MojAndroid
(x) hirdetés

Amikor anno elkezdtem vezetni, egy autó tartozékai között még ott volt egy csomó offline dolog: a térkép oppárdon az autósatlasz, a parkolóapró, a fejben a tudás hogy hol a legközelebbi vagylegolcsóbb benzinkút (elvetemültebbeknek: hol van a legközelebbi LPG vagy bioetanolos kút). Ezen kívül ha erősebb volt a forgalom, az ügyesebbje taxisokat megszégyenítően tudta a kis menekülőútvonalakatat, ahol végülis plusz 4-5 km árán sikerült elkerülni a dugót és akár 1-2 perccel hamarabb elérni az úticélt, mint a dugóban veszteglő lúzerek.

Az okostelefonok megjelenésével aztán ez változott: megjött a Google maps (azóta az autósatlasz ugyebár a csomagtartóba száműzetett), az itthon egyébként is használhatatlan rádiós fővinform és útinform szolgáltatásokat szépen kiváltotta a… Google Maps, a parkolást kiváltotta először az SMS parkolás aztán ennek szofisztikáltabb módjai, és így tovább… Hasonlóan életünk egyéb területeihez, az autózsra is igaz: there is an app for that, és mi bőszen töltögetjük az alkalmazásokat, minden funkcióra egyet.

Az AEGON felismerte, hogy itt van még egy lépés: a közlekedéssel kapcsolatos funkciók egyesítése, az autósok életének ilyen téren való továbbkönnyítése, hogy ne kelljen külön keresgélni a parkolózónás appot, külön a parkolós appot, a benzinkutas appot, és létrehozták nekünk, autósoknak az AEGON Angyal Pro nevű alkalmazást.

Mert mit ad nekünk az AEGON Angyal Pro?

Nos, sokmindent, kb. mindent, amire városban jártunkban-keltünkben autóval szükség lehet. A lista, csak összefoglalásképpen:

  • parkolással kapcsolatos funkciók;
  • tankolással kapcsolatos funkciók;
  • forgalommal kapcsolatos infók Google Maps forgalom layer segítségével;
  • segély- és vészhívás funkciók.

Nos, vegyük sorba.

Parkolás

Az AEGON Angyal Pro a városi parkolás három fő területét fedi le.
Egyrészt ha érdekel, megtekinthetjük a közelben levő parkolóházakat, Google Maps térképbe szúrt tűk segítségével. A kiválasztott parkolóházra tappantva aztán annak alapinformációit: pontos címet, a parkolás óradíját, és a parkolóház nyitvatartását kapjuk meg. Hasznos funkció, egyszer Leedsben sikerült egy éjszakára bent hagynom a bérelt Hondámat egy parkolóházban, mert nem volt a telefonomon AEGON Angyal Pro! Sőt, ha jobban belegondolok, még okostelefonom sem volt. És a Honda is ilyen lábbal hajtós volt, és a parkolóórában egy madár érvényesítette a jegyet a csőrével… ha jól emlékszem…
Ha nem parkolóházban akarunk parkolni, az AEGON Angyal Pro segítségével utcán is tudunk. Ehhez először is rendelkezésünkre állnak a városi parkolózónák információi: szintén Google Mapsre nyomva színkódok segítségével a parkolódíj kategória; a zónába tappantva pedig a parkolózóna körzetszáma, a parkolás pontos díja, és a maximális parkolási idő, már ahol aktív ez a korlátozás. Az app egyébként ezeket az infókat onnan nyeri, ahol kiterjedten rendelkezésre állnak: parkolózónák esetében az adatokat pl. a parkoloora.com biztosítja.
És természetesen ha nem akarjuk a középkonzolban csörgetni a parkoláshoz félretett aprót, az AEGON Angyal Pro segítségével könnyedén parkolhatunk SMS-ben is. Először természetesen meg kell adnunk a rendszámunkat, a jármű típusát, és a szolgáltatónk nevét, ezután viszont geolokáció alapján az app már teszi a dolgát, és egy tappantás után el is indult a parkolásunk. Csak el ne felejtsük kikapcsolni!

Tankolás

AZ AEGON Angyal Pro a holtankoljak.hu adatbázisát használva térképen jelzi a közelünkben levő (és az adataikat elérhetővé tevő) benzinkutak pozícióját. Az adott kút logójára tappantva aztán megtekinthetjük kedvenc üzemanyagunk árát az adott kúton – ehhez célszerű beállítani a minket érdeklő üzemanyagtípust. A beállítások segítségével szűrhetünk is legolcsóbb/legközelebbi kútra, bár mivel jelenleg a Shell és az OMV nem osztják meg a kutak adatait a vásárlókkal, célszerű minden egyéb kutat figyelni – az árra úgysem lesz panasz. (Legfeljebb a jövedéki adóra, az meg mindenhol ugyanannyi.)

Segély- és vészhívás

Biztosítóról lévén szó, nagyon fontos része az alkalmazásnak a segély- és vészhívás funkció. Már a kezdőképernyőn prominens helyet foglal a “Vész esetén” menüpont, és minden eddig említett képernyőn, minden funkció mellett ott van a vészhívás lehetősége. Elvégre ha baj van, tökmindegy, hogy éppen tankolás vagy parkolás közben van!

A vészhívás képernyőn aztán további finomítási lehetőségeink vannak. Természetesen a piros Segélyhívás gombbal azonnal az AEGON segélyhívó szolgáltatása jelentkezik, ott nincs további bonyolítás. Ha azonban nem konkrét vész van, csak technikai probléma, az app megpróbálja velünk együtt diagnosztizálni a jelenséget, és segíteni, hogy pl. mi történik, ha alacsony olajszinttel küldjük szegény járművet, mi a teendő, ha felforrt a hűtővíz, illetve melyik formot töltsük ki, ha beleszálltunk a közlekedés egy másik résztvevőjébe… és így tovább.

Felület

Az AEGON Angyal Pro felületének tervezésekor láthatóan fő szempont volt, hogy akkor is tudjuk kezelni az appot, amikor a telefon az autós tartóban van, tőlünk fél méterre. (Itt jegyzem meg: vezetés közben soha ne nyomkodjuk a telefonunkat, ha valami van, álljunk félre!) Ennek eredményeképpen a kezelőfelület az Android sokak által hiányolt Car Mode-jára emlékeztet: nagy, könnyen nyomható gombok, könnyen befogadható ikonok a szöveg helyett. Ez a főképernyőn pl. 5 nagyméretű ikont eredményez, amit még akkor is eltalálunk, ha az előállt vészhelyzet az, hogy beesett a szemüvegünk az anyósülés alá. “Semmi fölösleges sallang, nagy gombok.”

And one more thing…

Nem a felhasználóknak, inkább a magamfajta geeknek érdekes az app háttere. A fejlesztők ugyanis ebben az appban debütálják Laundry nevű statisztikai adatgyűjtő rendszerüket, amit egyébként bármely más appba is egyszerűen lehet integrálni, és alapvetően adatot gyűjt az app használatáról, illetve trendeket figyel. A gyűjtött adatokat aztán valósidőben, térképpel támogatva lehet követni, illetve belőlük tetszőleges grafikonokat generálni.

Az AEGON Angyal Pro alkalmazás ingyenesen letölthető a Google Play Áruházból a lenti QR kód vagy linkek segítségével. Vezessetek óvatosan!

2013.08.21.

Ezeket már olvastad?

+