságokat is hoz az új Android verzió. Sokat elárult, hogy nem az 5-ös verziószámot kapta meg a kiadás, ebből sejthettük, hogy gyökeres változásokra most ne számítsunk. Jó hír lehet a vékonyabb pénztárcájúaknak, hogy az új verzió azzal hirdeti magát, hogy nemcsak gyorsabb lett, de 512 MB RAM mellett is szépen fut. Újdonságok vannak így is szép számmal újdonságok, nézzük meg belőlük az érdekesebbeket..

Dalvik -> Art
Az egyik láthatatlan újdonság, hogy az Androidban megjelent egy új valós idejű fordító (RTC), az Art. Eddig a Dalvik felelt a programok futtatásáért, de a mostani Android kiadásban a fejlesztői menüben megadhatjuk, hogy a Dalvik helyett az új RTC-t akarjuk használni. Ez a fejlesztés a Google egyik legutóbbi felvásárlásának az eredménye. [forrás/részletesebben]

Bluetooth MAP támogatás
Android most már támogatja az autókban használt Message Access Profile (MAP) szabványt.

Chrome web view
Az alkalmazásokban megjelenő webes tartalom most már a Chrome web komponensén keresztül tudják megmutatni a weboldalt.

Feliratozás
Ez egy új kisegítő lehetőség, az Android most már támogatja a feliratozást a nem halló embertársaink segítésére. A kisegítő lehetőségek között lehet bekapcsolni.

Könnyebb launcher váltás
A Google felismerte, hogy az emberek szeretik llecserélni a kezdőképernyőket, ezért a közöttük való váltás bekerült a beállítások közé: Settings > Home.

Frissült az Email alkalmazás
Az eddig eléggé hanyagolt mail (nem a Gmail!) alkalmazás is megkapta végre a szép Holo designt, és néhány újdonság is van benne. [részletesebb bemutató és letöltés az androidpolice oldalán]

Átlátszó státussor és átlátszó softkey háttér.
Sokak álma valósult meg ezzel. Végre a háttérkép valóban a teljes képernyőn élvezhető, nem kell nézni a csúnya, fekete státussort. További újdonság, hogy teljes képernyős módban mindkettő eltűnhet. A teljes képernyős módból – megvalósítástól függően – vagy érintéssel, vagy a státussor lehúzásával léphetünk vissza normál módba.

HDR+ fényképezés
Nem csak a Snapseed kaptam meg a HDR szűrőt, hanem a kamerába is bekerült egy HDR+ mód.

Infravörös távirányító
Az Android most már támogatja az IR jeladóval szerelt hardvereket is. Jöhet az Androidos távirányító.

Új csempe a Gyorsbeállításokban
A gyorsbeállítások közé egy új csempe kerül, a helyzet beállítások.

Alacsony fogyasztású audió lejátszás, zenetekerés a záróképernyőn
Annyira alacsony, hogy Nexus 5-ön 60+ órát ígérnek zenelejászásra. Emellett a záróképernyőn megjelenő zenelejátszóval most már beletekerhetünk a számba. (ehhez nyomva kell tartani a Play gombon az ujjunkat)

Fokozott biztonság
Az SE-Linux technológiája bekerült az új Android verzióba.

Új gesztusok
Az új Androidban javítottak az érintés érzékelő szoftveren, és új gesztusok is megjelentek: a kettős érintés és a kettős érintéses húzás.

Új Launcher, javított Google Now
Egy új launcher jelent meg az új verzióban, a Google Home nevet kapta. A Now pedig most már alkalmazásokon belül is keres, továbbá beköltözött a záróképernyőn belülre, a főképernyő bal oldaláról lehet előcsalogatni.

További érdekességek a frissülésekről (elsősorban fejlesztőknek):
Köszönet Kernács Jánosnak, hogy összeszedte
Android 4.4 APIs: link
The new SDK is available to download: link
Features of Goolge Play Services 4.0: link
New features of the Support Libraries: link
Most már van lehetőség a képernyőt videóra rögzíteni, adb-n keresztül:
adb shell screenrecord /sdcard/test.mp4

Ezeken kívül még fejlődött az NFC támogatás, könyebb lett vele a fizetés (ahol elérhető a Wallet), továbbá rengeteg Google alkalmazást érintenek még újdonságok, a tárcsázótól elkezdve a most már SMS-t is fogadni tudó Hangoutsig. Ezeket valószínűleg szépen sorban megkapja mindenki a Playen keresztül. [néhány alkalmazás elérhető itt is a türelmetleneknek]

Nexus 5

Nem csak az új szoftvert vártuk, hanem az új referencia telefont is, amiről nagyrészt már mindent tudunk, hála a közösségi médiának és a 15 (másod)perces hírnévre vágyóknak. Úgy látszik elégedett volt a Google A Nexus 4-el, mert most is az LG-t választotta gyártónak. A telefon, a nevéhez méltóan 5″-es képernyővel érkezik, és már másfélszer annyira retina, mint az Iphone-ok. Az üveg hátlapot viszont elhagyták, és műanyag borítást kapott a hátulja, és ezen már majdnem örülhetnénk, de én arra tippelek, hogy a kamera kilógása lesz az, ami kiveri sokaknál a biztosítékot.

Hardverpornó:

 • Processzor: Qualcomm Snapdragon™ 800, 2.26GHz
 • GPU: Adreno 330, 450MHz
 • Operációs rendszer: Android 4.4, KitKat
 • Hálózat: 2G, 3G, 4G LTE
 • Kijelző: 4.95-inch Full HD IPS (1920×1080, 445 ppi)
 • Háttértár: 16 GB / 32 GB
 • RAM: 2GB
 • Kamera: 1.3 MP / 8 MP optikai képstabilizátorral
 • Akkumulátor: 2300mAh Li-Polymer (nem cserélhető)
 • Méretek: 137.84 x 69.17 x 8.59 mm
 • Súly: 136 g
 • Egyéb: Vezeték nélküli töltés, NFC chip, Wi-Fi (2.4G/5G) 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, SlimPort™

További részletek a Nexus 5 oldalán olvashatóak: [forrás]

A világ szerencsésebbik felén (USA, Kanada, Nagy-Britannia, Ausztrália, Franciaország, Németország, Spanyolország, Olaszország, Japán és Dél-Korea) már megvásárolható a telefon a két színben (fekete és fehér):

 • Nexus 5 – 16 GB – $349
 • Nexus 5 – 32 GB – $ 399

Akit érdekel az itt nézhet ezzel telefonnal készült képeket: [phonearena]

Szóval most már mindenki énekelheti, hogy:

But there is NEXUS, Nexus 5.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=A8ehWp0wTCs]
Share to TwitterShare to Google PlusShare to LinkedInShare to EmailShare to Print
2013. 11. 01.
 • Zsolt Pinter

  Azt már mindenki tudja, hogy 18 hónap után nincs támogatás a Galaxy Nexusnak: https://support.google.com/nexus/answer/3468085

  Azonban nem ez a fő ok:
  “Google also notes that the Galaxy Nexus uses a chip made by Texas Instruments — a company that’s no longer actively developing smartphone chips. So it could be that trying to get everything in 4.4 working on that chipset would have been fairly burdensome.”
  http://www.theverge.com/2013/10/31/5051958/google-galaxy-nexus-will-not-be-upgraded-android-4-4-kit-kat

  A nexus S is a megjelenése után 22 hónappal még megkapta a gyári Android 4.1.2 frissítést, de az már tényleg régi telefon.
  Szóval nem féltem a Nexus 4-est a következő Android főverziótól. Jelenleg úgy látom, hogy az része a Nexus termékcsaládnak, míg a Galaxy Nexus mindig kilógott a sorból.

 • Moór Dávid

  Milyen készülékek tulajdonosai várhatják a frissítést? Van erről esetleg egy hivatalos lista? Nekem egy htc desire x-em van, amire a 4.1.2-sem akar megérkezni. Van rá esély, hogy kidobják rá a KitKat-et?

  • rumcajsz

   Sajnos ezt csak a gyártótól tudod meg.
   Egyelőre a Nexus 4, Nexus 7, Nexus 7 (2013), Nexus 10, és a HTC One – Google Play verzió amiről én tudok.

   • Kobaljov

    A Motorola nyilatkozta még, hogy a Moto X, Droid Mini/Ultra/Maxx fogja hamarosan megkapni.

    • Kobaljov

     Úgy néz ki csak a One változatai fogják megkapni Hír

 • farrvince

  Eléggé meglepetten ért, hogy a Google is belépett a tepsifonok gyártásába! Mindig is úgy tűnt, hogy a Google a legnormálisabb Hardware gyártó, de úgy látom most már ők sem tudnak normális telefont gyártani!
  Úgy nézem ebben az évben most már tényleg csak az iPhone az egyetlen normális (néha már a 4 inch is nagy) méretű telefon… Nagyobb lesz az eladása az Applenek, annyi az egész!
  Az 5 inchnek köszönhető az is, hogy nagyon ronda lett a telefon, szörnyű lett a tetején és az alján levő törtvonal!
  Még 1 sajnálatos dolog, hogy a telefon megint műanyagból van. Megint egy ócska érzetet keltő telefont adtak ki!
  Nagyon mellé lőtt a Google most, lesz is itt bukás bőven!

  A méret miatt hogy nem fogják kapkodni a telefont az biztos, van egy Androidbuzi haverom is, de elmondta ő is, hogy nem veszi meg mert túl nagy! És emiatt iPhone mellet dönt ő is következő telefonnak. Elég sajnálatos, hogy 2 lehetőség van csak: Nagy, műanyag és csúcskategória, vagy kicsi és szar! Szánalmas ez a politika, mert aki venne egy kis telefont, minőségi anyagból és profi hardwerrel egyszerűen nem kap. Vagy vesz egy tepsit vagy iPhone…
  Ebbe fog belebukni az összes Androidos gyártó!

  • Kobaljov

   Nem igazán értem min lepődtél meg, az előző két Nexus is 4.7″ körül járt. Az iPhone-nál mint tudjuk az 3.5″ az igazy méret, a 4″-es is már eretnekség (bár még ezt is kevesli sok vásárlójuk), műanyagházast pedig már ott is tudsz venni, rögtön többféle élénk színben, ami jól passzol az iOS 7 színvilágához is.

  • David Biro

   Köszönjük Emese! Szerinem ne is vegyél ilyen szarokat, itt van, ami neked kell: itt

  • rumcajsz

   Neked ez a verseny a mániád!
   A Nexus sorozat a Google fejlesztői vonala, azért adja ki, hogy a fejlesztőket inspirálja, és ezen tudják élesben is kitesztelni az alkalmazásaikat, mindig a legfrissebb Androiddal. Larry Page is kifejtette már egy interjúban, hogy ők nem akarnak versenyezni, főleg nem abban, hogy ki tud több telefont eladni.
   Továbbá, a Google nem hardvergyártó, ők a szoftverrel foglalkoznak elsősorban. Amibe beleköthetnél az a Motorola telefonok, mert ott tényleg eladásra gyártják a telefont, nem fejlesztőknek. De ők meg annyira egyedi eladási politikát találtak ki, hogy arról jelenleg nehéz bármilyen hosszútávú jóslatot tenni,

  • rumcajsz

   A méretről meg ennyit:
   Nexus 4 – 133.9 x 68.7 x 9.1 mm
   Nexus 5 – 137.8 x 69.1 x 8.6 mm

   Fizikailag nem olyan nagy a különbség a kettő között szerintem, viszont cserébe full HD kijelzőt kapsz.

   • ripthestage

    1080p kijelző értelme semmi. A 720p sem tudom olyan közelről nézni, hogy ne legyen gyönyörű. Cserébe az 1080p többet eszik, szóval a picit nagyobb akku kevés lesz. Ja, és az 1080p felbontással rendelkező videók akadnak, mert nem bírja a GPU. Akkor mi értelme van? A súly nem csökkent, ami baj. A méret nőtt, az még pláne baj. Úgy tűnik alig valami, de már az n4 is alig valamivel nagyobb, mint a Galaxy Nexus és mégis éreztem és a mai napig nem szeretem. Szóval nekem Pl nagy az n5. És mivel a kisebb, könnyebb telefonok jönnek be, lehet, hogy jövőre elhagyom az Android hajóját.

    • Kobaljov

     A felbontásnövelésbe talán a konkurencia vitte bele, a hardveres alapját adó LG G2 akkus üzemideje egyébként úgy emlékszem jó volt a tesztekben. Tavasszal úgy emlékszem valamelyik G vagy Motorola (utóbbi valószínűbb) fejes a kijelző méret növelés megállításáról, jobb akkumulátoros időről meg jobb strapabírásról beszélt az “átlag” okostelefonoknál is, de sokat még nem láttunk belőle.

     • ripthestage

      G2 akku 3000mAh
      n5 akku 2300mAh
      n4 (720p kijelző) 2100mAh

      Vezesd le magadnak mennyire lesz szar az n5 használati ideje, normál használat mellett.

     • Kobaljov

      Ja azt nem vettem észre, hogy vágtak a kapacitáson, akkor már problémásabb lehet

 • Kobaljov

  Érdekesebb újdonság még szerintem:

  – a Moto X után ide is bekerült az “always listening”, az “OK Google”-al, érintés nélkül lehet indítani a hangvezérlést

  – “smarter Caller ID”: bejövő nem ismert számos hívásnál (meg gondolom aktív netkapcsolat mellett) a “Local Busines” keresővel megpróbálja megtalálni, hogy ki hív és ha képet is talál akkor azzal együtt jelzi ki (1-2 éve volt már itthon is volt erre egy startup)

  – képernyőrögzítés mp4 videóba

  – A Bluetooth megkapta az egységes hangerőkezelést az AVRCP 1.3-as profilból

  Az infrás távirányító egyelőre csak adni tud, venni nem, így nem tanítható, arra tippelnek, hogy az időbe már nem fért bele az is.

  Az órájukat későbbre mondták a korábbi hírek. Az új Nexus 10 talán azért nem most (csak ötlet), mert az N5 rendelések miatt úgyis nagy terhelést kap a Play meg a logisztika, tavaly voltak ebből gondok az N4-nél. A kiegészítőkre még kíváncsi leszek (az eddig látott tokokon túl), abban is még van elmaradás a konkurenciához képest, bár mint tudjuk ezt referencia modellnek szánják, sok dolgot meghagynak az önálló gyártóknak.

  Ja és az alkalmazásokat elkezdték már külön elemezgetni és elérhetővé tenni az Android Police-on, az órán is finomítottak kicsit, az ottani cikkíró elvileg már fel is rakta a Galaxy Nexusára

  • rumcajsz

   Igen, elég sok újdonságot nem soroltam fel, de köszönöm, hogy kiegészítettél.
   A cikk élesítése után láttam a HWSW cikkét, ami a legfontosabbakat elég alaposan kielemzi. Ajánlom mindenkinek elolvasásra.

 • Norbert Kiss

  Valaki esetleg tudja, hogy a Nexus 4-em miért nem kap 4.4-es frissítést? :/ Állandóan azt írja, hogy a készülékem naprakész :S Esetleg valami megoldás?

  • rumcajsz

   Mert Nexus 4-re még nem jelent meg az Android 4.4. Türelem KitKatot terem. :)

   • Norbert Kiss

    Hogyhogy Google referencia telefonra nem jelent még meg és HTC-kre igen? :S okés, hogy a Nexus 5 azzal jött ki, na de a Nexus 4 sem rossz telefon :) egyébként publikálva van a megjelenési dátum N4-re?

    • Norbert Kiss

     Utána olvastam és látom, hogy a következő hetekre ígérik a Nexus 4, 7, 10, SGS4, HTC One felhasználóknak :)

    • Saboteur777

     Nem jelent meg HTC-kre sem. Maximum vannak ROMok, amik 4.4 alapúak, de azok már Nexus 4-hez is jöttek. Hivatalosan egyedül a Nexus 5 futtat 4.4-et.

+