MojAndroid
(x) hirdetés

A hét érthetetlen adata: 1,5 millió?

Nem nőtt az android napi aktiválások száma. Értjük mi ezt? Elértük a Peak Androidot? Uborkaszezon van? Larry Page nem friss adatból dolgozott a Google negyedéves jelentésekor? Mindenesetre ne aggódjunk annyira: napi 1,5 millió még mindig baromi sok, ez ugye legrosszabb esetben is csak annyit jelent, hogy megáll az Android térnyerési ütemének növekedése. A derivátum még mindig egy egészségesen növekvő grafikon (szig. mon. nő ugyebár, bár attól tartok, hogy aki ezzel a kifejezéssel napi szinten találkozik, az a minimálalakjával (hogy ti. “nő”) elég ritkásan.)

A hét jövő heti teasere: Android 4.3 jövő szerdán?

Úgy tűnik!

A hét biztonsági rése

Kiderült: az Android Backup My Data funkciója sima szövegként tárolja a WiFi jelszavakat. Ez egyrészt persze béna, mert hát hé, plain textben tárolni jelszót? Másrészt viszont ha lehash-eled, akkor utána hogy fogod egy visszaállított eszközről felküldeni az access pointra? (Segítek: sehogy.) Szóval nehéz kérdés ez, talán titkosítani illenék valahogy (de annak végső soron nincs sok értelme, hisz a visszafejtéshez szükséges adat is a backup része), vagy egyszerűen elfogadni, hogy a WiFi jelszó ilyen, nem jelszó az igazából, csak valamiféle azonosító, és akkor nem esik olyan rosszul a tény.

Google Játék Könyvek

Végre itthon is elérhető a Google Play Books szolgáltatás. Részben kapcsolódik, hogy egyúttal a Google Play webes verzióját is faceliftelték.
A Play Books legnagyobb előnye az eszközök közti elég zökkenőmentes szinkronizáció, maga az ui semmi olyan számottevő dolgot nem ad, amit pl. egy Aldiko ne adna.


Új app / érdekes app

  • Rovio Account: tárold a felhőben Angry Birds állásodat! Természetesen pont az Angry Birds Star Wars-hoz nem használható (egyelőre), pedig nekem most épp azt kéne migrálnom Galaxy Nexusról Nexus 4-re… (Ez erős #firstworldproblems persze, azért aludni még tudok tőle.)
  • Usemon: végre egy grafikus rendszermonitor, merítsd az akksidat az akksidat használó appok realtime adatainak nézegetésével!
  • Locket: fizetős lockscreen, ahol neked fizetnek (feloldásonként).
  • USA Prism Plus: nos, ez az app vicc, de akár komoly is lehetne. Fizetős, telepítése után az app random időpontokban készít egy fotót a telefonod kamerájával (igen, random), és elküldi az NSA-nak. Pun intended!
  • Virtual Wheel Beta: használd mobil eszközödet játékkormányként!

ROM

Mindenmás (ipar, de főleg Google)

  • A ZDNet szerint a VisionMobile szerint a Developer Economics kiadvány szerint a Google Play Store alkalmazásonkénti bevétele lassan beéri végre az Apple iTunes-beli értéket. Vagyis: lassan tényleg jobban megéri Androidra fejleszteni, mint iOS-ra, anyagilag is, nem csak telepítésszámot tekintve. Ide kapcsolódik ez a jó kis infografika az alkalmazásboltokról.
  • Ugyan csak részben app, érdemes elolvasni ezt a cikket a Moto X kamerájáról, és hogy miért lesz vélhetően sokkal jobb, mint amiket ma használunk.
  • Hamarosan érkezik a szerveroldali titkosítás a Google Drive-ra, legalábbis a Big G ezzel kísérletezik.
  • A Google távoli asztal appot fejleszt Androidra… mégpedig úgy, hogy segítségével a Chrome-ot futtató asztali gépünket érhetjük el.
  • Olvassátok el Kobak cikkét az Ingressről. Én a hatására előtúrtam a Syck által küldött linket és átálltam a jó oldalra (de meg ne kérdezzétek melyik az… azt hiszem zöld voltam és most kék leszek, vagy fordítva.)
  • Még idén megjelenik Androidra az eredeti Transport Tycoon. Tableten attól tartok kötelező lesz! (Általánosságban pedig lelkes vagyok, mert szépen lassan jönnek az igazán jó régi játékok telefonra, és ez nyerő kombó.)
  • Néha a szabadalmi trollok is szívnak: most pl. a Wi-Lan nevű, akit az Alcatel-Lucent és az Ericsson szivatott meg.

Ismét köszönjük a rengeteg jó posztot, infót, amit a Google+ csoportunkban osztottatok meg!

2013.07.21.

+