MojAndroid

Hajjaj, nehéz lesz ezt az appvasárnapot kulturált keretek közé szorítani! Ha csak a Google I/O-t fedem, akkor is, pláne, ha még esetleg szólnék arról, ki frissült a héten… De azért próbáljuk meg. És mint mindig: az Androidportal.hu Google+ közösség nélkül nem ment volna, fantasztikusak vagytok mind az 1723-an!

Na akkor először is:

Google meg I/O, zanza edition

Rengeteg a hír, úgyhogy kommentbe jöhet, amit kihagytam – köszi!

 • Mindenekelőtt a hivatalos Google I/O post. És még egy.
 • Először is: a Google Talk halott, éljen a Google Hangouts! Már az I/O estéjén lecseréltem (kevés önállósággal egyébként) a GTalk appot, azóta pedig azt várom, mikor lesz elviselhető sebességű a Hangouts. Nektek nem iszonyatosan lassú?
 • Befrissült a Google Search is, mostantól mondhatjuk neki, hogy “remind me to [do stuff]”, és ő eltárolja. Ami kúl: idő és lokáció alapon is lehet emlékeztető létrehozni!
 • Frissült a Google Play Music is, de itt csokkerisztánban ebből nem sokat látunk. Kobak az USA hozzáférésével mindenesetre tesztelgette kicsit az új rádió funkciót…
 • Megnyitotta kapuit itthon is a Field Trip, a Niantic Labs “másik terméke” (ott toljátok be az adatot, itt meg nyerik ki). Az alkalmazás egy nagyon okos helyi info app, ami az Arcadia, Hitorvius, TimeOut (akik egy fotóért évek óta lógnak nekem valami 15000 forinttal, ejnye…), Zagat, és egy sor másik információs forrásból táplálkozik.
 • Frissült a Play Store app (új gombok, meh), ami ebből fontos, az az App Data sync megjelenése. Mostantól játékok állását, appok beállításait eszközök között is szinkronizálhatjuk, nem kell kézzel állítgatni.
 • A Google bejelentett egy új fejlesztőeszközt, ami Android Studio névre hallgat, és természetesen a fejlesztők életét könnyíti majd meg jelentőségteljesen. Itt egy rövid, 6 perces videó a Google devektől.
 • Nem csak Android, de sokakkal együtt nekem a legdurvább élmény a Maps újragondolása. Egyszerre riasztó és lelkesítő.
 • Brutál a Google+ Photos frissítése is. Egyrészt 5 GB-ról 15 GB-ra emelték az Auto Upload ingyenes tárhelyét, ami azt jelenti, hogy a Dropbox vitorlájában már tényleg csak az tartja a szelet, hogy “rendes” könyvtárként működik, szemben a Google+ webes megközelítésével. Másrészt az, hogy több egymásutáni fotót animál magától a Google+, vagy hogy magától javítja a képek kontrasztját, fényességét, vagy hogy a homályos, sötét képeket előszelektálja neked, nos… egyszerre riasztó és lelkesítő.
 • Egy ideje működött már nagy fejlesztők esetében az a funkció, hogy a felhasználói panaszokra közvetlenül, a Play Store-ban tudtak válaszolni. Mostantól ez a funkció minden fejlesztő előtt nyitva áll.
 • Az I/O nagy hiányzója az új Android verzió volt. Állítólag a 4.3 érkezik, de csak június 10-e körül.
 • Nem I/O, de kapcsolódik: állítólag a HTC is ki fog adni “pure” verziót a HTC One-ból. Úgy legyen!
 • Perverzió a Google I/O-n! Google Glass meghekkelve, Ubuntuval.


Appok, sa-töb-bi!

2013.05.19.
 • Narayan

  Üdv Urak. Nekem ez az app data sync nem működik… 4.1.6 a Play. Van egy Tab2-m és egy TF300T-m. A Tabon játszok az Airport Cityvel. Manuálisan sync, letöltöttem Pad-ra is a játékot, manuálisan sync a Padon, de semmi. Akkor gondoltam csak nem megy eszközök között, játszottam kicsit a Padon, kiléptem, manuálisan sync. Majd töröltem a játékot. Ezután letöltöttem újra, indítás előtt manuális sync. Játék indít, de semmi nincs elmentve abból a 10 percből, amit kicsit játszottam. Kezdhettem előröl. Valakinek pozitív tapasztalat?

  • happy

   Az ‘app data sync’ csak akkor lesz működőképes, ha a fejlesztőnek volt annyi sütnivalója, hogy az app adatait az előírt helyre és nem az sd kártya valamely eldugott zugába menti. (és nehogy nekem a Google-t / Android-t szídja nekem ezért)

   • Narayan

    Esetleg tudsz konkrét alkalmazást (elsősorban mondjuk játékot) ajánlani, aminél ez működik? Kíváncsi lennék rá élőben. :) Ha ez faszán menne a jövőben, nem kellene rootolni (legalábbis a mentések miatt) az eszközöket, így kockáztatva a garanciát. Mert adott cégnél is eltérő a hozzáállás, tapasztaltam. Van, hogy a root szó hallatán Te leszel az antikrisztus, aztán meg más szerint csak akkor ugrik a gari, ha bizonyítható, hogy a root miatt ment tönkre a cucc, és pl egy vibráló kijelzőnél (annak ellenére, hogy megnézik, rootolt-e, és az általános dolgok) nem foglalkoznak azzal, h rootolt-e, v sem, mert a hiba nem erre vezethető vissza.

    • sgtGiggsy

     Ha csak a mentés miatt rootolnál, akkor ne tedd. Arra már van root nélkül működő app is. Helium App Sync & Backup (lánykori nevén Carbon App Sync & Backup) Tökéletesen működik root nélkül, minden adatot le tud menteni és vissza is állítani. Annyi a különbség a rootot igénylő programokhoz képest, hogy ehhez rá kell dugnod a telefonod (tableted) a számítógépedre miközben a mentés zajlik. Ügyes kis cucc amúgy.

     • Narayan

      Próbáltam annó a Carbont, de nekem nem mentett semmit… Pedig fent van a Samsung driver, hisz kellett az ODIN-hoz (amíg nem lett eszközről telepíthető root)… Asszem annó a program ismertető cikkében le is írtam, h mi a tapasztalat. Win7 64bit. Megoldás akkor nem született rá. A gépre kötés nem okozna lelki törést :D

+