MojAndroid
(x) hirdetés

Tegnap 19 órakor mindenféle csinnadratta nélkül – a tavalyi módszerhez hasonlóan – egy hivatalos blogbejegyzésben jelentették be az Android következő verzióját, az Android 4.4-et – kódnevén Android KitKatet – és vele együtt a Google Playen megjelent a Google következő fejlesztői telefonja is a Nexus 5.
Sokan várták, hogy valamilyen showműsor, sajtóbemutató, stb keretében történik majd a nagy bejelentés, de ezek a találgatások nem jöttek be. Továbbá nem jöttek be azok a spekulációk sem, hogy szuper új eszközökkel együtt érkezik az Android 4.4. Tehát nincs Google okosóra, nincs Nexus 10 (2013) és a Nexus 4 LTE változat sincs.

Tegnap az is kiderült, hogy meddig támogatja a Google a Galaxy Nexus telefonokat, eddig. Ők sajnos már nem kapják meg a hivatalos 4.4-es frissítést, nekik maradnak a főzött romok, és egyéb nem hivatalos útak. Ez egy várható lépés volt az eddigi referencia-telefonok életútjának ismeretében, de egyben szomorú is, hogy egy elég jó hardverekkel rendelkező telefon lekerül a hivatalos frissítések listájáról.
Az új Android verzió egyelőre Nexus 5-el érhető el, de a kiadás forrását már publikálták és hamarosan megjelenik majd a jelenlegi eszközökre is a KitKat, frissítés formájában. Például nagy kérdés volt, hogy a Google Play HTC One telefonok frissítése jobb lesz-e, hát nekik jó hírem van, igen. várhatóan december közepén érkeznek oda is a frissítések.

Android 4.4 (KitKat)

Sokan találgattak, hogy milyen újdonságokat is hoz az új Android verzió. Sokat elárult, hogy nem az 5-ös verziószámot kapta meg a kiadás, ebből sejthettük, hogy gyökeres változásokra most ne számítsunk. Jó hír lehet a vékonyabb pénztárcájúaknak, hogy az új verzió azzal hirdeti magát, hogy nemcsak gyorsabb lett, de 512 MB RAM mellett is szépen fut. Újdonságok vannak így is szép számmal újdonságok, nézzük meg belőlük az érdekesebbeket..

Dalvik -> Art
Az egyik láthatatlan újdonság, hogy az Androidban megjelent egy új valós idejű fordító (RTC), az Art. Eddig a Dalvik felelt a programok futtatásáért, de a mostani Android kiadásban a fejlesztői menüben megadhatjuk, hogy a Dalvik helyett az új RTC-t akarjuk használni. Ez a fejlesztés a Google egyik legutóbbi felvásárlásának az eredménye. [forrás/részletesebben]

Bluetooth MAP támogatás
Android most már támogatja az autókban használt Message Access Profile (MAP) szabványt.

Chrome web view
Az alkalmazásokban megjelenő webes tartalom most már a Chrome web komponensén keresztül tudják megmutatni a weboldalt.

Feliratozás
Ez egy új kisegítő lehetőség, az Android most már támogatja a feliratozást a nem halló embertársaink segítésére. A kisegítő lehetőségek között lehet bekapcsolni.

Könnyebb launcher váltás
A Google felismerte, hogy az emberek szeretik llecserélni a kezdőképernyőket, ezért a közöttük való váltás bekerült a beállítások közé: Settings > Home.

Frissült az Email alkalmazás
Az eddig eléggé hanyagolt mail (nem a Gmail!) alkalmazás is megkapta végre a szép Holo designt, és néhány újdonság is van benne. [részletesebb bemutató és letöltés az androidpolice oldalán]

Átlátszó státussor és átlátszó softkey háttér.
Sokak álma valósult meg ezzel. Végre a háttérkép valóban a teljes képernyőn élvezhető, nem kell nézni a csúnya, fekete státussort. További újdonság, hogy teljes képernyős módban mindkettő eltűnhet. A teljes képernyős módból – megvalósítástól függően – vagy érintéssel, vagy a státussor lehúzásával léphetünk vissza normál módba.

HDR+ fényképezés
Nem csak a Snapseed kaptam meg a HDR szűrőt, hanem a kamerába is bekerült egy HDR+ mód.

Infravörös távirányító
Az Android most már támogatja az IR jeladóval szerelt hardvereket is. Jöhet az Androidos távirányító.

Új csempe a Gyorsbeállításokban
A gyorsbeállítások közé egy új csempe kerül, a helyzet beállítások.

Alacsony fogyasztású audió lejátszás, zenetekerés a záróképernyőn
Annyira alacsony, hogy Nexus 5-ön 60+ órát ígérnek zenelejászásra. Emellett a záróképernyőn megjelenő zenelejátszóval most már beletekerhetünk a számba. (ehhez nyomva kell tartani a Play gombon az ujjunkat)

Fokozott biztonság
Az SE-Linux technológiája bekerült az új Android verzióba.

Új gesztusok
Az új Androidban javítottak az érintés érzékelő szoftveren, és új gesztusok is megjelentek: a kettős érintés és a kettős érintéses húzás.

Új Launcher, javított Google Now
Egy új launcher jelent meg az új verzióban, a Google Home nevet kapta. A Now pedig most már alkalmazásokon belül is keres, továbbá beköltözött a záróképernyőn belülre, a főképernyő bal oldaláról lehet előcsalogatni.

További érdekességek a frissülésekről (elsősorban fejlesztőknek):
Köszönet Kernács Jánosnak, hogy összeszedte
Android 4.4 APIs: link
The new SDK is available to download: link
Features of Goolge Play Services 4.0: link
New features of the Support Libraries: link
Most már van lehetőség a képernyőt videóra rögzíteni, adb-n keresztül:
adb shell screenrecord /sdcard/test.mp4

Ezeken kívül még fejlődött az NFC támogatás, könyebb lett vele a fizetés (ahol elérhető a Wallet), továbbá rengeteg Google alkalmazást érintenek még újdonságok, a tárcsázótól elkezdve a most már SMS-t is fogadni tudó Hangoutsig. Ezeket valószínűleg szépen sorban megkapja mindenki a Playen keresztül. [néhány alkalmazás elérhető itt is a türelmetleneknek]

Nexus 5

Nem csak az új szoftvert vártuk, hanem az új referencia telefont is, amiről nagyrészt már mindent tudunk, hála a közösségi médiának és a 15 (másod)perces hírnévre vágyóknak. Úgy látszik elégedett volt a Google A Nexus 4-el, mert most is az LG-t választotta gyártónak. A telefon, a nevéhez méltóan 5″-es képernyővel érkezik, és már másfélszer annyira retina, mint az Iphone-ok. Az üveg hátlapot viszont elhagyták, és műanyag borítást kapott a hátulja, és ezen már majdnem örülhetnénk, de én arra tippelek, hogy a kamera kilógása lesz az, ami kiveri sokaknál a biztosítékot.

Hardverpornó:

  • Processzor: Qualcomm Snapdragon™ 800, 2.26GHz
  • GPU: Adreno 330, 450MHz
  • Operációs rendszer: Android 4.4, KitKat
  • Hálózat: 2G, 3G, 4G LTE
  • Kijelző: 4.95-inch Full HD IPS (1920×1080, 445 ppi)
  • Háttértár: 16 GB / 32 GB
  • RAM: 2GB
  • Kamera: 1.3 MP / 8 MP optikai képstabilizátorral
  • Akkumulátor: 2300mAh Li-Polymer (nem cserélhető)
  • Méretek: 137.84 x 69.17 x 8.59 mm
  • Súly: 136 g
  • Egyéb: Vezeték nélküli töltés, NFC chip, Wi-Fi (2.4G/5G) 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, SlimPort™

További részletek a Nexus 5 oldalán olvashatóak: [forrás]

A világ szerencsésebbik felén (USA, Kanada, Nagy-Britannia, Ausztrália, Franciaország, Németország, Spanyolország, Olaszország, Japán és Dél-Korea) már megvásárolható a telefon a két színben (fekete és fehér):

  • Nexus 5 – 16 GB – $349
  • Nexus 5 – 32 GB – $ 399

Akit érdekel az itt nézhet ezzel telefonnal készült képeket: [phonearena]

Szóval most már mindenki énekelheti, hogy:

But there is NEXUS, Nexus 5.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=A8ehWp0wTCs]
2013.11.01.

+