MojAndroid
(x) hirdetés

Hogy Kobakot idézzem: még élek! Múlt héten nem mindig élveztem a bőrömben levést, de most mondjuk, hogy minden OK – annyira mindenképp, hogy összeszedjem nektek a hét legfontosabb alkalmazás híreit. Elvégre híreket volt időm olvasni bőven a betegszabin.

Mint mindig, köszi a sok érdekességet amit megosztottatok a Google+ közösségünkben!


A hét rossz híre: új Android Malware a láthatáron

Roman Unuchek, a Kaspersky specialistája talált rá a szerintük eddigi legszofisztikáltabb Androidos trójaira, ami Backdoor.AndroidOS.Obad.a névre hallgat. Nem sokat szoktunk ezen a blogon Androidos “vírusokról” beszélni (ennek megvan az oka, de az egy külön cikk), de ez azért elég érdekes: prémium SMS-t küld, a felhasználó tudta nélkül letölthet egyéb appokat és bluetooth-on keresztül is próbál fertőzni, távolról lehet parancsokat futtatni a fertőzött telefonon. Teszi mindezt úgy, hogy Device Administrator jogokkal fut az app, a háttérben, és emiatt nem lehet csak úgy kiirtani, sőt, nem is látszik a futó appok listájában. Tegyük hozzá gyorsan: az app nem a Google Play Store-ból van, a Google már tud róla, úgyhogy remélhetőleg biztonságban vagyunk.

A hét jó híre: újra CalDav és CardDav a Google-től

Miután bezárták és a felhasználók emiatt nagyon frusztráltak voltak, a Google újra megnyitotta a CalDAV (naptárhoz) és nem újra, de megnyitotta a CardDAV (kontaktokhoz) API-jait. Ez ugyebár azt jelenti, hogy pár kevésbé szép lépés után a Google végre megint kicsit a nyitottság útjára lép. A CardDAV ebből a szempontból azért érdekesebb, mert eddig ilyen nem is volt Google-éknál, pedig hát a kontaktjaink elég értékes szelete a Google accountunknak!

Frissült appok

  • Végre engem is elért a Gmail app frissülése. Mit is mondhatnék… gyakorlatilag semmit nem használok ki az új funkciók közül. Legalább lassabb nem lett!
  • Frissült viszont a Google Ta Hangouts app is. Bár szerintem még mindig nem veszi fel a versenyt a régi Google Talk klienssel, legalább a sebességét felhozták maira, nem érzem úgy, mintha egy IBM XT-n akarnék Crysist futtatni.
  • Tablet ui a Foursquare-ben! Érdekesség, hogy ezúttal a Android verzió beelőzte az iOS-t.
  • Új ui-t kapott az Any.do todo lista kezelő app.
  • Frissült a Facebook app is. A legfontosabb újdonság talán az, hogy most már több fotót lehet egy üzenetben küldeni.
  • Frissült a Waze. Az eladás küszöbén (btw: most már csak a Google an versenyben, a Facebook kiszállt a licitból) álló app legfaszább újdonsága, hogy mostantól Facebook eseményekhez is odanavigál, de figyeli barátaidat is, sőt, arra az esetre ha be akarnád tartani a kreszt de taplóskodni is egyszerre, mostantól valós időben és offline is “dudálhatsz” nekik. (E?) És még egy érdekes újdonság a sok közül: egyszerűsített Foursquare checkin!

Újak és érdekesek

  • A Google kiadott egy Google Admin nevű appot, ami teljes nevén igazából Google Enterprise Mobile Admin. Az app segítségével a folyton úton levő, dinamikus rendszergazda könnyedén tudja adminisztrálni Google Apps for Business, Education, Government, Google Coordinate és Chromebooks felhasználóit, csoportjait.
  • A Google felpakolta a Play Store-ba a vanilla Android billentyűzetet. Ugyanaz, mint a stock (egyelőre – gondolom azért pakolták fel, hogy majd frissítik), ergo nekem Swiftkey marad.
  • CPU Spy, mi? Mindent megtudni a CPU-dról, mi?
  • Plane Finder 3D: valósidejű légiforgalom követő, 3D-ben. Ha akarsz, te is repülhetsz a valóságos légiforgalom között – persze csak játékból.

Mindenmás

  • Petíció a Google-höz: fejlesszetek natív Linuxos Google Drive alkalmazást!
  • Látszik, hogy Kobak nem rootolgat már: múlt héten kifelejtette, hogy kint van a CyanogenMod 10.1.0 RC4.
  • Futtasd a Google Glass appokat a telefonodon!
  • A Telegraph szerint Google Play Store októberre lenyomja az iTunes-t, legalábbis a letöltések számát tekintve. Őszintén szólva azt hittem, hogy ez már bekövetkezett úgy 2 hete…
  • Kikerült a Youtube-ra a Google I/O Android sessions playlist.
2013.06.09.

+