MojAndroid
(x) hirdetés

Megint jó ideig nem hallattam magamról, egyszer talán elárulhatom azt is, hogy miért (wink, wink). Pedig sok érdekes dolog történt ám, ne is beszéljünk rólam, a főszerepben az Android!

Kiemelés tőlem – a szerk

  • Mindekelőtt: végre van megint stabil CyanogenMod! Jó sokáig tartott, de az Android 4.2.2-re épülő CM 10.1.0 néhány RC után stabil lett és letölthető. Ezzel egyidejűleg ráadásul Cyanogenék frissítettek a weboldaluk dizájnján is, ami persze kevésbé érdekes, ami viszont talán nem új, de mindenképpen jó, az az új eszközválasztó a CM Wiki-n. Kíváncsian várom az első sebességteszteket, hogy mennyit sikerült dobni a stock Androidhoz képest!
  • A SamMobile-nál pedig letölthetővé tették a Samsung Galaxy S4 Google Editionon futó állítólagos Android 4.3 buildet. Engem az egész 4.3-ban a legjobban a jelenleg a használhatatlanság határát súroló kamera app frissítése érdekel, ám arra meg (kódvizsgálat után) azt mondta Paul O’Brien, hogy a kódból úgy fest, a Google készíti fel a kamera appot a Google Play Store-ban történő kiadásra (á la Android Keyboard és társaik). Ettől persze még frissítek, ha kijön!

App frissesség

  • Frissült a Google Search; ami minket érdekel, az szerintem kimerül a hangparancsok frissítésében (pl. Music vezérlő), nem hiszem, hogy idehaza működni fog a lokációfüggő kuponok, vagy a kapcsolódó tévéműsor szolgáltatás.
  • Frissült a Vine for Android, és most már támogatja az előlapi kamera használatát is, kapott egy upload managert, és még pár apróságot.
  • Kecskés Tamás a G+ közösségbe feltolta a Facebook app új betáját, ami állítólag olyan gördülékeny, mintha maga Mark Zuckerberg állna a fotelod mellett és Kevin Systrom ujjaival görgetne a telefonodon.

Újdonság/érdekességesség

  • Jé, kijött egy alternatív Gmail app: Boomerang.
  • Jé, kijött egy alternatív Feedly app: FeedMe.
  • Tetszik ennek az appnak a neve, a mögötte húzódó szerénység: Android Everything Tool Final.
  • Főverziót frissült az Aviary, ami a kedvenc fotóeditorom volt, amíg nem volt Android 4.2. Rakás új feature, rakás frissített funkció, vadiúj ui. (Érdekes, hogy eszükbe se jutott Holo ui-t csinálni.)
  • Jaj, és ki ne hagyjam: iOS7 téma Nova Launcherhez. Ha gumicukorra vágysz…

ROM-osság

  • JBQ bejelentette, a Google mirrorozza a forráskódokat a [majd holnap megmondom milyen Google Edition eszközök]-höz. (Na jó, a HTC One és a Samsung Galaxy S4 Google Edition-höz.) A dolog érdekessége az, hogy amit sejtettünk, most már tudjuk: a Google Edition az egy pillanatképnek szép, de jövőnek egyáltaáln nem biztos, vagyis: ezek nem Nexus eszközök. A Google nem adja (nem adhatja) az összes zárt kódot (driverek, stb.), és nem adhatja ki a teljes rendszer image-eket sem, vagyis a frissítések teljesen a HTC és a Samsung kezében vannak – azt pedig tudjuk, hogy ez a séma milyen jól működött eddig is.
  • Azért nagyon ne keseredjünk el, az XDA devek jóvoltából legalább a teljes firmware-ek fent vannak a neten.
  • Illetve a Google Edition-nak köszönhetően immár a Photosphere appot is felpakolhatjuk bármilyen Androidra, nem kell Nexus tulajnak lennünk.
  • Paul O’Brien Tesco klubkártyát csinált a Pebble okosórájából.

Mindenmásság

(Mert mi elfogadjuk a Mindenmásságot!)

  • Ma zárja kapuit a Google Reader. Sok szó nálunk nem esett róla pedig jómagam hardcore Reader reader voltam, viszont elég korán átálltam Feedly-re, ami aztán be is váltotta a hozzá fűzött reményeimet így nem is törtem össze magam az alternatíva-keresésben. Varsányi Martina viszont nem volt rest, és végigpróbálgatott egy csomó lehetséges utódalkalmazást. Ha tehát ma ébredsz rá, hogy “úristen hát holnaptól nincs Reader!”, akkor irány Martina blogja, és riszörcsölj!
  • A Telenor Okostelefon Akadémia előadásomban (az egyikben) említettem, hogy a Google Street View Trike mellett létezik egy Trekker is, ami nem más, mint egy Street View hátizsák. Nos, most megnyílt a Trekker helyigénylő oldala, ahol “meg lehet hívni” a trekkert bárhova fotózni – Magyarországra is!
  • És távolról kapcsolódik, de ha esetleg kíváncsi vagy, hogy milyen képeket csinál a flotta másik tagja a Google Maps zsúrkocsi, vagy horribile dictu: kíváncsi vagy milyen a kilátás a Burj Kalifa 154-edik emeletéről (elárulom: durva), akkor, nos, tekintsd meg!

Mint mindig, most is köszönjük a sok érdekességet, amit megosztottatok velünk Google+ közösségünkben!

2013.06.30.

+