MojAndroid
(x) hirdetés

Találós kérdés: fogsz egy iPhone 4-et, egy gyúródeszkát és egy sodrófát, mi lesz belőle?

Nos, ha ripthestage fogja azt a sodrófát, akkor egy törött iPhone 4, és a világ jobb hely lett. Ha a Huawei, akkor ez:

Ez a (-z egyébként nagyon szép és nagyon jó) készülék Ascend P6 névre hallgat. Mi pedig, mivel a Huawei volt olyan jó és a kezünkbe adott egyet egy hétre, kipróbáltuk. Lássuk, mit tud a Huawei Ascend P6!

Kidoboz

Mint mindig, most is kívülről kezdjük. Nos, a P6 tényleg olyan, mint egy kivasalt iPhone: unibody alu, még az oldalsó antennaszigetelések is láthatók, a hátlap szálcsiszolt alu, alma helyett Huawei logóval. Ha másra nem, arra mindenképpen alkalmas, hogy az iPhone-os kollegák felvonják a szemöldöküket, hogy “ez meg mi”. Pár apróságot kiemelnék:

  • A telefon nagyon vékony, vékonyabb, mint az iPhone. Ennek megvan az a sajátossága, hogy fogtam már kényelmesebb telefont, ugyanakkor nem vészes, nagyon exkluzív, és szép.
  • Az egyik vége le van kerekítve, egyrészt (gondolom) hogy ne vágja meg a kezed, másrészt pedig
  • ezen a végén van a fülhallgató csatlakozója, ami diszkréten be van dugva egy fémdugóval, aminek a másik vége egyébként a MicroSIM fiókjához tartozó kinyomótű is egyben. (Nyelvújítok rendesen ezzel a “kinyomótű”-vel.)
  • Gondolva a hozzám hasonlóan könnyen elégedetlenné váló felhasználókra, a Huawei egyből mellékelt a telefon mellé egy szilikontokot. Továbbra sem vagyok kibékülve ezekkel, hiszen szilikonba csomagolva a P6 is csak egy szilikonba csomagolt csúnya eszköz lesz, máshogy fogalmazva minek szép egy eszköz, ha a mindennapi használathoz el kell csomagolni. Nehéz ügy.

A vas

A P6 legnagyobb érdekessége talán az, hogy egy relatíve ismereten chipgyártó, a… nos… Huawei SoC-jét használja. A chipset neve Huawei K3V2, ami egy négymagos, magonként 1,5 GHz-es procit jelent, 2 GB RAM-ot, 8 GB belső (és microSD által bővíthető) memóriát, 4,7″-os, 720×1280 pixeles (312 ppi-s) IPS kijeltőt, GPS+GLONASS támogatást, FM rádiót, aktív zajszűrést, és a többi megszokott dolgot. Mindezt jelenleg Android 4.2.2 hajtja, de a neten olvasható hírek szerint a Huawei már megerősítette, hogy lesz 4.3-as frissítés. Sőt, úgy fest, hogy a Huawei vanilla Android verziót is tervez – az nagyon izgalmas lenne.

Emotion UI

A P6-on jelenleg a Huawei Emotion UI névre hallgató, erősen módosított saját Android verziója fut. Látszik, hogy a tervezési szempontok között nagy prioritással szerepelt a (hogyismondjam) konzisztencia a külső dizájnnal – magyarul az iOS kezelőfelület minél hűbb másolása. Nos, ez jobbára sikerült, az Emotion UI nagyon konzisztens gyártói felület, más kérdés, hogy, nos, iPhone koppintás. És persze vannak widgetek, van notifikációs sávban lehúzható power manager, és persze van rendes notifikációs alrendszer, minden, ami az Androidból jön, de látok a kanyarban egy pert a Huawei ellen, ehhez képest a Samsung az önálló innováció bajnoka.

 

Hozzá kell tegyem, hogy a tényleg mindenhol jelen levő konzisztencia mellett az ui ráadásul pattan, a négymagos Huawei erőmű gond nélkül kezel minden feladatot (a benchmarkok egyébként éppencsak a HTC One X és a Samsung Galaxy S3 mögé teszik teljesítményben), amivel az iOS szinte-emulálása jár. Én a magam részéről az ui végignyomkodása után mégis feltettem egy Nova Launchert: szerencsére az, hogy az Emotion UI nem tetszik, Android körökben nem jelent zsákutcát, van alternatíva. Kihasználtam, ennyi.

Kamera, akku

A beépített kamera 8 Megapixeles, és nem okoz csalódást, olyan, mint amilyen egy high end eszköz kamerájának lenni kell: a színek többé-kevésbé rendben vannak, jár hozzá HDR mód, panoráma, és érdekességként “object tracking”, azaz ojjektumkövetés. A vízbül veszi ki! A képek nincsenek alapból agyoneffektezve mint az ma (sajnos) megszokott, bár úgy láttam, hogy kicsit talán többször lesznek túlexponáltak a képek, mint kéne. Természetesen a cikk alatt találsz egy adag editálatlan képet, ahogy kijött a készülékből.

Az akkuról sem tudok elmondani se jót, se rosszat: szokásos állandó 3G-s, közepesen kemény használat mellett 1 nap és 1 óra után még 14% volt benne – tehát a mai átlag fölött van valamivel, örömmel állíthatom, hogy a buliból reggel még ezzel a telefonnal tudsz taxit hívni, még arra is marad benne energia, hogy GPS és 3G használatával kifundáld, hova keveredtél, hogy a legközelebbi detoxról ne is beszéljünk.

Összefoglalva

A Huawei Ascend P6 egy kifejezetten exkluzív kialakítású, gyönyörűszép telefon konzisztens felülettel – mondhatnám, az Apple dizájnerei szép munkát végeztek, és ezzel össze is foglalnám, mi a legnagyobb bajom a készülékkel: az eredetiség hiánya. A “tetszik” oldalon van a szuper teljesítmény, az exkluzív érzet, a gyönyörű képernyő. Az ár döntés kérdése: függetlenül 100 ezer forint körül nem mondom olcsónak, de mifelénk ennyibe kerül egy Nexus 4 is – és a P6 sokkal szebb, mint egy N4. A mostani állapot szerint azt mondom, hogy ha (pl. a dizájn miatt) ilyen telefont választasz, nem fogsz csalódni, és megkapod a megfelelő figyelmet. Ha viszont a Huawei tényleg meglépi a vanilla Android változat piacra dobását, nos, a P6 Google Edition killer telefon lesz.

(x) hirdetés
2013.10.06.

+