MojAndroid
(x) hirdetés

Az Android szülinapjához félig kapcsolódóan egy nagyon érdekes cikk jelent meg az AndroidSpin oldalán, amivel akár megvárhattam volna a Hírhétfőt is, de azt gondoltam érdekesebb a téma annál, minthogy beömlesszem a többi esemény közé. Nem mondom azt, hogy minden ponttal egyetértek, de érdemes elgondolkodni kicsit a felvetett pontokon. A cikket nem akarom szó szerint lefordítani, csak az egyes pontok tartalmát próbálom meg összefoglalni azok számára, akik nem beszélik az angol nyelvet, de érdekli őket a téma.

1. Az Android OS lehetőséget ad a szülőknek a felügyeletre
Európában 70, az USÁban 52 százalék körül van az Android mobilpiaci részesedése, aminek egyik oka az lehet, hogy a szülők inkább az Androidos eszközöket választják a gyerekeik számára. Az Android 4.3-ban a szülők már beállíthatják a gyerekeik számára, hogy az internetből mit használhatnak. Letiltható számukra az alkalmazások vásárlása, blokkolhat nem megfelelő oldalakat és még ki is kapcsolhatják a gyerek készülékét távolról.
De a Restricted Profiles lehetőségével még a munkáltatók is korlátozhatják a dolgozóik internethasználatát.

2. A kis androidos eszközök képernyőjének jobb a felbontása
Az androidos hardvergyártók egészen kis méretben hozzák el nekünk a nagy felbontást. Például ha a filmnézést vesszük, akkor egy 7″ kijelzőjű tablet is képes mozi élményben megjeleníteni egy filmet. Ha nagyobb kijelzőjű tableten nézed, akkor még jobb az élmény, az élesebb kép miatt.

3. Az androidos eszközök olcsóbbak
Egy 7″ kijelzőjű Androidos tablet $200 körül (kb. 50000 Forint) már megvehető, de a felső kategória is csak $300 (kb. 75000 Forint) körül mozog. A konkurenciánál $600 (150000 Forint) vagy még több a kisebb kijelzőjű tablet. Ha a család több tagjának is akarunk tabletet venni, akkor ez bizony komoly szempont lehet.

4. Androidra több (és potenciálisan jobb) alkalmazás érhető el
Azért azt nem lehet kijelenteni, hogy a Google Play jobb alkalmazásokat tartalmaz, mint a konkurencia, hiszen számos közülük kiváló, míg mások vacakok, de mivel sok fejlesztő sok alkalmazása van a piacon, a számosságból következhet, hogy több a minőségi alkalmazás.
Egy biztos, a Playről letöltött alkalmazások száma 8.25 milliárd felett jár. És ebben nincsenek benne az egyéb forrásból származó alkalmazások. Ha csak ezt nézzük, akkor is a konkurencia előtt jár.

5. Az Android nyílt platform
Az Android népszerűségének egyik vitathatatlan oka a forráskód nyíltsága. A készülékgyártók így sokkal könnyebben tudnak saját fejlesztésű, innovatív programokat írni, hiszen a kernelt is ők maguk alakíthatják a saját készülékükhöz.
Ez jobb alkalmazásokat és jobb lehetőségeket biztosít a fejlesztőknek.

6. Végül: Az emberek szeretik a Google céget és az Androidot választják
Marketing szempontjából is előnyösebb az Android a többi gyártóval szemben. Amíg más hardvergyártók küzdenek a szerencsétlen körülményekkel (a saját rossz döntéseik, vagy a piac farkastörvényei következtében), a Google cég továbbra is a technológia és információszabadság élmezőnyében van.

Gondoljunk csak néhány jövőbe mutató projektre, amik akár az emberek döntéseit is befolyásolhatják, amikor tabletet, vagy telefont választanak:
– önmagát vezető autó
– kábeles internet, amely százszor gyorsabb, mint a ma ismert hálózatok
– okosszemüveg
– mobil fordító-szolgáltatások

A cikk teljes terjedelmében (és az én kocafordításomat mellőzve) itt olvasható: [link]

Na és akkor most jöhet a flamewar!

2013.09.24.

+