MojAndroid
(x) hirdetés

A hét kiemelt cikke: a Google gatyába rázza az Androidot

Az Ars Technica-n jelent meg egy érdekes cikk a Google Play Services-ről. A lényege röviden az, hogy eme látszólag jelentéktelen app, és a mögötte dolgozó irtózatos háttér segítségével a Google nagyjából függetlenítette az Android platform frissítéseit a konkrét verziótól. A Google Play Services ugyanis Android 2.2-től azonos funkcionalitással települ (a felhasználó megkérdezése nélkül), ráadásul kb. rendszerjogosultsággal, vagyis a Google kezében van egy olyan app, ami a teljes piac majd’ 99%-án jelen van, mint mondtam, nagyon széles jogokkal. Frissíteni szintén háttérben lehet, nem kell a felhasználó lustaságán átlépni. És ha megnézzük a cikkben látható listát, látszik, hogy nagyjából ami ANdroid alapfunkcionalitás nem Google Play Services, azt a Google már kipakolta különálló Play Store alkalmazásba (mint a Maps, a Keyboard, vagy a Calendar), a verziófüggő rendszer része csak pár dolog maradt. Érdekes olvasmány!

Ha pedig be van tárazva a vasárnapi rántotthusi és az ebéd utáni sör, csapjunk bele a heti hírekbe!

Frissültek

  • Frissült a még mindig legjobb csangőhangerősségszabályozó (most már ilyet is lehet helyesírásilag!) app, az Intelliring. Írtam róla valaha régen (még nincs egy éve), azóta sokminden nem változott, de most kapott zseb üzemmódot, vagyis mostantól külön állítható, hogy hogy viselkedjen az eszköz ha zsebben van. Ezenkívül pedig végre külön kezelhető a rezgő üzem is.
  • Gondolom kevesen használjátok, de frissült a Yammer is, az enterspájz sósölnetvörk. “Ladies and gentlemen, we have rebuilt it”, állítják a készítők. Jobb Android ui/ux integráció, gyorsabb, gördülékenyebb app az eredmény. Nekem úgy 2 hete (Yammeren kívülálló okokból) nem megy, de nagyon kíváncsi vagyok milyen lett!

Újak/érdekesek

  • MyGlass a Google-től, hogy Androidos telefonról is tudd irányítani a Google Glass-odat.
  • Call Filter Alarm: hogy alvás közben csak az zavarhasson, aki tényleg fontos.
  • NOVA DOCKS, meglepő módon dock-ok, Nova launchert használóknak. Nem dobunk össze a fejlesztőnek egy billentyűzetre? A mostanin beragadt neki a CAPS LOCK…
  • YouTube Floating HD Player: YouTube lejátszó, ami egyrészt floating, tehát közben szöttyöghetsz a telefonodon, másrészt akár a notification tray-be is minimalizálhatod a videót, szóval hasznos.
  • Videón a leendő Androidos BlackBerry Messenger. Gyorsnak gyors, de így 2013-ban egy kicsit több Holo lehetne az ui-ban.

Mindenmás

  • Egymilliárd aktivált Android – ízlelgessük!
  • A legrosszabb fizetős appok, a ti szavazataitok alapján.
  • Egy kis stat: a Google Play-ről legtöbbször letöltött appok listája. 500+ milliós a Google appokon kívül csak a Facebook, 100-500 milliós lista második helyén a Twitter. Érdekes végigböngészni.
  • Lett hivatalos Nexus fórum a Google-nél.
  • Ismerős a Maxthon Browser neve? Neked sem? Nos, a viszonylag ismeretlen böngésző hamarosan jelentős piacti részesedéshez jut, a MediaTek-kel kötött megállapodásuk értelmében ugyanis a cég processzorai által hajtott telefonokon előtelepítve lesz, 100 milliós instant penetrációt szerezve ezzel.
  • És a végére egy hír, ami egyrészt csak távolról app, másrészt a legkevésbé sem hasznos nekünk itt a végeken, viszont vicces: az Uber közösségitaxi-app (vagy hogy nevezik ezeket) készítője-üzemeltetője (aki meglepő módon szintén Uber névre hallgat) a General Motors-szal karöltve San Francisco-ban DeLorean-okkal tolja az ipart. Ha szerencséd van, és egyedül utazol (mert hát kell a hely a fluxuskondenzátornak, ugye), átélheted, amit Marty 1985-ben. És 1955-ben. És 2015-ben. És 1885-ben.

Mint mindig, most is köszönjük a sok hírt, amit a Google+ közösségünkben osztottatok meg, szuperek vagytok!

(x) hirdetés
2013.09.08.

+